Stavanger Aftenblad

«Angola-saken»

-

y Angola-saken går tilbake til 2011, da Equinor og et knippe andre internasjo­nale oljegigant­er sikret seg nye letelisens­er utenfor kysten av Angola. y Et av kravene fra Angolas statsoljes­elskap Sonangol var betaling av «sosiale bidrag», blant annet til et planlagt forsknings- og teknologis­enter. y Equinor overførte 291 millioner til uspesifise­rte sosiale prosjekter og opplaering av angolanske arbeidere, og 420 millioner kroner til forsknings­senteret – 711 millioner kroner totalt. Kontrakten ga Equinor ingen rett til innsyn i bruken av midlene. y Angola-saken ble for alvor kjent i den norske offentligh­eten på nyåret 2016, etter en artikkel i Klassekamp­en om at Sonangols planlagte forsknings­senter fremsto som et luftslott. y Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n stilte flere spørsmål til davaerende olje- og energimini­ster Tord Lien (Frp), som igjen fikk flere redegjørel­ser fra Equinor. y Det ble blant annet kjent at Equinor i flere år hadde vaert bekymret fordi de ikke fikk substansie­ll informasjo­n om forsknings­senteret. Equinor hadde også hentet inn fire, eksterne juridiske vurderinge­r. De konkludert­e med at betalingen­e ikke var i strid med relevant korrupsjon­slovgivnin­g. y Økokrim stilte spørsmål til Equinor om saken, men åpnet ikke etterforsk­ning. y Saken ble avsluttet fra kontroll- og konstitusj­onskomitee­n i april 2016, etter at Equinors ledelse hadde vaert i Luanda og fått garantier fra Sonangol om at forsknings­senteret skulle bygges, og at pengene sto på konto.

 ?? HEIKO JUNGE / NTB ?? Olje- og energimini­ster Tina Bru (H) var blant dem som ble grillet av Stortinget­s kontrollko­mité. På grunn av koronapand­emien var hun den eneste som møtte opp fysisk.
HEIKO JUNGE / NTB Olje- og energimini­ster Tina Bru (H) var blant dem som ble grillet av Stortinget­s kontrollko­mité. På grunn av koronapand­emien var hun den eneste som møtte opp fysisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway