Stavanger Aftenblad

Kunstsnø fra kuldeperio­den redder vinterferi­en i skitrekken­e

- Tommas Torgersen Skretting Journalist tommas.t.skretting@ aftenblade­t.no Tor Inge Jøssang Journalist tor.inge.jossang@ aftenblade­t.no

FØRERAPPOR­T: Regn taerer hardt på snøen i Sirdal, Ryfylke og på Stavtjørn i Bjerkreim. Her er de siste vaerog førerappor­tene før vinterferi­en.

– Hvor mye jeg følger med på vaermeldin­gen? Hele døgnet, ler Steinar Tore Bjordal.

Sammen med kona Elin har han drevet Stavtjørn Alpin siden 2007, da han som grunneier fikk tilbud om å overta etter de forrige eierne, deriblant Folke Hermansen.

– Til å begynne med hadde vi noen tunge år som vekslet i takt med vaer- og føreforhol­d. Nå er vi mye mer vant med at det er sånn det her. Dessuten er ikke økonomien så presset som den var da vi tok de første, store investerin­gene.

Status: Tre av fire trekk vil helt sikkert vaere åpne, inkludert park og crossløype. Dersom de får måkt nok snø inn fra sidene av fjellheise­n, er det også håp for den.

Parkerings­plassen på Stavtjørn ligger på 500 meter, mens det høyeste punktet i løypa er på 800. Den lengste løypa er 2,3 kilometer.

– Vi fikk produsert mye kunstsnø i den lange kuldeperio­den vi hadde og det er det som redder oss nå. En plass mellom en halv og en meter. Det er vanskelig å si hvor mye som har tint, men det er mer is i partiklene her, så den tåler mye mer.

Hadde det kun vaert natursnø i anlegget ville den vaert borte nå, sier daglig leder Bjordal.

– Det viktigste er at regnet tar slutt nå, og det ser lovende ut. Vaeret ser stabilt ut fra fredag ettermidda­g.

Mistet millioner, fikk 30.000 Fjoråret ble «en katastrofe» for alpinanleg­get på Stavtjørn. Store deler av omsetninge­n gikk tapt da de bare fikk holde åpent tre helger samt vinterferi­en.

– Omsetninge­n endte på 700.000 kroner mot 3 millioner i en god sesong. Koronastøt­ten slo også elendig ut for oss, fordi den ble beregnet etter året i forveien. Det var en dårlig vinter. Mye av vedlikehol­det gjør vi på dugnad, noe som gjør at vi ikke bokfører dette som utgifter. Vi fikk dermed 30.000 kroner i støtte.

– Vinterferi­ene har vaert bedre enn påske for oss de siste sesongene, så jeg er veldig glad for at vinterferi­en ikke var i denne uka, avslutter Bjordal.

Koronarest­riksjonene tillater 1040 i anlegget om gangen, noe daglig leder er tilfreds med, der vanlige avstandsre­gler og halv kapasitet i kafeen gjelder.

Alt åpent på Fidjeland

– I dag er det tåke og det drypper fremdeles litt. Temperatur­en er pluss 2,1, rapportert­e driftslede­r ved Fidjeland skitrekk, Torbjørn Tjensvold i går.

Snøen er nokså «råtten» etter en uke med mye nedbør av det slaget som Tjensvold og kona Torun ikke setter fullt så stor pris på om vinteren.

– Kunstsnøen som ligger i bånn tåler mye regn, det er natursnøen regnet taerer på, og da på de mest utsatte stedene. Vi ligger høyest i Sirdal, og er de siste som slukker lyset, sier Tjensvold med glimt i øyet.

Status: Utsikter for å holde åpent alle trekk i vinterferi­en: fjellheis, hovedtrekk og barnetrekk. Heisene er 800 og 700 meter lange, høydeforsk­jellen 350 meter – lengste nedfart 1,5 kilometer.

– Er det slitsomt å drive noe så vaeravheng­ig og ustabilt som et alpinsente­r?

– I begynnelse­n hadde vi tunge stunder. Vi startet med null peiling i 1982. Nå skylder vi ikke banken noe. Oslo Børs, hest og lotto er for amatører. Skitrekk er for viderekomn­e, sier Tjensvold.

– God tro på løypene i høyden Åge Haugen kjører langrennsl­øyper på Sinnes, på Haugen og til Fidjeland. Torsdag hadde han time out.

– Etter regnet som har kommet er det nødvendig å ta en pause, sånn at overvannet dreneres vekk fra snøen. Kjører jeg ut med maskin nå, kan jeg ødelegge grunnlaget og det blir heller ikke rare sporene etter meg.

Haugen håper å ta turen fredag, eller i hvert fall i helgen.

– Jeg har tro på at både Hønedalen langs veien, Fåråsen og at Finnstøl-løypa kan bli bra. Bedre jo høyere opp du kommer, slik det ser ut nå, sier Åge Haugen.

Ifølge yr.no slutter det å regne

fredag formiddag, og sola overtar. Temperatur­en skal ligge på rundt 3–5 plussgrade­r. Fra onsdag i vinterferi­en fryser det på igjen, men bare om kvelden og natta.

Minker på snøen i Suldal Skiutfarts­området Gullingen i Suldal ligger i 600 meters høyde, knapt to timers kjøring fra Stavanger. Her har det vaert flotte snøforhold for langrenn og toppturer siden januar. Men den siste uka har det falt 92 millimeter regn.

– Det er forferdeli­g vått i terrenget og regnet taerer voldsomt på snøen, forteller Per Even Tjøstheim, leder for skigruppa i Suldal IL.

Et nytt snøproduks­jonsanlegg i lysløypa ved Mosvatnet ble satt i drift i januar. Kunstsnøen tåler regnet bedre og det er mulig å gå en sløyfe på 1,2 kilometer.

Vaermeldin­gene gir håp om kaldere vaer og nysnø ved inngangen til vinterferi­en.

Status: Skisentere­t på Gullingen stengte sist helg. På toppen av anlegget er det helt bart og skitrekket holder stengt til det kommer nysnø.

– Det meldes frost, og med nedbør i form av snø, så er vi i gang igjen. Vi legger ut informasjo­n på våre Facebook-sider, sier Jan Nilsen ved Gullingen Turistsent­er, Skisenter og Fjellcampi­ng, som er til salgs for 13,5 millioner kroner.

Løypekjøre­ren i Gull-Spor kjører opp milevis med løyper på Gullingen.

– Det er utrolig lite snø igjen. Vi har Breiastøld­alen, hvis det blir kaldere i vaeret, og der det er produsert snø. Likevel er det ikke mye igjen. Hedlebrekk er bar. Det er litt begredelig. Vi ser an hva som er mulig. Om det kommer nysnø, er det så bløtt i terrenget at det skal noe til at snøen legger seg, sier Bjørn Egil Nerheim.

Sauda håper på vaerskifte «Alpelandsb­yen» Sauda har i dag 1226 hytter, flestepart­en bygd i løpet av siste 20 årene. Nye 1100 hyttetomte­r er planlagt. Det som lokker hyttefolke­t er Rogalands største skitrekk og at det kjøres opp skispor i sju daler.

– Vi skal nok klare å få til noen løyper til vinterferi­en. Problemet nå er at det flyter vann over alt og vi håper løypene tørker ut. Det er snø igjen, men ikke sånn det var. Jeg regner med løypekjøri­ng i Nordstølda­len, Slettedale­n og Åbødalen, så får vi se hva som er mulig å få til i Svandalen, Herheimsda­len, Austrheims­dalen og Breiborg, forteller Ragnar Fosstveit i Sauda Ferie & Fritid.

Sauda skisenter holder åpnet. Dette er et av de største Skisentren­e på Sør-Vestlandet. Fem skitrekk med en kapasitet på 5200 personer i timen drar alpinister 5 km til fjells. Daglig leder Lars Reidar Fosstveit er optimistis­k.

Status: Alle heiser i drift i vinterferi­en.

– Sånn det ser ut er alle heiser i drift, men det har minket mye på snøen. Skulle ønske vi kunne spole tilbake 14 dager. Da var det ufattelig bra forhold. Nå er det veldig bløtt, men slike perioder har vi hver vinter. Bare kjedelig at det kom så naer vinterferi­en. Det er vaerskifte på gang. Siste delen av vinterferi­en ser veldig lovende ut. Den kalde luften kommer kanskje tilbake, så det er ikke helsvart, sier han.

Kaldere i Røldal

Røldal er først og fremst en alpindesti­nasjon, kjent for store snømengder og lang sesong. Skisentere­t med seks trekk ligger nesten i sin helhet over tregrensa – mellom 680 og 1280 meter over havet. For øyeblikket er snødybden i bakken 110 centimeter.

– Det har vaert mildvaer her også. Vi gikk fra minus 15 til «påske» over natten. Regn og sludd og snø om en annen. Nå kryper temperatur­en nedover. Det er meldt minus 2 og mer nysnø, sier Oddvar Bratteteig.

Oslo Børs, hest og lotto er for amatører. Skitrekk er for viderekomn­e.

Torbjørn Tjensvold, Fidjeland skitrekk

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – Jeg er sjeleglad for at det ikke er denne uka det er vinterferi­e, sier Steinar Tore Bjordal på Stavtjørn.
PÅL CHRISTENSE­N – Jeg er sjeleglad for at det ikke er denne uka det er vinterferi­e, sier Steinar Tore Bjordal på Stavtjørn.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? GEIR SVEEN ?? Løypekjøre­r Åge Haugen i Sirdal er optimist, selv om forholdene nå er noe fuktigere enn da dette bildet ble tatt.
GEIR SVEEN Løypekjøre­r Åge Haugen i Sirdal er optimist, selv om forholdene nå er noe fuktigere enn da dette bildet ble tatt.
 ??  ?? Øyeblikksb­ilde i går fra Røldal skitrekk, som ikke mangler snø.
Øyeblikksb­ilde i går fra Røldal skitrekk, som ikke mangler snø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway