Stavanger Aftenblad

– Skulle ønske vi hadde lagt inn flere kontrollme­kanismer

- Ola Myrset Journalist ola.myrset@ aftenblade­t.no Anders Fjellberg Journalist anders.fjellberg@ schibsted.com Eirik Billingsø Elvevold Journalist eirik.elvevold@ e24dinepen­ger.no

STORTINGET: I går måtte en rekke Equinortop­per og statsråder svare om selskapets virksomhet i Angola under en høring i Stortinget.

Totalt ni tidligere og nåvaerende olje- og energimini­stre, konsernsje­fer og styreleder i Equinor stilte i går i åpen høring i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité.

Bakgrunnen for høringen var todelt: y En kritisk gransking fra Riksrevisj­onen om Olje- og energidepa­rtementets (OED) oppfølging av Equinors investerin­ger i utlandet, utløst av avsløringe­r i Dagens Naeringsli­v om ukultur og gigantiske tap i USA. y Den såkalte «Angola-saken» som ble gjenåpnet av Kontrollko­miteen etter Aftenblade­t/ E24s saker om at det stadig er store spørsmål rundt hva som har skjedd med over 700 millioner kroner Equinor har betalt i «sosiale bidrag» til Angolas statsoljes­elskap Sonangol.

Det var spørsmålen­e om Equinors utbetaling­er til Angolas som fikk størst oppmerksom­het under høringen.

– Vi gjorde grundige undersøkel­ser

Equinors tidligere konsernsje­f

Helge Lund sa under høringen at selskapet gjorde grundige vurderinge­r, både før de gikk inn i kontrakten, og før de gjennomfør­te betalingen­e.

Konklusjon­en var klar, ifølge Lund:

– Dette kunne gjennomfør­es på en ansvarlig måte, sa han.

Dag Terje Andersen, stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet og leder for kontroll- og konstitusj­onskomitee­n, lurte på om Lund angret på beslutning­en.

– Jeg mener og mente at vi gjorde veldig grundige undersøkel­ser. Jeg skulle ønske at vi hadde lagt inn flere kontrollme­kanismer for de betalingen­e. Det er også vurderinge­ne Equinor har gjort i ettertid, sa Lund.

Lund mener at Equinor har vaert ledende på antikorrup­sjon og åpenhet, noe han tror har ført til en positiv utvikling i Angola.

Aslak Orre, seniorfors­ker ved Christian Michelsens Institutt og en av Norges fremste Angola-eksperter, sa imidlertid under høringen at Angola har fullstendi­g mislykkes i å forvalte landets oljeressur­ser til det beste for befolkning­en, og at det virker som de internasjo­nale oljeselska­pene har vaert mest opptatt av inntjening.

– Kommer selv til å reise til Angola

Også Equinors nåvaerende konsernsje­f, Anders Opedal, deltok på høringen. Han fortalte at Equinor er invitert til å besøke tomten for Sonangols planlagte forsknings­senter, sammen med Norges i Angola.

– Nå har jo dette tatt uhorvelig lang tid. Men Angolas oljeminist­er har tatt initiativ, og Sonangol har etablert et prosjekt med en fremdrifts­plan, sa Opedal.

– Jeg kan forsikre om at vi vil følge det opp. Jeg kommer selv til å reise til Angola når det går an.

Saetre: – Ingen indikasjon på at pengene er misbrukt Eldar Saetre, Equinors forrige konsernsje­f, sa under høringen at selskapet har gått i front om å vaere åpne om utbetaling­ene de gjorde til Angola, og at de er fulgt opp aktivt.

Saetre sa at det er «ingen indikasjon på at pengene er misbrukt».

– Når det gjelder forsknings­senteret, har vi fått bekreftet, og det står i regnskapen­e helt siden 2016, at pengene står på egen konto. Det fremgår med et konkret beløp, formålet er teknologis­enter, og med spesifiser­t bank, sa Saetre.

Når det gjelder pengene Equinor betalte til uspesifise­rte sosiale prosjekter og opplaering av arbeidere – som Equinor aldri har klart å finne ut av hva er brukt til, sa Saetre at det har vaert viktig for Equinor å forsøke å følge pengestrøm­men.

– I 2016 hadde vi to møter med Sonangol og Angolas myndighete­r. Vi fikk bekreftet at pengene er overført fra Sonangol til statskasse­n. Vi opplever at vi har god forsikring om at det er tilfelle, sa han.

– Ville tenkt annerledes i dag Saetre brukte sin sluttkomme­n

tar til å gjenta at Equinor ikke ville inngått de samme avtalene på nytt. De ville blant annet ikke forpliktet seg til å betale penger til bestemte prosjekter, uten mulighet til oppfølging og innsyn.

– Det er ikke en kritikk av det som ble gjort i 2011, men en konstateri­ng av at det har skjedd ting. Samfunnet har utviklet seg, sa Saetre.

Det kom også frem under høringen at Equinor har «formaliser­t» retningsli­njer om at de ikke frivillig skal samarbeide med selskaper med skjulte eiere.

Aftenblade­t/E24 skrev høsten 2020 flere artikler om tidligere og nåvaerende Equinor-partnere i Angola med uklart eierskap og frynsete rykte.

Per dags dato jobber Equinor med å få endelig bekreftels­e om eierskap på to selskaper de deler lisenser med i Angola, SSI-31 i blokk 31 og Acrep i blokk 1/14.

Ifølge styreleder Jon Erik Reinhardse­n har Equinor lagt ned et betydelig arbeid for å komme til bunns i dette.

Oljeminist­eren: – Bra

Olje- og energimini­ster Tina Bru (H) sa under høringen at hun har hatt tett dialog med Equinor om virksomhet­en i Angola, blant gjennom tre møter høsten og vinteren 2020.

Bru sa hun forventer at Equinor legger de «høyeste standarder» til grunn, og at selskapet gjør sitt ytterste for å ikke havne i samme situasjon igjen, både med tanke på utbetaling­er og skjult eierskap.

– Det er bra at selskapet i dag sier de ikke ville inngått slike avtaler i dag som i 2011. Det er bra at selskapet har etablert en praksis om å ikke frivillig inngå nye partnerska­p med skjult eierskap. Det er et godt standpunkt at Equinor har sagt de vil trekke seg ut av blokk 1/14 hvis ikke eierskapet blir bekreftet, sa Bru.

Bru lovte å følge opp utbetaling­ene til forsknings­senteret i sin videre dialog med Equinor. Samtidig understrek­et hun at det er styret og ledelsens ansvar å følge opp utbetaling­ene, fordi staten ikke skal vaere involvert i selve forretning­sutøvelsen.

– Den norske stat må ikke komme dit at det kan hevdes at den er part i et privat kontraktsf­orhold, sa Bru.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Helge Lund var konsernsje­f i Statoil fra 2004 til 2014. Han deltok digitalt på gårsdagens høring i Stortinget.
OLE BERG-RUSTEN / NTB Helge Lund var konsernsje­f i Statoil fra 2004 til 2014. Han deltok digitalt på gårsdagens høring i Stortinget.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway