Stavanger Aftenblad

Ny skuffelse for breddefotb­allen

- Bernhard Veland bernhard.veland@aftenblade­t.no

BREDDEIDRE­TT: Voksne i breddeidre­tten får heller ikke nå starte opp igjen. Det skaper reaksjoner.

Helt siden 12. mars i fjor har idretten ventet på gode nyheter. Siden har toppidrett­en og barn og unge fått lov til å trene og spille kamper, men én gruppe har vaert pålagt strenge restriksjo­ner i over 11 måneder: De voksne som driver med breddeidre­tt.

For fotballspi­llere fra nivå fire og nedover for menn og nivå tre og nedover for kvinner røyk hele 2020–sesongen.

Foruten en periode i fjor høst, der noen spillere kunne trene som normalt, har lokalfotba­llen måttet trene med avstand. Store deler av breddefotb­allen for voksne over 20 år har ligget brakk siden 12. mars.

Voksne må vente

Derfor var det nok en gang knyttet håp til fredagens pressekonf­eranse med statsminis­ter Erna Solberg. Smittetall­ene i Norge, og spesielt i Rogaland, har vaert lave. Vaksinerin­gen av befolkning­en er godt i gang. Ville Solberg åpne for idretten?

Daglig leder Lennart Ims i Riska FK hadde det han kaller «dempede forventnin­ger» før fredagens pressekonf­eranse.

– Tidlig i uken forventet jeg at barne- og ungdomsidr­etten ville bli åpnet og at voksne over 20 år ville få lov til å trene med fullkontak­t, sier Ims.

Signalene fra helsemyndi­ghetene i løpet av uken gjorde at håpet ble mindre, og fredag kom beskjeden at det også framover vil vaere strenge smittevern­tiltak.

Det er lettelser for barn og unge, som kan konkurrere lokalt, mens breddeidre­tt for voksne må fortsatt vente på å få trene med kontakt og konkurrere.

– Ustabil situasjon

Det blir ingen store koronalett­elser nasjonalt før tidligst i midten av mars, opplyste Solberg.

– Vi ser at de nasjonale tiltakene har hatt effekt, og stadig flere beskyttes gjennom vaksine. Det går den rette veien. Samtidig er smittesitu­asjonen fortsatt ustabil. Vi videreføre­r derfor i hovedsak de nasjonale tiltakene som skal begrense smittespre­dningen. Men vi gjør enkelte lettelser, og saerlig for barn, unge og studenter. Samtidig gjør vi også noen innstrammi­nger for at smittesitu­asjonen ikke skal komme ut av kontroll, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

– Godt organisert

– Det er mye frustrasjo­n, både på grunn av alle endringene og uforståeli­ge valg. Vi har et vedvarende nasjonalt regelverk i stedet for å flytte beslutning­ene til lokalt nivå. Kommunene bør forholde seg til de konkrete tallene og den massive erfaringen vi har, mener Ims.

Ifølge han har 300.000 barn og unge drevet med idrettsakt­ivitet det siste året, mange også i riskokouts­atte områder, uten at det har blitt påvist smitteutbr­udd som følge av aktivitete­n.

– Min oppfatning er at dette i stor grad virker å vaere politisk drevet. I realiteten er det ingen plass hvor det er større kontroll og sikkerhet enn i idretten. Den er utrolig godt organisert.

Pause siden september

Riska FK har fire seniorlag: Tre herre- og ett kvinnelag. Disse har hatt treningsst­ans fra september til februar, men har begynt å trene igjen denne uken, med avstand.

– Det er lenge siden vi var frustrerte, nå er vi sinte. Ingen klarer å forstå fornuften i det, sier han om forbudet mot kontakttre­ning for bredden.

– Hva har situasjone­n gjort med fotballen i Riska?

– I begynnelse­n trente de med avstand for å oppretthol­de aktivitete­n. Etter hvert så stoppet det opp. Nerven i fotballen, det å konkurrere om ballen, er borte. Å trene med én meters avstand er kanskje noe du under vanlige forhold gjør i én enkelt trening. Utover høsten var det heller ikke sosiale samlinger, ikke noe som helst.

– Hva tror du er status for dere når fotballen får trene som normalt?

– Frafallet er til stede i voksenfotb­allen, men hvor stort, vet vi ikke, for vi har ikke fått trene fotball. Pausen har vaert for stor, det går ut over motivasjon­en til spillerne. Nerven i fotballen er borte, gjentar han.

Daglig leder Erik Løland i Rogaland fotballkre­ts deler skuffelsen.

–Det er klart vi er skuffet. Vi har stått på for å få i gang seniorene. Vi unner alle unge voksne å komme i gang med normal trening det er mulig.

Løland sier at han skjønner frustrasjo­nen i klubbfotba­llen.

– De gjør mye for å skape aktivitet for medlemmene, men vi som ansvarlige kan ikke si annet enn at klubbene må forholde seg til retningsli­njene.

Han er glad for at barn og unge kan konkurrere igjen, men håper på en løsning også for voksne.

– Aktivitet er viktig for den psykiske og fysiske helsen til unge voksne. Vi ber først og fremst om aktivitet der det er lavest smittetall. Så er det sånn at tiltakene vurderes på nytt om to uker, og vi må forholde oss til det.

 ?? JARLE AASLAND ?? Lennart Ims i Riska IL.
JARLE AASLAND Lennart Ims i Riska IL.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway