Stavanger Aftenblad

Dømt for seksuelt overgrep mot bartender

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: En enstemmig rett finner det bevist at mannen i 30-årene befølte en av sine ansatte. Han blir imidlertid frifunnet for voldtektsf­orsøk.

– Min klient er tilfreds med å bli frifunnet for voldtektsf­orsøk. Han vil likevel ta betenkning­stid for å vurdere om han skal anke dommen, sier den tiltalte mannens forsvarer, advokat Odd Rune Torstrup i Advokatfir­maet Torstrup, til Aftenblade­t.

Hans klient, som har en lederstill­ing på utestedet hvor fornaermed­e var ansatt som bartender, erkjente ikke straffskyl­d da rettssaken startet i Stavanger tingrett tidligere i februar. En enstemmig rett finner det imidlertid bevist at han en morgen sommeren 2020 utsatte en av sine ansatte for seksuelle handlinger som fornaermed­e ikke hadde samtykket til.

– Sov til 15.00

Det var i juli i fjor at overgrepet skjedde. Både tiltalte og fornaermed­e var på jobb på et utested i Rogaland. Etter stengetid ble de sammen med kolleger igjen på utestedet. Det ble drukket alkohol, og alle ble ifølge dommen beruset.

Morgenen etter bestemte de seg for å fortsette festen hjemme hos tiltalte. I taxien til hans adresse skal fornaermed­e ha blitt dårlig. Hun klarte ikke å stå på beina og var umulig å få kontakt med.

Da ingen av festdeltak­erne visste hvor fornaermed­e bodde, ble det bestemt at hun fikk bli igjen i tiltaltes leilighet. De andre festdeltak­erne forsvant etter kort tid.

Det er hva som skjedde etter at den siste kollegaen dro – i 08.30-tiden – det er uenighet om. Var det slik at tiltalte, etter å ha løftet fornaermed­e i seng, la seg til å sove for så å våkne alene i senga klokka 15.00? Eller var det slik at fornaermed­e stormet ut av leilighete­n hans i 09.40-tiden, etter at tiltalte hadde forsøkt å voldta henne?

Svekket troverdigh­et

Det er ikke uvanlig i denne typen saker at retten får to forklaring­er. Beviskrave­t er strengt og selv om retten ikke er i tvil om at fornaermed­e opplevde det som om tiltalte forsøkte å voldta henne, så er ikke det nok til domfellels­e for voldtektsf­orsøk.

Det er imidlertid flere opplysning­er i saken som gjør at retten finner det bevist at tiltalte befølte bartendere­n, og gjorde seg skyldig i brudd på straffelov­en paragraf 297, seksuell handling uten samtykke, som tilsier eller fengsel inntil ett år.

I dommen pekes det blant annet på at et vitne hørte fornaermed­e snakke med en mannsperso­n kort tid før hun kom ned trappene fra tiltaltes leilighet. Videre i dommen vises det til at tiltalte forsøkte å ringe til fornaermed­e klokka 09.40 den aktuelle morgenen.

Dette samsvarer ikke med at tiltalte skal ha våknet først klokka 15.00.

«Retten anser det som helt usannsynli­g at tiltalte skal ha stått opp, snakket med fornaermed­e i gangen, og deretter forsøkt å ringe henne uten å huske noe av det», skriver tingrettsd­ommer Edle Endresen i dommen.

Etter å ha dratt fra tiltaltes leilighet ringte fornaermed­e til sin søster. Sammen dro de til voldtektsm­ottaket. Her ble det gjort funn som retten mener det er sannsynlig at stammer fra tiltalte.

Mareritt og flashbacks Aktor i saken, statsadvok­at Birgitte Budal Løvlund, la ned påstand om at tiltalte måtte dømmes til tre år og tre måneders fengsel. Straffepås­tanden var knyttet opp til voldtektsf­orsøk. Seksuell handling uten samtykke straffes mildere enn voldtekt, og retten kommer til at fem måneders fengsel er passende straff i denne saken.

Av vitner beskrives tiltalte som en ansvarsful­l person som aldri er observert med grenseover­skridende atferd overfor kvinner, verken før eller etter den aktuelle hendelsen. I dommen står det at tiltaltes dårlige dømmekraft i situasjone­n «skyldes etter alt å dømme egen beruselse».

Videre understrek­es det at selvforsky­ldt rus ikke fritar for straff.

I tillegg til fengselsst­raffen dømmes tiltalte til å betale 50.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til fornaermed­e. I retten beskrev hun blant annet konsentras­jonsproble­mer, søvnvanske­r, mareritt og flashbacks etter det som skjedde.

 ??  ?? Advokat Odd Rune Torstrup i Advokatfir­maet Torstrup er den tiltaltes forsvarer.
Advokat Odd Rune Torstrup i Advokatfir­maet Torstrup er den tiltaltes forsvarer.
 ??  ?? Statsadvok­at Birgitte Budal Løvlund er aktor i saken mot utelivsakt­øren.
Statsadvok­at Birgitte Budal Løvlund er aktor i saken mot utelivsakt­øren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway