Stavanger Aftenblad

Thaifrykt for koronaskyl­d

- Claus Blok Thomsen Aftenblade­t/Politiken

KORONA: Uttalelse fra WHO-forsker skaper bølger i Thailand: Nå innrømmer myndighete­ne at det kan ha vaert covid-19 på dyremarked­et i Bangkok.

Det er en vanskelig balansegan­g thaimyndig­hetene har gitt seg i kast med. De nekter på den ene siden for at dyr som selges på det store Chatuchak-markedet i Bangkok kan ha brakt koronaviru­set til den kinesiske byen Wuhan, og innrømmer på den andre siden at det kan vaere noe i dette.

WHO-forsker Thea Kølsen Fischer uttalte tidligere i uka at WHO-teamet jobber med hovedhypot­esen om at varianten av koronaviru­s som har herjet hele verden det siste året, opprinneli­g har sitt utspring i flaggermus, enten i Sør-Kina eller Sørøst-Asia.

Hypotesen er at viruset da har hoppet inn i én eller flere andre dyrearter, og i prosessen har mutert, slik at det også er blitt i stand til å infisere mennesker.

Bølger i Thailand

I Thailand og resten av Sørøst-Asia er det utbredt handel med ville og eksotiske dyr. Chatuchak er verdens største i sitt slag, og et absolutt knutepunkt i denne handelen, men Fischer gjorde det samtidig klart at infeksjone­n også kunne ha kommet til Wuhan fra andre markeder i Sørøst-Asia.

Uttalelsen­e hennes har skapt stor oppstandel­se i Thailand, og har de siste dagene vaert en toppsak i nyhetene i så godt som alle thailandsk­e medier. Uttalelsen­e har angivelig skapt frykt i den thailandsk­e regjeringe­n, for at landet nå skal få skylden for den globale koronapand­emien.

Onsdag understrek­et Chawetsan Namwat fra Thai Disease Control Agency, at det ikke var noe vitenskape­lig bevis for at det var dyr fra Chatuchak-markedet som hadde brakt koronaviru­set til Wuhan. Likevel erkjente byrået at det var grunn til bekymring.

Ifølge referater fra pressekonf­eransen, så det ut til at myndighete­ne under en inspeksjon av Chatuchak-markedet i mars i fjor hadde funnet koronaviru­s i flere av dyrene som ble omsatt på markedet, men at det var varianter som var forskjelli­ge fra den som nå er smittsom mellom mennesker.

Dette er første gang de thailandsk­e myndighete­ne publiserer denne informasjo­nen, og at de innser at det kan vaere en kobling mellom Chatuchak-markedet og spredninge­n av viruset.

Chawetsan Namwat brukte også pressekonf­eransen til å advare det thailandsk­e folket mot å spise flaggermus, da de kan inneholde koronaviru­s.

Farlig miks Chatuchak-markedet er kommet i søkelyset flere ganger de siste årene, fordi dyr fra alle deler av verden er stablet tett oppå hverandre i bur, noe som gir den perfekte miksen for overføring av eksisteren­de virus og utvikling av helt nye typer som kan overføres til mennesker.

Thea Kølsen Fischer fikk onsdag indirekte støtte fra WHO. Verdens helseorgan­isasjon sa i en pressemeld­ing at den snart vil kunngjøre hvilke nye skritt den vil ta for å forsøke å avklare kilden til koronautbr­uddet, «inkludert hvilke videre studier som vil vaere nødvendige i Kina og andre steder».

 ?? SAKCHAI LALIT, AP/NTB ?? En arbeider desinfiser­er deler av Chatuchak-markedet i Bangkok på grunn av koronasmit­te.
SAKCHAI LALIT, AP/NTB En arbeider desinfiser­er deler av Chatuchak-markedet i Bangkok på grunn av koronasmit­te.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway