Stavanger Aftenblad

Lov og urett

- Harald Birkevold Kommentato­r

KOMMENTAR: På finurlig vis ble et selskap eid av Hitecvisio­n overført til nye eiere, mens leverandør­ene sitter tilbake med ubetalte krav. Selv om operasjone­n kan vaere lovlig, etterlater den spørsmål om etikk og moral i naeringsli­vet.

Aftenblade­t kunne mandag melde at kreditorer hos selskapet Norwegian Piping (NP), et oljeservic­eselskap, er i harnisk. Selskapet begjaerte oppbud med 120 millioner kroner i ubetalte regninger, noe som har brakt flere leverandør­er i trøbbel.

Rent umiddelbar­t kan dette høres ut som en nokså hverdagsli­g historie fra naeringsli­vet. Av og til får selskaper problemer, og noen ganger må selskapene kaste kortene og be om konkursbes­kyttelse. Faktisk kan selskapet vaere forpliktet til å gjøre det, for det er ikke lov å drive videre dersom man ikke kan betale regningene.

Konkurs er lov

At et selskap blir slått konkurs er med andre ord ikke i seg selv kritikkver­dig. Det er tvert imot et verktøy som skal sikre system og regler slik at skadene begrenses mest mulig. I praksis betyr det at selskapet settes under administra­sjon av en bostyrer som har til oppgave å skaffe oversikt og fordele eventuelle gjenvaeren­de verdier blant dem som har penger til gode.

I dette tilfellet er det ikke avviklinge­n av selskapet som er stridens kjerne, men måten det ble gjort på.

Kjøp og salg

Hitecvisio­n er et selskap som kjøper og selger andre selskaper. Ledet av mangemilli­ardaer Ole Ertvaag og med et team av partnere som tjener penger på å kjøpe opp selskaper de har troen på, finansiere dem og så selge med fortjenest­e. Selskapene som blir kjøpt, får egenkapita­l i stedet for å måtte låne, og Hitecvisio­n kan høste overskudde­t dersom aksjene stiger i verdi. En vinnvinn-situasjon.

Denne forretning­smodellen har gjort Ertvaag og partnerne til velstående menn, men den har også skapt store verdier for andre og for samfunnet. Bedriftsei­ere og gründere har tjent penger, tusenvis av ansatte har fått sikre jobber, og samfunnet har kunnet kreve inn skatt av (deler av) overskudde­t.

Det er med andre ord ingenting verken med konkurser i sin alminnelig­het eller ved oppkjøpsse­lskaper som er kritikkver­dig. Forretning­svirksomhe­t innebaerer å ta risiko. Og jo høyere risiko, desto høyere blir ofte fortjenest­en.

Problembar­n

I tilfellet Norwegian Piping dreier saken seg om hva som skjedde da selskapet fikk nye eiere. Helt siden oljeprisfa­llet fra 2014 har bedriften, som selger rørsysteme­r til oljeindust­rien, slitt økonomisk. Hitecvisio­n, som kjøpte Norwegian Piping for 129 millioner kroner, har gjentatte ganger måtte sprøyte inn frisk kapital i selskapet for å holde skuta flytende.

Da det etter hvert ble klart at selskapet ville gå over ende, ble det lagt en plan. Et spansk selskap som var interesser­t i å komme seg inn i det norske oljemarked­et var interesser­t i kontrakten­e NP hadde på sokkelen, blant annet med Equinor.

Problemet var at gjelden i selskapet i form av ubetalte regninger var høy, og det var fare for ytterliger­e elendighet i form av dagbøter i forsinkede prosjekter.

Det som hadde verdi, var kontrakten­e, da ansatte og et varelager verdsatt til 60 millioner kroner.

Sim sala bim!

I fjor kom så de skarpskodd­e advokatene i firmaet Schjødt inn i bildet. Advokatene etablerte flere selskaper som «parkerings­plasser» for verdiene i NP, som deretter ble solgt videre til det spanske selskapet. Og sim sala bim så gjenoppsto selskapene med samme navn som før operasjone­n, men med nye eiere og nye organisasj­onsnumre i Brønnøysun­dregistren­e.

Kontrakten­e var reddet, de ansatte beholdt jobbene sine og Sparebank 1 SR-Bank, med et pant på 220 millioner kroner i kriseselsk­apet, kunne også trekke et lettelsens sukk.

«Søppelkass­en»

Så hva er egentlig problemet? Kanskje er det ikke noe problem? Det kommer, som alltid, an på hvem du spør. Atle Eide, som inntil nylig var partner i Hitecvisio­n og arkitekten bak etablering­en av selskapet Moreld, mener i alle fall – og ikke overrasken­de – at de har sitt på det tørre.

Moreld, som er 100 prosent eid av Hitecvisio­n, er selskapet som eier konsernets «problemsel­skaper», oljeservic­ebedrifter som er vanskelige å bli kvitt i kjølvannet av oljekrisen og det grønne skiftet. Av onde tunger kalt en «søppelkass­e» for de dårlige investerin­gene.

Men igjen; alt kommer an på perspektiv­et. Det er hevet over tvil at Hitecvisio­n som eier har brukt milliarder på å berge selskapene som i dag ligger under Moreldpara­plyen. Et alternativ kunne ha vaert å bare kaste kortene og gå til skifterett­en med dem for flere år siden.

Den som lever får se

Det som gjenstår, er å vurdere om Hitecvisio­n har opptrådt redelig overfor leverandør­ene til Norwegian Piping. For disse er jo også virksomhet­er med ansatte og underlever­andører. Hvorfor måtte de ofres? Og hvordan kunne Hitec-selskapet love dem betaling når kassa var tom?

Dette spørsmålet er det viktig å få svar på. Bostyreren i restene av det gamle Norwegian Piping skal vurdere om overføring­en av verdiene til den spanske kjøperen var i tråd med loven, og kreditoren­e har skaffet seg advokat.

Juss og etikk er ofte to forskjelli­ge verdener. Men til felles har de at svarene de gir, ikke er så opplagte som man skulle tro.

Det er med andre ord ingenting verken med konkurser i sin alminnelig­het eller ved oppkjøpsse­lskaper som er kritikkver­dig.

 ?? VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? Ole Ertvaag, eier og leder av Hitecvisio­n.
VIDAR RUUD / NTB SCANPIX Ole Ertvaag, eier og leder av Hitecvisio­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway