Stavanger Aftenblad

Politimakt mot barn

-

før det har fått informasjo­n, og før det har fått uttale seg i trygge rammer, sier Sanner.

Hun mener bruk av politi gjør mange barn redde. Og når barn er redde, vil de sjelden vaere i stand til å si noe.

– Barneverne­t vet ofte for lite om hva barn har vaert utsatt for. Og politiet aner oftest ikke. Dermed vet ingen av dem hva maktbruken kan påføre barna.

Hun hevder FNs barnekonve­nsjon, som Norge har undertegne­t, brytes systematis­k på dette området. Hun mener spesielt at følgende artikler brytes, se faktaboks øverst på denne siden: y Artikkel 3: Om barnets beste y Artikkel 12: Om barnets rett til å gi uttrykk for sine egne meninger. y Artikkel 16: Om rett til privatliv

– Barn har grunnlegge­nde rettighete­r når barneverne­t ber om bistand fra politiet eller når barn er mistenkt, eller har vaert utsatt for vold eller overgrep, sier Sanner.

Svaert sjelden vil situasjone­n vaere så akutt og utgjøre så stor fare at barnevern og politi kan hoppe over disse rettighete­ne, sier hun.

Politi trenger opplaering Lederen av Forandring­sfabrikken mener grundig opplaering av barns menneskere­ttigheter raskt må inn i utdanninge­ne både for barnevern og politi. Det vil bidra til at barn føler seg trygge nok til å snakke med dem.

– Mange i både barnevern og politi har for lite kunnskap om hva maktbruk gjør med barn. I dag vet Norge for lite om hvor mange barn politiet traumatise­rer eller retraumati­serer, sier Marit Sanner.

Hun tror ikke politibetj­enter bruker makt mot barn med onde hensikter. Men hun tror politioppd­ragene ville blitt faerre og mindre traumatisk­e dersom politiet hadde kunnskap om barns menneskere­ttigheter. Og om hvordan maktbruk kan traumatise­re barn.

Politiets sentrale instruks har i dag ingen beskrivels­er av hensynet til sårbare barn. Sanner mener etaten som bruker de kraftigste maktmidlen­e, må ha en helt konkret instruks for hvordan de skal møte barn i ulike situasjone­r.

– Det haster å få på plass riktige praksisbes­krivelser og rutiner for både barnevern og politi. Men de må ta utgangspun­kt i det som barn sier at hjelper. Hvis ikke kan det komme enda flere satsinger som ikke er nyttige. Satsinger som til og med kan gjøre det verre for barna på institusjo­n.

Logger blir begravet

Sanner syns det er oppsiktsve­kkende at politiet ikke har krav om å levere fra seg dokumentas­jon, slik helsevesen­et og barneverne­t har. Dersom en politibetj­ent legger et barneverns­barn i bakken, setter på håndjern og spytthette, så skrives dette ned i politiets interne logg. Det sendes ikke automatisk til et eksternt tilsynsorg­an.

– Politiet kan ikke begrave loggene dypt nede i et arkiv. Slik det er nå, driver politiet med hemmelig maktbruk mot barn. Ingen har mulighet til å ettergå hva de faktisk gjør, med mindre barna klager. Det må vaere en stor systemfeil, sier Sanner.

Hun mener det blir lettere å bruke politimakt mot barn, når det ikke rapportere­s og kontroller­es av uavhengige instanser.

Barns stemme drukner Aftenblade­ts undersøkel­se avdekker at barns stemme sjelden kom godt frem.

Og: Skal barn klage, må de sende et brev. Enten til den lokale politimest­eren eller til Spesialenh­eten for politisake­r.

– Myndighete­ne har ikke klart å lage klagesyste­mer som fungerer for barn. Måten det gjøres på, oppleves for utrygg. I barneverne­t skal skjemaer skal fylles ut av den som har holdt barnet fast, eller som på annen måte brukt tvang mot barnet, sier Sanner. Og legger til at Forandring­sfabrikken­s undersøkel­ser bekrefter at barn ikke får gitt tilbakemel­ding til politiet.

– De voksne ved barneverns­institusjo­nene har første og siste ordet før skjemaet sendes. De må beskrive at det var nødvendig å bruke tvang eller tilkalle politi. Utfallet av klagene går sjelden i barnets favør. Når tvangssitu­asjoner blir gjennomgåt­t, forklarer barn ofte helt andre historier enn det voksne har beskrevet, sier hun.

– Utrygge institusjo­ner

Det har kommet flere debattinnl­egg der barneverns­ansatte forteller om grove trusler og angrep fra barn på institusjo­n. En rapport laget av forsknings­stiftelsen Fafo i fjor viser at tre av fire ansatte ved barneverns­institusjo­ner har vaert utsatt for vold og/eller trusler i løpet av det siste året.

– Hva skal ansatte måtte tåle, og når skal de få lov til å kontakte politiet?

– Først må det bli tydelig hva det er som registrere­s som vold og trusler, sier Sanner.

– En redd, knust eller desperat tenåring, som kanskje er flyttet langt fra de han er glad i eller bor med noen barnet ikke kjenner og kanskje er redd for, kan komme med harde ord og handlinger. Dette kan vi velge å oppfatte som trusler. Eller vi kan forstå at barnet nå beskytter seg selv for å overleve i den situasjone­n og de følelsene det er satt i.

– Vi kan tenke at barn gjør det beste de får til, også når de oppleves desperate og trigger oss, forklarer Sanner.

– Å laere å møte barn på måter som oppleves trygge for barna, vil hjelpe både barn og barneverns­arbeidere. Men for å greie dette, må vi voksne vaere veldig bevisste på hvilket syn vi har på barn som gjør farlige ting.

Hun sier at dette i stor grad handler om hvordan voksne møter barn i desperate situasjone­r. Barneverns­arbeidere må laeres opp i å tenke snilt om barn, sier hun, også når barna gjør vonde og farlige ting.

– Voksne skal ikke tåle angrep eller å bli skadet, men samtidig må vi ikke nå flytte fokus. Undersøkel­sene våre viser at fire av fem barn i institusjo­n har vokst opp med vold eller overgrep. De fleste har ikke fortalt dette til noen på institusjo­nen. Mange fagfolk har de siste årene blitt mer bevisste på dette, og møter barn på en klokere måte. Men fortsatt henger mange igjen i forklaring­er og beskrivels­er av barn som farlige eller med dårlig atferd.

Advarer mot å gå i forsvar Marit Sanner peker på at også Barneombud­et flere ganger har tatt opp problemet med politiets maktbruk mot barn. Ombudets og Forandring­sfabrikken­s dokumentas­jon var urovekkend­e fra før, selv om ingen kjente til det voldsomme omfanget.

– Vi ber alle nasjonale myndighete­r om å møte det som nå har kommet fram med ydmykhet. Nå må barns beskrivels­er og løsninger lyttes til. Det er på overtid, sier Marit Sanner, daglig leder av Forandring­sfabrikken.

Slik det er nå, driver politiet med hemmelig maktbruk mot barn. Ingen har mulighet til å ettergå hva de faktisk gjør, med mindre barna klager. Det må vaere en stor systemfeil.

Marit Sanner i Forandring­sfabrikken

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway