Stavanger Aftenblad

Smitte ved seks skoler – naer 300 elever i karantene

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Minst 14 elever ved St. Svithun videregåen­de skole er smittet av koronaviru­set, i tillegg til fire elever og én ansatt ved grunnskole­r i Stavanger.

I går ettermidda­g var smittesitu­asjonen i Stavanger slik: y Åtte nye har testet positivt for covid-19. Alle er mellom 10 og 19 år, og sju av åtte er naerkontak­ter. y Smittekild­en til den åttende personen er usikker. Dette er ikke det samme som at smittekild­en er ukjent. y Alle de nye smittede er knyttet til utbruddet ved St. Svithun videregåen­de skole. y Det er registrert smittede ved disse grunnskole­ne i Stavanger: Lassa, Kannik, Teinå, Tastarustå og Sunde. Ved de fire første skolene er én elev smittet. På Sunde er det en ansatt som er smittet. y To av de smittede ved St. Svithun hører hjemme i Randaberg. y Én av de smittede ved St.

Svithun hører hjemme i Sola. y De 900 elevene ved St.

Svithun videregåen­de skole har digital undervisni­ng. Alle ved det aktuelle trinnet er bedt om å teste seg. y 170 elever ved skolen er i

karantene. y 125 elever ved de ulike grunnskole­ne er i karantene, i tillegg til 18 ansatte.

Tester bredt Smittevern­overlege i Stavanger, Runar Johannesse­n, sier de fortsatt ikke vet hvor smitten kommer fra.

– Det er ikke sikkert at vi klarer å finne ut hvor den kommer fra, for det er ikke alltid den som er syk, som er førstemann. Nå er vi opptatt av å teste bredt for å fange opp det vi kan i omkretsen til de smittede, sier han.

– Hvordan ser du på situasjone­n nå?

– Foreløpig har vi ganske grei kontroll. I går (onsdag, red.anm.) var jeg redd for at det skulle dukke opp et annet utbrudd sammen med dette utbruddet, men nå er det ganske mange som har testet seg uten at vi har funnet andre positive prøvesvar som kan knyttes til andre steder. De åtte nye som kom i dag, var forventet. De er direkte knyttet til det samme utbruddet. Det kan også komme flere, for 170 elever er i karantene og ganske mange klasser er involvert, sier Johannesse­n.

Han sier han nå er trygg på at utbruddet ikke er av et mutert virus.

Fem grunnskole­r

Helene Ohm, direktør for oppvekst og utdanning i Stavanger kommune, sier at skolene har gode rutiner for å håndtere smitte.

– Når en elev, en ansatt eller et barn i en barnehage settes i karantene, har vi gode rutiner for å identifise­re naerkontak­ter, gi beskjeder, sette folk i karantene og tilby hjemmeunde­rvisning. Vi er spent på hvordan utviklinge­n blir de neste dagene, sier Ohm.

Skolene har hatt to smittetopp­er tidligere, én i november og desember og én i januar. De siste tre ukene har det ikke vaert smitte på skoler.

– Vi har nå fått fem smittetilf­eller i skoler på to dager. Jeg er ikke sikker på om det er snakk om en ny smittetopp, men vi har planlagt for dette og er forberedt på det, sier hun.

Kommunen har planene klare hvis skolene må over på rødt nivå eller hvis det kommer smitte av det engelske viruset.

– Det blir en variant av rødt nivå, sier hun.

Tre tilfeller i Randaberg Randaberg kommune registrert­e onsdag to smittetilf­eller og mandag ett tilfelle. To av disse er knyttet til smitten ved St. Svithun.

– Vi er også i ferd med å finne smitteveie­ne knyttet til det siste tilfellet, sier kommuneove­rlege Ole Bernt Lenning.

Han sier at flere personer er satt i karantene, og at noen også er i ventekaran­tene mens de venter på prøvesvar.

Ifølge Lenning jobber kommuneove­rlegene på Nord-Jaeren nå sammen for å kartlegge det totale smittebild­et.

Beredskaps­sjef i Stavanger, Torstein Nielsen, sier det foreløpig ikke er aktuelt å innføre lokale tiltak.

– Men endringer kan komme raskt. Da kan vi vaere nødt til å kaste oss rundt i løpet av timer og gjøre nye vurderinge­r, sier Nielsen.

Kommunene på Nord-Jaeren har jevnlige møter der de diskuterer smittesitu­asjonen og tiltaksniv­å. Stavanger følger også med på situasjone­n i Klepp, der det i går er påvist et tilfelle av mutert virus (se artikkelen til høyre).

 ?? ANDERS MINGE ?? Minst 14 elever ved St. Svithun videregåen­de skole i Stavanger har fått påvist covid-19.
ANDERS MINGE Minst 14 elever ved St. Svithun videregåen­de skole i Stavanger har fått påvist covid-19.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway