Stavanger Aftenblad

Nettverket

-

DRØSET: Til og med i de beste familier er det en som skal sette opp et nettverk.

I alle familier er det en fyr som er interesser­t i ledninger og EDB. Vedkommend­e er som regel student, gjerne i Trondheim, og når han kommer hjem til jul, kobler han om alt i huset sånn at ingen forstår noe.

I vår familie var denne personen min yngste bror.

«For et elendig system», sa han 1. juledag.

Så satte han seg ned for å forbedre systemet.

Og han satte opp «nettverket». Resultatet var alltid det samme. Han mente det var en kraftig forbedring. Vi andre forsto absolutt ingenting. Vi trykket på de knappene vi pleide for å få på NRK 1 på tv-en. Da begynte mikroen å pipe.

«Du må inn i nettverket», ropte han, men vi febrilsk forsøkte å skru av mikroen.

For å få av mikroen, måtte vi bort til printeren og trykke to ganger på en liten boks. Å printe ut noe som helst var helt umulig, siden vi aldri forsto hva eller hvor dette «nettverket» var. Systemet var veldig raffinert, trolig for raffinert for oss andre. Hver gang vi ringte til tante Olaug, begynte printeren å skrive ut takketalen til bryllupet til Ingrid og Andreas. Bror min kunne sette på en film bare ved å klappe to ganger i hendene. Når vi andre forsøkte å sette på DVDspiller­en, åpnet garasjepor­ten seg. «Nettverket!», ropte ingeniøren. «God natt», ropte vi tilbake.

Når det ringte på døren, åpnet kjøleskape­t seg, om vi var aldri så mye inne i «nettverket».

Han kunne sette på radioen ved å stirre på telefonen. Når en av oss andre holdt i våre egne telefoner, gikk bilalarmen til naboen. Vi var jo ikke inne i «nettverket». Vi var heller ikke inne i el-verket i lange perioder, for all strømmen forsvant hver gang vi skrudde på det varme vannet uten å melde fra til dette «nettverket».

Når bror min forsvant tilbake til Trondheim, forsvant også dette nettverket sakte, men sikkert. Litt uti mars forsvant koblingen mellom mikroen og fjernkontr­ollen. Vi kunne bruke det digitale kameraet uten å risikere at tørketromm­elen gikk bananas.

Så ble det jul igjen.

Så kom bror min tilbake.

«For et elendig system».

Så kom nettverket tilbake.

«Du må inn i nettverket», ropte han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway