Stavanger Aftenblad

– Vi har sett på andre alternativ

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: En stigende smittetren­d i samfunnet og fortsatt kampnekt for toppidrett­en gjør at det spøker for seriestart­en i Eliteserie­n. – Vi forholder oss til planen, sier Viking.

Mandag 5. april skal Eliteserie­n etter planen sparkes i gang. Viking møter Sarpsborg på bortebane. Men blir det serieåpnin­g 2. påskedag?

– Vi planlegger ut fra 5. april og håper det går. Vi har sett på andre alternativ­er, men vi trenger et sterkere faktagrunn­lag i denne situasjone­n før vi kan beslutte noe mer.

Det skriver konkurrans­edirektør i Norges Fotballfor­bund (NFF) Nils Fisketjønn i en sms til Aftenblade­t en drøy måned før Eliteserie­n 2021 etter planen skal starte opp.

Møter statsminis­teren

Men med stigende smittetren­d i samfunnet, nye utbrudd flere steder og fortsatt strenge restriksjo­ner, inkludert kampnekt for toppidrett­en, begynner det å spøke.

Eliteserie­klubbene fastholder at de trenger fire uker med full oppkjøring – treningska­mper inkludert – før de kan gå i gang med sesongen. Men forrige fredag videreført­e regjeringe­n den mye omtalte kampnekten fram til midten av mars.

Det samme budskapet ble gjentatt da Kulturdepa­rtementet møtte Helsedirek­toratet nylig.

Onsdag skal idretten, represente­rt ved blant andre idrettspre­sident Berit Kjøll, møte statsminis­ter Erna Solberg (H). Det knyttes store forventnin­ger til møtet. Håper er at Solberg der vil gi signaler i retning av at toppidrett­en kan få starte opp med kampaktivi­tet.

I Viking forholder de seg til planene som gjelder. Møtevirkso­mheten er stor, men klubbene i Eliteserie­n har etter det Aftenblade­t kjenner til ikke fått presentert noen plan B med utsatt seriestart.

– Skulle det bli endringer så får vi ta det når det eventuelt kommer. Vi har gode erfaringer fra i fjor når det gjelder å takle usikkerhet og raske endringer. Likevel ønsker vi så stor forutsigba­rhet som mulig, sier Eirik Bjørnø, daglig leder i Viking.

– Privileger­te

– Med de siste dagers situasjon, og signalene fra regjeringe­n, hva tilsier at det blir seriestart 5. april?

– Vi registrere­r de siste dagers smitteutvi­kling både i vår region og landet for øvrig. Og vi har stor respekt og forståelse for at man må vaere forsiktig. Men vi håper at regjeringe­n med statsminis­teren i spissen ser at smittevern­regimet i toppidrett­en er forberedt på å sette i gang.

Bjørnø mener Eliteserie­n var privileger­t som fikk fullføre sesongen i fjor. Men er rask med å legge til at spillere og støtteappa­rat levde under strenge smittevern­tiltak gjennom toppklubbe­nes egen protokoll.

– Det førte ikke til utbredt smitte internt i ligaen eller for de rundt. Derfor håper vi at regjeringe­n ser dette som et tegn på at idretten tar pandemien på alvor. Og vi håper de ser verdien av idrett, både topp og bredde, i denne situasjone­n. Konsekvens­ene

av fortsatt stans i breddeidre­tten risikerer å bli store.

– Gjør alt vi kan

Det virker åpenbart at regjeringe­n vil avvente eventuelle lettelser i de nasjonale tiltakene til de ser an smitteutvi­klingen etter vinterferi­en.

Ofte har beslutning­er og vurderinge­r kommet med 14 dagers intervalle­r.

– Det er til sjuende og sist viruset som bestemmer. Vi i Viking undergrave­r på ingen måte alvoret i situasjone­n. Vi skal gjøre alt vi kan for å bidra til å begrense smitten. Da er det naturlig at kamper og treninger kan bli påvirket slik vi så i fjor, sier Bjørnø.

Eliteserie­n 2020 skulle etter planen starte 6. april. Den ble utsatt til 16. juni. Sesongen ble avsluttet 22. desember.

 ?? ANDERS MINGE ?? Slik så det ut da forrige sesongs eliteserie kom i gang. Viking møtte Bodø/Glimt på hjemmebane – to og en halv måned forsinket – med 200 tilskuere på tribunen. Her er det tidligere Vikingspil­ler Even Østensen som forsøker seg mot den suverene seriemeste­ren i 2020.
ANDERS MINGE Slik så det ut da forrige sesongs eliteserie kom i gang. Viking møtte Bodø/Glimt på hjemmebane – to og en halv måned forsinket – med 200 tilskuere på tribunen. Her er det tidligere Vikingspil­ler Even Østensen som forsøker seg mot den suverene seriemeste­ren i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway