Stavanger Aftenblad

Frp mener folk som har vaert lenge i Norge, må betale tolk selv

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STORTINGET: Norge bruker hundrevis av millioner i året på å tilby tolk gratis. Nå ber Frp folk som har vaert lenge i Norge, betale selv og laere seg norsk.

Offentlig pengebruk på tolker steg fra 490 millioner i 2013 til 843 millioner kroner i 2019.

Nå forslår Frp kraftige skjerpelse­r: y Retten til gratis tolketjene­ster fjernes for dem som har oppholdt seg i landet i mer enn fem år eller har norsk statsborge­rskap, herunder i behandling­en av sivilretts­lige saker. y Regjeringe­n må komme med ytterliger­e tiltak for å få ned det offentlige­s utgifter og begrense rettighete­n til gratis tolketjene­ster, herunder i forbindels­e med gjennomfør­ingen av straffesak­er.

– Folk som har vaert i Norge lenge, må kunne forventes å beherske norsk eller dekke utgiftene til eventuelt tolkebehov selv, sier stortingsr­epresentan­t Himanshu Gulati (Frp) til Aftenblade­t.

– Hva håper dere det er mulig å spare?

– Det er vi usikre på, men vi må gjøre noe med den eksplosive økning i tolkeutgif­tene i det offentlige. Det øker og øker, og vi frykter at trenden bare vil fortsette, sier Gulati.

– Vi er forundret over at norske statsborge­re eller folk som har bodd i Norge i mange år, gjør krav på gratis tolk. Disse må vi kunne forvente at behersker norsk, sier han.

Truet rettssikke­rhet

I 2015 kom 31.145 asylsøkere til Norge, og asylkrisen skapte et prekaert behov for tolker. Aftenblade­t avdekket at: y Mangel på tolker gir lengre

asylkø y AS Norge får tidenes språkregni­ng y Politiet taper kampen om

tolker y Polititolk jobbet opptil

16 timer i strekk y Minstepris trumfer kvalitet

i tolkekjøp

Nasjonal fagmyndigh­et for tolker, Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (IMDi), slo fast at rettssikke­rheten var truet.

I 2016 ankom 3460 asylsøkere. I 2019 kom 2305. Likevel økte bruken av millionbel­øp på tolker i det offentlige i perioden: y 2019: 843,4 y 2018: 835 y 2017: 829 y 2016: 819 y 2015: 740

Egen tolkelov kommer

IMDi vet ikke hvor mange som blir berørt av Frp-forslaget, men opplyser at det har vaert en jevn og etter hvert avtakende vekst i antall tolkeoppdr­ag for det offentlige.

Fra 2018 til 2019 var det en liten nedgang i antall oppdrag, men en svak økning i utgiftene. Betalingen for et oppdrag varierer fra 150 til 950 kroner per time, ifølge IMDis kartleggin­ger.

I mange tilfeller er det ikke klart om det offentlige har plikt til å bruke tolk eller ikke, ifølge regjeringe­n, som skal rydde opp i dette i en ny tolkelov som er under utarbeidel­se.

Domstollov­en gir rett til tolk til personer som ikke kan norsk. Den europeiske menneskere­ttskonvens­jonen (EMK) gir en siktet person rett til gratis tolk under rettergang­en dersom personen ikke forstår språket. Pasient- og brukerrett­ighetslove­n gir rett til språktilpa­sset informasjo­n. Det er også bestemmels­er i utlendings­forvaltnin­gen, for krisesentr­e og så videre.

Stemmes ned

Ingen andre partier slutter seg til Frp-forslaget, viser innstillin­gen om ny språklov som kom torsdag.

Rigmor Aasrud (Ap) peker på at det er viktig at alle aktører forstår hva som blir sagt i rettsappar­atet.

Hvis du ankommer Norge som analfabet, så vil du trenge tid. Man laerer jo ikke norsk av å miste retten til tolk. I stedet må det satses mer på norskoppla­ering og integrerin­g og holde folk i jobb og aktivitet, sier Aasrud.

Freddy André Øvstegård (SV) mener tolkning er helt avgjørende viktig for rettssikke­rheten til folk som trenger det.

– Tenk om du i møte med Nav, helsetjene­sten eller politiet ikke forstår hva som blir sagt? Det går ikke å kutte i dette, vi må heller styrke språkoppla­eringen, svarer han i en sms.

Gulati mener Ap og SV bommer fullstendi­g og sier at folks rettsvern uansett skal beskyttes.

– Men det er helt på sin plass å passe på skattebeta­lernes penger og sette noen grenser. Hvis du ikke gidder å laere deg norsk, så kan du ikke forvente at andre år etter år skal ta din regning for tolketjene­ster, sier Gulati.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway