Stavanger Aftenblad

Aktor krever 12 års fengsel i 20 år gammel overgrepss­ak

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Over flere år tidlig på 2000-tallet skal den tiltalte 42åringen ha forgrepet seg seksuelt på to unge gutter. En av de fornaermed­e skal ha blitt utsatt for minst hundre overgrep.

– Min klient ble utsatt for helt ekstreme mengder seksuelle overgrep. Gjerne flere ganger til dagen. Det er helt i ytterkant av hva en kan fatte og forstå. Min klient var 10 år da overgrepen­e startet, sier advokat Bjarte Aarlie.

Han er bistandsad­vokaten til én av de to mennene som 42-åringen er tiltalt for å ha forgrepet seg på. Overgrepen­e skal ha skjedd over en årrekke tidlig på 2000-tallet.

I går formiddag la aktor i saken, statsadvok­at Oddbjørn Søreide, ned påstand om at tiltalte må dømmes til 12 års fengsel.

– Det kan man mene er en streng påstand, men ha i bakhodet hva han har gjort, sier statsadvok­aten, som mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte er skyldig.

Sa han var pedofil

Det finnes ingen tekniske bevis i saken. Det er heller ingen vitner til de seksuelle overgrepen­e han er tiltalt for. Grundig politiarbe­id førte likevel frem til den svaert alvorlige tiltalen. Det til tross for at forholdene ligger flere år tilbake i tid.

De to fornaermed­e var ifølge påtalemynd­igheten begge under 14 år da de seksuelle overgrepen­e startet. I dag er begge voksne menn. Den dag i dag sliter de med det de ble utsatt for.

– Retten må ta utgangspun­kt i at tiltalte systematis­k og over tid arbeidet for å tilfredsst­ille sine seksuelle lyster. I politiavhø­r i 2000 erkjente han å ha kontakt med det pedofile nettverket Boylove. I avhøret sa han også at han er pedofil. Tiltalte erkjente også seksuelle handlinger mot en gutt, sier Søreide.

Den saken ble henlagt, men ifølge påtalemynd­igheten stanset ikke 42-åringen der.

– Ingen tvil

Etter at flere forhold ble avdekket, ble tiltalte pågrepet i mars 2019. I avhør erkjente han å ha hatt seksuell omgang med de fornaermed­e. Da 42-åringen forklarte seg under rettssaken i Stavanger tingrett, var hukommelse­n dårligere. Nå husket han ikke engang å ha hatt kontakt med de fornaermed­e. Han husket iallfall ikke noen seksuell kontakt.

– De fornaermed­es forklaring­er støttes av omfattende dokumentbe­vis og av vitner i saken. Spørsmålet er ikke om tiltalte har begått overgrep, men hvilke typer overgrep, mot hvem og når, sier Søreide.

To tapte barndommer

Et sentralt spørsmål retten må ta stilling til er om 42-åringen forgrep seg på de fornaermed­e før de fylte 14 år. Statsadvok­at Søreide beskriver saken som historien om to tapte barndommer.

Selv har tiltalte hevdet at han var psykotisk på tiden overgrepen­e skjedde. Dette slås imidlertid tilbake av de sakkyndige, som har gjennomfør­t en full judisiell observasjo­n av 42-åringen.

Aktor mener at enkelte av overgrepen­e grenset til tortur.

I retten forklarte den ene fornaermed­e at han ble brutt ned av tiltalte, for så å bli bygget opp igjen.

– På et tidspunkt fikk min klient større lojalitet til overgriper­en enn til sine foreldre, sier bistandsad­vokat Aarlie.

Advokat Elisabeth Fjeld, som er bistandsad­vokaten til den andre fornaermed­e, sier at også hennes klient ble manipulert.

– Det endte med at tiltalte bestemte alt. Han bestemte hvilken musikk fornaermed­e skulle høre på og hvem han kunne vaere venner med. Tiltalte frarøvet fornaermed­e hans ungdomstid, sier Fjeld.

På vegne av sine klienter la bistandsad­vokatene ned påstand om oppreisnin­gserstatni­ng, som de mener bør ligge på 500.000 kroner. Den ene fornaermed­e krever også 3,5 millioner kroner i erstatning for tapt inntekt

Nekter straffskyl­d

Den tiltalte 42-åringen erkjenner ikke straffskyl­d og hans forsvarer, advokat Frode Jaeger Folkestad, la ikke uventet ned påstand om at hans klient må frifinnes både for straff og for de sivile kravene.

– Kan de fornaermed­e huske feil? Vi har hørt vitner som forteller om positive ting fra den tiden. Bildet som er malt i retten er svart. Min klient har forklart at han følte seg jevnaldren­de med barna han var sammen med. Han likte å vaere med barn. Han har vaert barnevakt og han drev en klubb, sier 42-åringens forsvarer.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Statsadvok­at Oddbjørn Søreide er aktor i saken mot 42-åringen. Bildet er fra en annen anledning.
FREDRIK REFVEM Statsadvok­at Oddbjørn Søreide er aktor i saken mot 42-åringen. Bildet er fra en annen anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway