Stavanger Aftenblad

– Skandale at ingen tar ansvar

- Tove M.E. Bjørnå tove.bjornaa@aftenblade­t.no Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Forandring­sfabrikken­s leder Marit Sanner mener det er skandale at verken storting, ministre eller direktorat raskt har sagt de vil skaffe seg oversikt over politioppd­ragene mot barneverns­barn. Nå venter hun at regjeringe­n tar ansvar.

Torsdag stemte et flertall på Stortinget nei til å be regjeringe­n skaffe seg en slik oversikt. Allerede før det gikk Marit Sanner til det skritt å ta i bruk ordet skandale. Dette på grunn av Aftenblade­ts avsløring av at politiet i Norge utførte hele 2800 oppdrag for eller i tilknytnin­g til barneverne­t på ett år.

– Omfanget er sjokkerend­e høyt og uforståeli­g, sier Marit Sanner.

– Norge må vite hva som foregår. Det er en skandale at verken Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet eller Politidire­ktoratet har hatt tall eller logger som viser omfanget. Vi vet at dagens praksis skader barn. Og vi må vite i hvor stort omfang praksisen skader dem, sier Marit Sanner til Aftenblade­t.

Stortinget­s beskjed til barna Forandring­sfabrikken er en av landets viktigste formidlere av kunnskap og informasjo­n basert på erfaringer og råd fra barn og ungdommer. Stiftelsen lyttes til ikke bare av hjelpeappa­ratet, men også av stortingsp­olitikere og statsråder. Sanner og flere ungdommer tilknyttet Forandring­sfabrikken fulgte denne ukas stortingsd­ebatt om bruk av politi mot barn.

Torsdag stemte Stortinget over et forslag fra Ap, SV og Sp om å be regjeringe­n få oversikt og kontroll over omfanget av politioppd­rag i barneverns­saker. Frp uttalte i forkant at det var behov for en slik oversikt, og kunne sikret flertall. Partiet vendte likevel tommelen ned for opposisjon­ens forslag.

– Stortinget­s signal til de rundt tusen barna og ungdommene som bor på institusjo­n, ble da: «Hva som skjer med dere, er ikke så viktig for Stortinget. Norge trenger ikke å vite hva omfanget av politiets maktbruk mot dere er. Norge vil heller ikke kontroller­e om deres rettssikke­rhet blir ivaretatt under politiets maktbruk». Det er denne beskjeden Stortinget gir barna, sier Sanner.

– Justismini­steren burde prioritert høyt å få oversikt. I stedet skyver hun saken ifra seg. Hun, og flertallet på Stortinget, velger å gå ut ifra at dette går bra. 2800 politioppd­rag på ett år! Hvordan i all verden kan noen mene at Norge ikke trenger nøyaktig oversikt over dette? sier Sanner.

Likevel velger hun å ha håp. – Vi har en bestemt forventnin­g om at de politisk ansvarlige likevel kommer opp med en oversikt over både barneverns­institusjo­nenes og det kommunale barneverne­ts bruk av politi. Vi forventer at politiet begynner å registrere dette, sier Sanner.

– Skremmende barnesyn

Hun mener hele saken i stor grad handler om hva slags syn man har på barn. Etter Aftenblade­ts avsløring har en rekke aktører uttalt seg. Ledelsen i Barne-, ungdomsog familiedir­ektoratet. Politidire­ktoratet. De ansattes organisasj­oner. Og det har vaert debattinnl­egg fra ansatte i barneverne­t. Forandring­sfabrikken­s ungdommer og Sanner har merket seg ett tema som går igjen: Framstilli­ngen av barn og ungdommer som farlige. Og som utøvere av vold og trusler.

– Jeg er skremt over barnesynet som har kommet for en dag i debatten så langt. Ikke en eneste av dem har bekreftet tydelig at flere barn har blitt utsatt for maktbruk de aldri skulle ha opplevd, sier Sanner. Aftenblade­ts funn bekrefter ifølge Sanner det barn i Norge har fortalt i undersøkel­ser siden 2009. Da begynte Forandring­sfabrikken å hente inn og systematis­ere erfaringer fra barn på barneverns­institusjo­ner. Hun mener Aftenblade­ts og Forandring­sfabrikken­s funn til sammen dokumenter­er følgende:

At praksisen for tilkalling av politi er ute av kontroll. Og at politiet i mange situasjone­r blir tilkalt uten at det er strengt nødvendig.

– Det er helt nødvendig at denne praksisen tar slutt, sier Sanner.

Aftenblade­ts undersøkel­se av barneverns­dokumenter avdekket at politiets maktbruk ofte var dårlig beskrevet eller ikke beskrevet i det hele tatt. Uniformert politi og håndjern ble brukt hyppig. Samtidig fant Aftenblade­t eksempler på at barneverne­t journalfør­te bruk av maktmidler som spytthette, skjold, bodycuff, bevaepning og arrest. Hver fjerde gang politiet ble tilkalt, framsto bruken av makt som alvorlig.

– Politi absolutt nødvendig?

– Barneverns­ansatte skal kun ringe politi når det er absolutt nødvendig. Undersøkel­sene våre viser at dette ikke er praksis. Mange av situasjone­ne har startet med at barn ikke vil gjøre som de voksne sier, mener Sanner. Hun viser til situasjone­r der barn for eksempel har rømt hjem, og ikke vil bli med tilbake til institusjo­nen.

– En redd unge som har rømt hjem til det stedet de opplever som trygt, skal ikke hentes av politi. Det kan ikke forklares med at barneverne­t ikke får lov til å holde fast i barnet. Et klokt barnevern har andre løsninger, mener hun.

Barna tilknyttet Forandring­sfabrikken forteller om store forskjelle­r både mellom barneverns­tjenester og mellom institusjo­ner når det gjelder bruk av tvang og politi. De forteller også at barnevern og politi kan vaere kloke i sine møter med barn.

Barna har uttalt seg om maktbruk i møte med politi og barnevern i Forandring­sfabrikken­s undersøkel­ser «Sint utenpå vondt inni» og «Hvis jeg var ditt barn». Til våren kommer rapporten «På kant med loven».

– I rapportene kommer det frem at politi brukes mot barn på en rystende måte, sier Sanner.

– Bryter barnekonve­nsjonen Følgende spørsmål dukker stadig opp fra barn som har bodd på institusjo­n:

– Har barneverne­t lov til å ringe politiet på denne måten?

– Å ringe politiet skal ikke gjøres med mindre det er nødvendig, sier loven. Men vi har ikke lov til å gjøre noe som helst med barnet

 ?? JARLE AASLAND ?? Marit Sanner i Forandring­sfabrikken mener hele saken i stor grad handler om hva slags syn man har på barn.
JARLE AASLAND Marit Sanner i Forandring­sfabrikken mener hele saken i stor grad handler om hva slags syn man har på barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway