Stavanger Aftenblad

Stortingsn­ei til oversikt

- Journalist tove.bjornaa@ aftenblade­t.no

OSLO: Både Høyre- og Frp-politikere har flagget at de ønsker en nasjonal oversikt over politioppd­rag mot barneverns­barn. Torsdag stemte de nei til å be justismini­ster Monica Maeland (H) om dette.

Torsdag ettermidda­g stemte Stortinget over forslaget fra Ap, SV og Sp om å be «regjeringe­n følge opp Barneombud­ets anbefaling­er om å sørge for en oversikt og kontroll over politioppd­rag i barneverns­saker og komme tilbake til Stortinget i egnet sak».

Forslaget fikk støtte av MDG og Rødt. Regjerings­partiene Høyre, Venstre og KrF stemte imot, likeså jokeren Frp som var på vippen: Forslaget ble dermed nedstemt med 45 mot 42 stemmer.

Høyres Kristin Ørmen Johnsen, leder av Stortinget­s familieog kulturkomi­té, har siden «Alex»-saken i fjor vaert brennende opptatt av barneverne­ts bruk av politiet. Også hun stemte imot å be om en oversikt hun flere ganger har etterspurt.

– Er ikke det en merkelig ting å gjøre?

– Nei, egentlig ikke, sier Ørmen Johnsen.

– Jeg opplevde at justismini­steren signaliser­te til Stortinget at dette er noe hun vil jobbe med. Og så har Politidire­ktoratet begynt med det. Vi som sitter i posisjon jobber opp mot regjering og departemen­t for sakene våre. Vi hopper ikke på forslag fra opposisjon­en.

«Det var ikke nødvendig» å støtte forslaget, «da vi oppfattet i debatten at justismini­steren vil bidra med informasjo­n», skriver Frps justispoli­tiker Per-Willy Amundsen på sms til Aftenblade­t. «Vi står heller ikke inne for kritikken fra Barneombud­et, som er basert på påstander og anekdoter», hevder han. Også Frps Silje Hjemdal har etterspurt oversikt over politioppd­ragene. Hun skriver at hun «forsto det slik at forsikring­ene» justismini­steren ga «var gode nok». Hun vil i likhet med Ørmen Johnsen uansett følge saken opp med familieog kulturmini­ster Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

KrFs parlamenta­riske leder Hans Fr. Grøvan skriver at det er «helt normalt» at regjerings­partiene ikke stemmer for opposisjon­ens forslag. «Jeg vet at både barne- og familiemin­isteren og justis- og beredskaps­ministeren er opptatt av denne problemsti­llingen, og at det er allerede er tatt initiativ til å se på om det er behov for tiltak i etterkant av sakene fra Stavanger Aftenblad», skriver Grøvan.

Du kan lese mer om denne saken på Aftenblade­t.no

OSLO: Mathilde (18) og Mikal (17) ble sett på som farlige barn, barn omgivelsen­e måtte skjermes for, men nå, etter at de kom ut av institusjo­nene, blir de omtalte som snille, omtenksomm­e og ressursste­rke.

Hva skjedde?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway