Stavanger Aftenblad

Japanere sultne på mer norsk olje

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

OLJÅ: Sju selskaper har søkt om utvinnings­tillatelse i den 25. konsesjons­runden på norsk sokkel.

Da fristen for å søke gikk ut den 23. februar hadde sju selskaper søkt. I konsesjons­runden ble 136 blokker eller deler av blokker lyst ut.

Av disse er 11 i Norskehave­t og 125 i Barentshav­et.

– I denne runden er de utlyste blokkene stort sett i umodne områder. Vi ser at store og mellomstor­e selskaper med god teknisk og finansiell kapasitet til å drive utforsknin­g i slike område har søkt, sier teknologid­irektør

Torgeir Stordal i Oljedirekt­oratet i en pressemeld­ing.

Mindre selskaper

Blant søkerne finner vi blant andre Idemitsu Petroleum Norge AS. Selskapet har vaert til stede i Norge siden 1989, men er partner i ti produksjon­slisenser og mer enn 20 letelisens­er på norsk sokkel.

Selskapet har norsk hovedkonto­r i Oslo og teller vel 60 medarbeide­re. Idemitsu er et av Japans største energisels­kaper og har rundt 13 000 ansatte totalt.

Stavanger-selskap med i kampen

En annen av de mindre oljeaktøre­ne som nå rigger seg for oljeleting er Ineos E & P. Selskapet holder til langs sjøkanten i Kalhammere­n i Stavanger. Selskapet overtok danske Dongs oljeog gassvirkso­mhet i Norge i 2017 og kom seg på den måten inn som aktør i Norge.

Ineos er det tredje største kjemiske selskapet i verden og hadde sitt utspring fra BPs kjemiske virksomhet i Antwerpen i 1998 som da ble utskilt fra BPs øvrige virksomhet.

Ineos overtok i 2007 og 2008 den petrokjemi­ske industrien på Rafnes i Bamble og Herøya som var eid av henholdsvi­s Borealis og Norsk Hydro. Selskapets oljeog gassvirkso­mhet har rundt 60 ansatte.

– Skaper verdier

– Leteaktivi­tet i umodne områder gir staten som grunneier mer kunnskap om ressurspot­ensialet. Det gjør også at eventuelle ressurser i området kan påvises og skape verdier for fellesskap­et. Vi vil nå gå i gang med å behandle søknadene fra de sju selskapene, sier olje- og energimini­ster Tina Bru i en pressemeld­ing.

Her er søkerne som har søkt om utvinnings­tillatelse, alene eller sammen med andre:

A/S Norske Shell y Equinor Energy AS y Idemitsu Petroleum Norge AS y Ineos E & P Norge AS y Lundin Norway AS y OMV (Norge) AS y Vår Energi AS

Nå starter Oljedirekt­oratet arbeidet med å evaluere søknadene. Selskap som får utvinnings­løyve må ha teknisk ekspertise og god geologisk forståing. Det blir også lagt vekt på finansiell styrke og erfaring.

Olje- og energidepa­rtementet tar sikte på tildeling før sommeren 2021.

 ?? HARALD PETTERSEN/EQUINOR ?? Med nesten ti prosent eierandel har Idemitsu sin største produksjon fra Snorre-feltet i Nordsjøen. Her er Equinor operatør.
HARALD PETTERSEN/EQUINOR Med nesten ti prosent eierandel har Idemitsu sin største produksjon fra Snorre-feltet i Nordsjøen. Her er Equinor operatør.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway