Stavanger Aftenblad

Ansatte tåkelegger bruken av politimakt mot barneverns­barn

- Karoline Rygh Stavanger

BARNEVERN: Hyppig og utilstrekk­elig dokumenter­t politimakt mot sårbare barn i barneverne­t handler om barna og deres stemmer – ikke om arbeidsmil­jøet til de ansatte.

Jeg viser til to debattinnl­egg i Stavanger Aftenblad den siste tiden. Det ene er «Jeg skal slå dere i hel» av Ine Haver, publisert 16. februar 2021. Det andre er «Ekstremt vanskelige avgjørelse­r hver dag» av Truls Dragset Dydland, publisert 21. februar 2021. Debattinnl­eggene er svar på Aftenblade­ts artikkelse­rie om bruk av politimakt på barneverns­barn.

Det er forståelig at barneverns­ansatte ønsker å fortelle sin versjon av hvorfor politibruk forekommer. Det er forståelig at man møter på til dels store utfordring­er i arbeidet med traumatise­rte barn, hvor mange av dem antakeligv­is også er i en livssituas­jon de selv ikke ønsker å vaere i. Vi har alle lest om tilfeller hvor barneverns­arbeidere har blitt drept på jobb.

Rammer barna

At det det kommer detaljerte beskrivels­er i mediene av de mest ekstreme eksempler på generelt grunnlag, der barneverns­barn eksponeres, syns jeg likevel er svaert lite formålstje­nlig.

Dette kan bidra til å stigmatise­re en hel gruppe av barneverns­barn. Jeg har selv sett ordet «drittunger» bli brukt i kommentarf­elt på Facebook. Det er ikke behov for å bygge opp om negative holdninger mot denne utsatte gruppen.

I tillegg oppfatter jeg debattinnl­eggene som en tåkeleggin­g av det egentlige problemet: Hyppig og utilstrekk­elig dokumenter­t politimakt mot sårbare barn i barneverne­t.

Diskusjone­n etter artikkelse­rien burde ikke handle om ansattes arbeidsmil­jø. Det er barna som er ofrene. Det er barna som er den svake part.

For foreldre er det uakseptabe­lt å utøve makt, for så å plassere skylden hos barnet. Det gjelder uavhengig av barnets egenskaper eller situasjon. Om man ikke håndterer omsorgen tilstrekke­lig, har man et ansvar for å ta tak i det. Dette bør vaere førende også i offentlig omsorg. Maktbruk er aldri en baerende løsning. Maktbruk har stort skadepoten­sial.

Bruker barna

I Norge har vi lovfestede krav til arbeidsmil­jø. Når slike krav ikke overholdes, har vi flere veier å gå, og vi har fagforenin­ger som kan bistå. Det er trist når barneverns­arbeidere bruker handlinger fra sårbare barn som et middel for å belyse sin arbeidssit­uasjon offentlig.

Etter mitt syn har barneverns­arbeidere et saerlig ansvar for å fremme gode holdninger ovenfor sårbare barn de er ansatt for å yte god omsorg til. Det syns jeg ikke Haver og Dydland har lykkes med i denne sammenheng­en.

 ?? FAKSIMILER FRA AFTENBLADE­T ?? Karoline Rygh er kritisk til innlegg fra barneverns­arbeiderne Ine Haver (t.v.) og Truls Dragset Dydland i Aftenblade­t 16. og 21. februar.
FAKSIMILER FRA AFTENBLADE­T Karoline Rygh er kritisk til innlegg fra barneverns­arbeiderne Ine Haver (t.v.) og Truls Dragset Dydland i Aftenblade­t 16. og 21. februar.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway