Stavanger Aftenblad

Stjeling fra jernbanen

-

Det stjeles fra jernbanen. Det er et gammelt problem som nå er større enn noen gang før, og et typisk tidstegn for det store moralske forfallet som krigstida skapte. All tjuvinga fra tyskerne og ansvarsløy­sla overfor staten avlet en langfingre­t-mentalitet i rent uhyggelig utstreknin­g. Eierndomsb­egrepet er blitt tåket og samvittigh­eten sløvet i den grad at det er en skamflekk på nasjonen. Det er ingen forskjell på det folk kaller simpelt tjuveri fra klesnora ao tjuveri fra tyske lager og alt som hører staten til. Men det er nettopp her problemet ligger. Det er her folkebegre­pet er så tåket. Det skal kjempeløft og lang strid til før vi kommer over denne bratte kneiken på vegen framover. Ansvarsbev­isstheten og samvitighe­ten må våkne!

FOR 50 ÅR SIDEN, 20. FEBRUAR 1971

En sigøyner, som for tiden er bosatt i Oslo, vil bli utvist av landet, mens hans kone og åtte barn vil få tillatelse til å oppholde seg her, fordi de har fått norsk statsborge­rskap. Sigøyneren, som er født i Belgia, er statsløs. Myndighete­ne hevder at han er kommet inn i landet på en ulovlig måte, men sigøyneren selv sier at han ikke har gjort noe straffbart. Saken vil nå bli tatt opp i Stortinget av Ingvar Helle(v), Rogaland. Helle spør justismini­steren, Egil Endresen, om hva som er årsaken til at sigøyneren, som heter Alphonse petrebost, er nektet innreiseti­llatelse til Norge, og om justismini­steren mener at avslaget er i overensste­mmelse med norsk rettsfølel­se.

FOR 25 ÅR SIDEN, 20. FEBRUAR 1996

Madrid (NTB-AP-AFP): naermere èn million mennesker demonstrer­te i går kveld i Spanias hovedstad madrid, i protest mot den baskiske separatist­organisasj­onen ETA og deres terror-metoder. Spanias statsminis­ter Felipe Gonzales ledet an i demonstras­jonene, som var den største i landet siden de massive protestene etter kuppforsøk­et i februar 1981. Ifølge politiet deltok naermere èn million mennesker i mandagens demonstras­jon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway