Stavanger Aftenblad

– Dyr er sunt for psyken

- Eli Cleve eli.cleve@schibsted.com

KJAELEDYR: Ifølge studier er én av tre nordmenn ensomme. Eksperter sier at dyr er sunt for vår psyke. Mangel på sosial kontakt og fysisk naerhet har ført til flere tusen nye katteog hundeeiere i 2020.

Når man observerer et dyr, går puls og blodtrykk ned. Det som skjer når vi klapper et dyr, er at oksytocinn­ivåene øker hos mennesket – og hos dyret!

Oksytocin er det såkalte kjaerlighe­tshormonet. Det virker beroligend­e og angstdempe­nde. Det er derfor Firbent terapi tilbyr besøksog terapihund­er til barn og unge, eldre og personer som sliter med sin psykiske helse eller rus. Målet: Å hjelpe noen ut av ensomhet, depresjon eller isolasjon.

– Vi har merket et betydelig økt behov for vårt tilbud, sier Marie G. Klemetsen, psykologsp­esialist hos Firbent terapi.

– De som hadde det utfordrend­e før pandemien, har fått det enda vanskelige­re. Vi får spesielt mange henvendels­er angående barn og unge som sliter i skolesamme­nheng.

Kan redusere uhelse

Studier fra Norsk koronamoni­tor viser at en av tre nordmenn er ensomme. Verst er det for de unge og de eldre, og januar 2021 var den mest ensomme måneden til nå.

Samtidig viser tall fra DyreID og Norsk Kennel Klub (NKK) en økning på rundt 10 prosent av registrert­e hunder i 2020. DyreID registrert­e også samme år en økning på 14,1 prosent av katter.

I de siste årene har antall hunder som har blitt registrert hos NKK gått opp og ned med noen hundre hunder. I 2018 gikk det opp med 900 registreri­nger. I 2019 gikk tallet ned med 800 hunder. Så, i 2020 ble det registrert uvanlig mange hunder, hele 2507.

– Jeg tenker at disse tallene er en tydelig indikasjon på at mange har følt seg, og føler seg, veldig ensomme. Jeg forstår veldig godt at folk kjenner på et ønske om å skaffe seg et kjaeledyr i disse tider, sier Klementsen.

Å skaffe seg et kjaeledyr kan bidra til å forebygge eller redusere psykisk uhelse, altså det som hindrer livsutfold­else. Faren er hva som skjer med tiden, når verden er tilbake til det normale.

– Et kjaeledyr er en langvarig forpliktel­se og vil trenge mye oppfølging i mange år fremover. Er det fremdeles plass til hunden eller katten når vi er tilbake i tidsklemma eller skal på ferie? Og hvis ikke, hvem skal da overta den?

– Tusenvis av hjemløse dyr Dyrebeskyt­telsen Rogaland har allerede merket økt pågang.

– I 2019 hjalp vi 66 dyr. I 2020, 136 dyr. Det MÅ bli lovpålagt med ID-chip og kastrering, sier Eli Lunde Gilje, Leder, Dyrebeskyt­telsen Sør-Rogaland. I Norge kan man bare gå inn på finn.no for eksempel, og skaffe seg et gratis dyr, som ingen har kontroll over hvordan blir behandlet.

Ifølge NKK er det rundt 560.000 hunder i Norge i dag, registrert­e, og uregistrer­te.

– I Norge finnes det tusenvis av hjemløse dyr. Antallet hjemløse dyr vil aldri falle før folk blir tvunget til å registrere dyrene sine. Nå er det sånn at veldig mange saker blir henlagt. Hadde dyret hatt chip, kunne de ansvarlige menneskene blitt straffet, mener Dyrebeskyt­telsen.

– Tenk langsiktig når du skaffer deg hund

Å skaffe seg dyr, for eksempel hund eller katt er en langsiktig handling.

– Det er naturlig å tenke at restriksjo­nene myndighete­ne innførte har bidratt til etterspørs­elen. Folk tilbringer mer tid hjemme, og har bedre tid til å ta vare på en valp, sier Kjetil V. Johansen i NKK.

– Forhåpentl­igvis har de fleste som har skaffet seg hund nå, tenkt langsiktig. Men hvor mange som nå etter hvert finner ut at dette ikke var noen god idé, gjenstår å se.

 ?? JARLE AASLAND ?? Helle Karin Barstad fra Firbent terapi sier at bare ved å klappe et dyr går blodtrykk og puls ned, og gleden opp.
JARLE AASLAND Helle Karin Barstad fra Firbent terapi sier at bare ved å klappe et dyr går blodtrykk og puls ned, og gleden opp.
 ?? JARLE AASLAND ?? Anskaffels­e av et kjaeledyr kan bidra til å forebygge eller redusere psykisk uhelse. Faren er hva som skjer med tiden vår når verden er tilbake til det normale. Her er Helle Karin Barstad med hunden Hermann.
JARLE AASLAND Anskaffels­e av et kjaeledyr kan bidra til å forebygge eller redusere psykisk uhelse. Faren er hva som skjer med tiden vår når verden er tilbake til det normale. Her er Helle Karin Barstad med hunden Hermann.
 ?? JARLE AASLAND ?? Pixel har et trygt hjem, men hvor mange «pandemidyr» som kommer til å trenge nytt hjem, gjenstår det å se.
JARLE AASLAND Pixel har et trygt hjem, men hvor mange «pandemidyr» som kommer til å trenge nytt hjem, gjenstår det å se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway