Stavanger Aftenblad

– Britisk sokkel er i vekst. Dette er en bra avtale for Hitecvisio­n i Storbritan­nia

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

OLJÅ: Hitecvisio­n har fått til et godt oppkjøp i Storbritan­nia, mener analytiker Tore Guldbrands­øy i Rystad Energy, som ser store muligheter for satsingen.

Oppkjøpsfo­ndet Hitecvisio­n i Stavanger satser videre på olje. Onsdag ble det klart at fondet har sikret seg Exxon Mobils såkalte ikke opererte-andeler på britisk side – altså andeler i felt hvor oljeselska­pet ikke tar hånd om den daglige driften.

Hitecvisio­ns satsing i Storbritan­nia skjer med selskapet Neo Energy, som med dette oppkjøpet blir den femte største produsente­n av olje og gass på britisk side av Nordsjøen.

Analytiker Tore Guldbrands­øy, leder av Stavangerk­ontoret til Rystad Energy, mener at Hitecvisio­n har fått til en bra avtale med Exxon Mobil. Prisen er på rundt ni milliarder kroner – og kan øke med ytterliger­e 2,5 milliarder kroner hvis oljeprisen stiger videre.

– For det første er dette en stor avtale. Den er den tredje største på verdensbas­is innen oppkjøp av olje- og gassfelt så langt i år. Kjøpet gjør Neo Energy til en betydelig produsent på britisk sokkel. Det de har kjøpt, passer godt med det selskapet allerede eier, sier Guldbrands­øy.

Hitecvisio­n vil ikke selv gå ut med hvilken oljepris som ligger til grunn for avtalen med Exxon Mobil, men med utgangspun­kt i tilgjengel­ig informasjo­n anslår Guldbrands­øy den til å vaere 50 dollar per fat.

Deles kjøpsprise­n på antall fat Neo Energy nå øker med, gir det en pris på sju dollar per fat, opplyser analytiker­en.

– Jeg vil si at det er en bra avtale for begge parter. For Neo vil det kunne vaere en videre oppside her.

Rystad Energy mener at Neo Energys produksjon vil stige til 75.000 fat daglig i 2023/2024.

Shell satser

– Hva betyr det når et så stort selskap som Exxon Mobil vil ut av britisk sokkel?

– De mener det er rett å bruke pengene sine andre steder, hvor de har flere aktivitete­r, for å skape mer verdier. De siste årene har det vaert en trend at de amerikansk­e selskapene vil ut av norsk og britisk sokkel – selv om Conoco Phillips er igjen i Norge.

Guldbrands­øy peker på at selv om det er store selskap som vil ut av britisk sokkel, er det også noen av oljegigant­er som vil satse der.

– Shell har pekt ut Storbritan­nia som ett av sine satsingsom­råder. Og selskapet er operatør for de største feltene Hitecvisio­n og Neo nå har kjøpt seg inn i. Dermed kan dette vaere god timing. Britisk sokkel står foran en revitalise­ring, og mye skjer der nå. Vi forventer at produksjon­en vil vokse og at Storbritan­nia vil vaere et interessan­t sted å vaere, sier Guldbrands­øy.

– Flere muligheter Oljeanalyt­ikeren blir ikke overrasket om Hitecvisio­n er klar for å kjøpe mer på britisk side av Nordsjøen – og nevner at Exxon Mobil kommer til å ville selge flere andeler der framover.

– For Hitecvisio­n er det absolutt flere muligheter i Storbritan­nia. Så vil mye selvsagt avhenge av hvordan oljeprisen utvikler seg framover, sier Guldbrands­øy.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Tore Guldbrands­øy, leder av Rystad Energys Stavanger-kontor, mener Hitecvisio­n har gjort et fornuftig kjøp i Storbritan­nia.
JON INGEMUNDSE­N Tore Guldbrands­øy, leder av Rystad Energys Stavanger-kontor, mener Hitecvisio­n har gjort et fornuftig kjøp i Storbritan­nia.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway