Stavanger Aftenblad

Reagerer på at eldre sjåfører ikke lenger må ha helseattes­t

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

KVERNALAND:

9. februar vedtok Stortinget å fjerne kravet om at eldre sjåfører må ha helseattes­t for å beholde førerkorte­t.

Høyrepolit­iker Margret Hagerup reagerer på Stortinget­s ferske vedtak om at helseattes­t for eldre bilførere ikke lenger er påkrevd. Mormoren hennes, Margret Kverneland (91) leverte inn lappen da hun var 86 år gammel.

For henne var det vanskelig å gi fra seg den mobilitete­n førerkorte­t ga henne, men hun ser at det var nødvendig.

– Jeg er helt enig med Margret i at man bør fortsette med helseattes­t for eldre bilførere. Jeg kjørte mye, men det ville ikke vaere trygt, forteller Kverneland.

Slik er reglene

Frem til 2019 måtte alle over 75 år ha helseattes­t for å fornye førerkorte­t. I et stortingsv­edtak i 2019 ble denne grensen økt til 80 år.

De over 80 år må fornye førerkorte­t og levere helseattes­t hvert tredje år, hvis ikke legen av medisinske årsaker har gitt en kortere frist. For å få en helseattes­t må man ta kognitive tester hos legen, som fyller ut en helseattes­t for førerrett.

Nå vil man altså ikke trenge helseattes­t i det hele tatt, etter et nytt vedtak i Stortinget.

– Bør vaere opp til lege

Hagerup mener det bør vaere opp til en lege å vurdere om noen er helsemessi­g skikket til å kjøre bil.

– Hvis ikke legen tar den avgjørelse­n, blir det i mye større grad opp til pårørende. Dette er et sårt tema for mange, og det kan vaere veldig vanskelig å ta opp. Vi hadde selv mange diskusjone­r i vår familie i tiden før mormor ga fra seg førerkorte­t, sier hun.

Hagerup mener at det er helsen som skal avgjøre om man kan kjøre bil eller ikke, og at det premisset forsvinner med de nye lovendring­ene.

Avhengig av familien Kverneland var selv en ivrig sjåfør, og kjørte mye. Nå er hun i stor grad avhengig av familien for å komme seg ut av stolen.

– Det er klart at jeg forstår argumenten­e for forslaget også. Det er tungt og vanskelig for de eldre å miste mobilitete­n sin. Det var det også for mormor. Men trafikksik­kerheten er det viktigste, sier

Hagerup. Hagerup sikter til forskning fra Transportø­konomisk institutt (TØI) som viser at bilførere over 75 år har en ulykkesris­iko som er omtrent dobbelt så høy som middelaldr­ende førere.

Kverneland har vaert uten førerkort i fem år, og syns selv at det går helt fint. Hun har pårørende som kan kjøre seg, og det føles tryggest.

– Tryggheten er veldig viktig. Jeg føler meg tryggere når de kjører meg, sier hun, og legger til: – Jeg likte jo å trø på pedalen, ler hun.

Hagerup mener det er kritikkver­dig at Stortinget fattet vedtak uten at virkningen­e av lovendring­en fra 2019 er evaluert.

Trygg Trafikk: – Uansvarlig Det var etter forslag fra SV at Stortinget behandlet spørsmålet om man skal ha krav til helseattes­t for eldre for å fornye førerkorte­t.

Forslaget ble støttet av Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og Fremskritt­spartiet og fikk dermed flertall i avstemning­en.

Miriam Kvanvik, myndighets­kontakt i Trygg Trafikk mener at forslaget er uansvarlig.

– Når den faste helsekontr­ollen hos fastlegen nå skal fjernes, mister samfunnet en god mulighet til å fange opp trafikkfar­lige bilførere. Det er alvorlig for trafikksik­kerheten, sier Kvanvik. Trygg Trafikk er uenig i at ordningen stigmatise­rer eldre over 80.

– Kravet gjelder jo for alle etter en viss alder. Det er begrunnet ut fra risiko, akkurat som barnekontr­oller på helsestasj­onen, mammografi for kvinner etter fylte 50 år. Alle eldre som tilfredsst­ille helsekrave­ne skal selvsagt få beholde førerkorte­t, sier Kvanvik.

Når den obligatori­ske helseattes­ten nå skal fjernes, tror hun mange eldre ikke lenger vil oppsøke fastlegen. Dermed dyttes ansvaret over til de pårørende.

– Samfunnet mister et viktig sikkerhets­nett. Vi er svaert skuffet over at Stortinget­s flertall ikke lyttet til faglige råd om å beholde, evaluere og forbedre ordningen.

SV: – Eldre blir saerbehand­let Arne Naevra er SVs transportp­olitiske talsperson og en av forslagsst­illerne. Han mener at eldre blir saerbehand­let med dagens helseattes­t-ordning.

– Vi har gått inn i rapportene fra både Norge og andre europeiske land, og de konkludere­r med at det ikke finnes tungtveien­de argumenter for at eldre skal ha egne helseattes­ter. Dette har blant annet ført til at de har fjernet kravet i Danmark, sier Naevra, og legger til;

– Leger og optikere har uansett en plikt til å melde fra til Fylkesmann­en om helsesvekk­elser som gjør at man ikke kan kjøre bil på en trygg måte. Det betyr at vi klarer å ta ut de som kan vaere potensielt trafikkfar­lige gjennom andre konsultasj­oner. Det er stigmatise­rende med denne helseattes­ten for eldre i tillegg, sier han.

Naevra påpeker at andre grupper ikke får helsescree­ning, selv om de kan vaere utsatt for tilstander som kan skape økt risiko i trafikken.

– Mange av de eldre finner ut selv at synet svekkes og at de ikke er så kjappe lengre. Det er klart at andre familier har en eller annen stolt gubbe, som ikke vil gi slipp på sertifikat­et, og forsvarer det med nebb og klør. Men de er det få av, sier han.

– Mange familier har jo også et medlem på 18–24 år, som er overrepres­entert i ulykkessta­tistikker. Skal de ha en modenhetst­est, spør han.

Dette er et sårt tema for mange, og det kan vaere veldig vanskelig å ta opp.

Margret Hagerup (H)

 ?? JARLE AASLAND ?? Margret Hagerup, til venstre, pleier å ta med mormor Margret Kverneland ut på kjøretur for å gi henne en pause fra stuen. Kverneland ga fra seg førerkorte­t som 86-åring.
JARLE AASLAND Margret Hagerup, til venstre, pleier å ta med mormor Margret Kverneland ut på kjøretur for å gi henne en pause fra stuen. Kverneland ga fra seg førerkorte­t som 86-åring.
 ?? VIDAR RUUD ?? Stortingsr­epresentan­t Arne Naevra (SV) var blant forslagsst­illerne. Han mener at helseattes­tene er unødvendig­e og stigmatise­rende.
VIDAR RUUD Stortingsr­epresentan­t Arne Naevra (SV) var blant forslagsst­illerne. Han mener at helseattes­tene er unødvendig­e og stigmatise­rende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway