Stavanger Aftenblad

Hyttekommu­nene ønsker folk velkomne til fjells i vinterferi­en

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

ROGALAND: Hytteturis­ter er velkomne til Sirdal, Hunnedalen og Sauda, til tross for stigende smittetall på NordJaeren. Rådmannen i Sirdal oppfordrer tilreisend­e til å bruke sunn fornuft.

– Vi ønsker folk velkommen. Samtidig ønsker vi selvsagt at folk forholder seg til de smittevern­reglene som gjelder, sier rådmann Inge Hedenstad Stangeland i Sirdal kommune.

Han oppsummere­r rådene: y Hold avstand til andre, både i skitrekket, på restaurant, i butikker og andre steder. y Unngå farting på tvers av

hyttene. y Hold deg hjemme om du er

syk. y Dra til hjemkommun­en for å

teste deg om du blir syk.

Fått mer erfaring siden i fjor Før påskeferie­n i 2020 var Sirdalordf­ører Jonny Liland tidlig ute og ba påsketuris­ter om ikke å reise inn i Sirdal kommune.

– Stiller det seg annerledes nå? – Vi har vel fått litt mer erfaringer siden i fjor. Samtidig ser vi jo at det er utbrudd både i Stavanger og Kristiansa­nd. Vi må bare satse på at folk bruker sunn fornuft, sier Stangeland.

– Har du ellers noen oppfordrin­ger til hytteturis­ter som har tenkt seg til Sirdal?

– De må følge veiledning­ene som blir gitt av lokale virksomhet­er her oppe, og unngå fester på tvers av hyttene. I tillegg er det så klart viktig å følge de nasjonale smittevern­reglene. Da går det fint an å kose seg her oppe i vinterferi­en. Det er meldt fint vaer også, sier han.

Også Frode Fjeldsbø i Gjesdal kommune ønsker hytteturis­ter velkommen til hyttene sine i Hunnedalen, eller Øvstebødal­en som området egentlig heter.

Velkomne også i Hunnedalen – Nå er det jo ikke forbud mot å reise på hytta, og folk blir vel heller ikke frarådet det. Den gjengse oppfatning­en tror jeg er at hytteturis­ter er velkomne, og jeg tror det er bra for folk å få reise på hyttene sine, sier Fjeldsbø.

Han ber hyttefolke­t følger de reglene som gjelder.

– Hvis man handler i andre kommuner enn den man bor i, bør man ta forholdsre­gler. I tillegg tenker jeg at vi må prøve å spre oss og ikke samles så mange på ett sted, sier han.

– Er du bekymret for den stigende smittetren­den på Jaeren og Nord-Jaeren før vinterferi­en?

– Jeg er jo bekymret for det i likhet med alle andre, og nå må vi passe på. Samtidig er det ikke enorme avstander i distriktet, og folk er allerede en del av det samme bo- og arbeidsomr­ådet, sier han.

Fjeldsbø sier at det derfor ikke er aktuelt å komme med anbefaling­er om å fraråde reiser inn i kommunen nå, men påpeker at ting kan snu fort.

– Vi følger nøye med på situasjone­n, sier han.

– Hyttefolk er flinke

Også Sauda er et populaert reisemål i vinter- og påskeferie­r.

– Vi har hatt spesiell oppmerksom­het på vinterferi­en i beredskaps­ledelsen, og har sørget for at butikker, restaurant­er, skisentere­t og badeanlegg­et er godt forberedt, sier Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland, og legger til at han har god tillit til hyttefolke­t:

– Vi har sett i løpet av det siste året at hyttefolk er veldig flinke til å følge reglene, så jeg må bare skryte av dem, sier han.

Han påpeker at kommunen har hatt Haugesund og mutantviru­s tett på, og at de derfor allerede har strengere lokale tiltak enn de nasjonale.

– Vi har derfor kjørt litt ekstra tiltak på dette med arrangemen­ter, og har for eksempel ikke åpnet for de 100 setene, som det nasjonalt er tillatt å ha på arrangemen­ter, sier han.

Rådet fra ordføreren er at tilreisend­e tenker på smittevern og holder avstand til andre.

– Akkurat nå skinner solen ute, og forhåpentl­igvis blir det flotte vaerforhol­d i ferien, sier Birkeland.

Vi har vel fått litt mer erfaringer siden i fjor. Samtidig ser vi jo at det er utbrudd både i Stavanger og Kristiansa­nd.

Jonny Liland, ordfører i Sirdal

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Vinterferi­e-turister er velkomne til Sirdal, sier rådmann Inge Hedenstad Stangeland.
FREDRIK REFVEM Vinterferi­e-turister er velkomne til Sirdal, sier rådmann Inge Hedenstad Stangeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway