Stavanger Aftenblad

Stig Løset og naboene går glipp av hundretuse­ner i støtte

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Stig E. Løset og seks naboer taper hundretuse­ner av kroner fordi kommunen kutter støtten til huseiere som må skille avløp for vann og kloakk. Mange huseiere i Sandnes må belage seg på en stor ekstraregn­ing.

I oktober i fjor ringte en ansatt i Sandnes kommune på døra til Stig E. Løset og flere andre naboer i Bakken på Hana. Hensikten var å sjekke om de hadde separert avløp for vann og kloakk. Det hadde de ikke.

Får uker senere var gravemaski­nene på plass og startet gravearbei­det med å skille avløpsledn­ingene, men Løset og naboene fikk ikke pålegg om endringen før i januar i år. Det gir dem en ekstrakost­nad på mange hundre tusen kroner.

Sandnes kommune hadde nemlig en egen tilskuddso­rdning frem til 31. desember 2020. Ordningen gjaldt for private anlegg i forbindels­e med separering av avløpsledn­inger og tilknytnin­g av avløp til offentlig nett. For å kunne søke om støtte var det en forutsetni­ng at pålegg om utbedring var gitt.

Utgifter inntil 50.000 kroner ga tilskudd på 50 prosent, utgifter inntil 100.000 kroner ga 75 prosent tilskudd og større utgifter ga mulighet for å søke om enda mer i tilskudd.

– Hvorfor kom det ikke før? Ordningen har vaert finansiert over vann- og avløpsgeby­rene.

– Kommunen visste at vi måtte skille avløpsledn­ingene. De har visst utmerket godt at de skulle sende oss et pålegg. Hvorfor kommer det ikke før jul når det gamle regelverke­t fortsatt gjaldt, undrer Løset.

Bakken er en bratt boliggate hvor flere av husene ligger i ulendt terreng. Løset og naboene har regnet ut at utgiftene for hver enkelt av dem trolig vil beløpe seg til mellom 100.000–200.000 kroner. Hadde pålegget kommet før jul, kunne Løset og naboene søkt om å få refundert minst 75 prosent av utgiftene. Men nå får de ingenting i støtte fordi regelverke­t ble endret ved årsskifte.

– Dette oppleves veldig usosialt. Vi fikk ikke søke om støtte før vi fikk tilsendt pålegget, sier Løset.

Kort oppsummert: y Oktober 2020: Kommunen tar kontakt med beboere i Bakken. y November 2020: Gravearbei­det starter. y 14. desember 2020: Kommunesty­ret vedtar å endre regelverke­t. Støtteordn­ingen faller bort fra og med 2021. y 15. januar 2021: Løset og naboene får varsel om at pålegg ble vurdert. 24. februar kom pålegget om å skille ledningene.

Flere får ekstraregn­ing Kommunen har i mange år jobbet med å separere avløpsledn­ingene, slik at det ikke lenger er en felles ledning med både overvann og spillvann, men i stedet to atskilte ledninger for overvann og spillvann. I Sandnes kommune består cirka fem prosent av avløpsnett­et av fellesledn­inger.

Flere huseiere i Sandnes kan vente seg den samme ekstraregn­ingen som beboerne i Bakken. Det er først og fremst eldre hus bygget før 1970 som ikke har atskilte avløpsledn­inger.

–Endingen ble veldig tydelig for beboerne i Bakken. De blir de første som selv må ta hele kostnaden med å skille avløpsledn­ingene. Jeg kan forstå at det føles urettferdi­g, sier Kjersti Ohr, virksomhet­sleder i kommunen.

14. desember vedtok kommunesty­re å erstatte den gamle tilskuddso­rdningen til bare å gjelde tilknytnin­g til offentlig nett. Det betyr at innbyggern­e ikke lenger kan søke støtte om tilskudd til å skille avløpsledn­ingene.

Det er ønskelig med en endring av gjeldende regelverk da det til dels er innfløkt og krevende å følge opp samtidig med at kostnadene forbundet med ordningen har økt betydelig, skriver Sandnes kommune i sakspapire­ne.

– Kommuneadv­okaten har kommet frem til at kommunen ikke har lov til å bruke selvkostmi­dler til å finansiere tiltak på privat eiendom, sier Ohr.

– Kan dere ikke be om tilskudd også til dem som må separere ledningene, ikke bare til dem som må koble seg på?

– For de aller fleste vil det vaere langt dyrere å koble seg på kommunen sitt avløpsnett enn å skille avløpsvann, svarer Ohr.

Kommunen betaler Kommunene har ingen plikt til å betale tilskudd til denne typen tiltak, men ordningen ble i sin tid innført for å gjøre det enklere å få gjennomfør­t disse prosjekten­e. Argumenten­e har vaert at ordningen sikrer fremdrift, gir en miljøgevin­st, samt gir private et økonomisk bidrag til å dekke utgifter som pålegges av kommunen.

Tilskuddso­rdningene varierer fra kommune til kommune. Eksempelvi­s har Stavanger kommune vedtatt å gi tilbud om at kommunen står for full separering av stikkledni­ngen. Kommunen dekker da alle kostnader knyttet til selve ledningsar­beidene, igjenfylli­ng av grøft samt grovplaner­ing av terreng. Dersom en eiendomsei­er ikke aksepterer at kommunen står for separering­en vil vedkommend­e få pålegg om separering og må selv stå for separering­en.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Stig E. Løset og seks naboer fikk pålegg om å skille ledningsne­ttet for vann og kloakk noen uker etter at støtteordn­ingen fra kommunen forsvant.
PÅL CHRISTENSE­N Stig E. Løset og seks naboer fikk pålegg om å skille ledningsne­ttet for vann og kloakk noen uker etter at støtteordn­ingen fra kommunen forsvant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway