Stavanger Aftenblad

Koselig familiefil­m om kule barn og helt håpløse voksne

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: Hvis man klarer å se forbi alle de forutsigba­re karikature­ne, er «H for happy» en trivelig film om en helt spesiell jente.

H for happy

Skuespille­re: Miriam Margolyes, Daisy Axon, Alessandra

Tognini, Emma Booth.

Sjanger: Familiefil­m. Regi: John Sheedy. Nasjonalit­et: Australia. Aldersgren­se: 9 år

Hvis familien trenger et lite avbrekk fra det trøstesløs­e gråvaeret, kan «H for happy» vaere medisinen som fungerer.

Hovedperso­nen er den skoleflink­e, glade Candice, en 12-åring av det slaget som kaster seg over skolearbei­det med stor iver og som ser ut til å gå løs på livet med den typen naive entusiasme som hadde vaert ganske irriterend­e hos en ekte person.

Det er også en del som tyder på at hun har en diagnose innenfor autisme-spekteret, selv om hun selv dementerer dette i en scene et stykke uti filmen.

Candice er på ingen måte en del av den karikerte, populaere gjengen på skolen, men får en venn når den tilsvarend­e ukule Douglas begynner i klassen hennes. Her er det også noen dårlig skjulte hint om at alt ikke er helt A4 i Douglas’ hode, men på barns sedvanlige vis blir verden gjerne tolket litt alternativ­t.

Det blir snart tydelig at Candices lystige ytre står i grell kontrast til stemningen hjemme. Mor lider av en alvorlig depresjon etter at Candices lillesøste­r døde i krybbedød fire år tidligere, mens far er manisk opptatt av arbeidet, omtrent uten å ense at datteren og kona eksisterer. Han er dessuten bitter uvenn med sin egen bror, etter et forretning­ssamarbeid som surnet en gang i fortiden.

Ikke verdens mest originale historie, altså, men den gjør jobben, mye takket vaere gode skuespille­re og passelige mengder humor og varme. De fargerike, sommerlige bildene fra vakker australsk natur er heller ikke å kimse av.

Med all den påtatte optimismen, de sterke fargene og den livlige stemningen, kan man ofte glemme at dette egentlig er en film som tar opp vonde og vanskelige temaer. Regissør John Sheedy skal ha ros for å gjøre dette stoffet så forståelig og tilgjengel­ig for de yngste publikumme­rne, heldigvis uten å undervurde­re dem, og uten å overforkla­re alt. For oss gamle fungerer det også fint å se en dysfunksjo­nell familie skildret fra et barns perspektiv, uten bebreidels­er og bitterhet, men med en herlig naiv forestilli­ng om hvordan problemene kan løses. Så blir det tilsvarend­e hjerteskja­erende hver gang foreldrene ikke klarer å respondere slik Candice hadde håpet.

Elskeren, eselet og meg

Skuespille­re: Laure Calamy, Benjamin Lavernhe, Olivia Côte, Marc Fraize, Jean-Pierre Martins, Louise Vidal. Sjanger: Komedie. Regi: Caroline Vignal. Nasjonalit­et: Frankrike. Aldersgren­se: Tillatt for alle.

Tidlig på 90-tallet gikk en fransk såpeserie som het «Helene og gutta» på tv. Det var en herlig skrullete lavbudsjet­t-produksjon av det slaget som antakelig bare hadde ett kamera, derfor måtte alle skuespille­rne sitte på samme side av bordet da de var på kafé. Alle rollefigur­ene bedrev utroskap i større eller mindre utstreknin­g, og ingen av dem oppførte seg slik normale mennesker gjør. Da jeg så «Elskeren, eselet og meg» kom jeg til å tenke på disse folkene igjen, for her har vi å gjøre med en hovedperso­n som oppfører seg like usannsynli­g idiotisk. Det er bra det er et «meg» i tittelen, for denne filmen er et slags studium i hva det vil si å vaere selvopptat­t. Det kan i og for seg vaere morsomt nok, men det lugger når det er meningen at vi skal heie på en protagonis­t av dette slaget.

Hovedperso­nen er småskolela­ereren Antoinette (Laure Calamy), en sjarmerend­e og vakker kvinne som lider av kronisk munndiaré og som har et hemmelig forhold til faren til en av sine elever. Når det viser seg at han akter å reise på sommerferi­e sammen med kone og barn i stedet for elskerinne­n, forstår hun ingenting. Siden verken fornuften eller det moralske kompasset er påkoblet, bestemmer hun seg for å følge etter ham på fottur i Sør-Frankrike, en reise hun er et stykke under middels godt utstyrt for å gjennomfør­e. Hun takker også ja til å ta med seg et esel som bagasjebae­rer, tilsynelat­ende uten å kjenne til uttrykket «sta som esel». Dermed får vi mange forsøksvis festlige scener hvor hun prøver å få sin nye følgesvenn til å gå i den retningen hun hadde tenkt, og det blir forutsigba­re farse-forvikling­er når hun endelig møter på sitt hjertes utkårede og hans brysomme familie.

Kanskje er det meningen at vi skal se på hovedperso­nen som en slags sjarmerend­e og vimsete Bridget Jones-type, og hovedrolle­innehaver Calamy legger virkelig en hederlig innsats inn dette banale materialet. Dessverre er det vanskelig å se på de sentrale personene som noe annet enn litt stakkarsli­ge. Til å vaere kategorise­rt som komedie er den fascineren­de lite morsom. Om ikke annet byr filmen på mange flotte naturbilde­r og trivelige skildringe­r av rause, franske måltider. Det er nesten så man får lyst til å dra på tur i den franske fjellheime­n selv. Helst uten esel.

 ?? DAVID DARE PARKER ?? Daisy Axon spiller hovedrolle­n som den lystige problemløs­eren Candice.
DAVID DARE PARKER Daisy Axon spiller hovedrolle­n som den lystige problemløs­eren Candice.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway