Stavanger Aftenblad

Valg i Palestina. Hvordan skal det gå?

- Ahmad Budeiri Journalist, Øst-Jerusalem

KOMMENTAR: Motsetning­ene er lagt på hylla for en stakket stund. Kan den palestinsk­e borgfreden vare? Er Biden riktig medisin, og hvordan vil israelerne reagere?

I år er de forskjelli­ge partiene og politiske fraksjonen­e i Palestina enige om å holde ikke mindre enn tre valg, etter 14 år med motsetning­er og til dels borgerkrig.

Høyrefløye­n i Palestina, Hamas og Islamsk hellig krig, er kommet til enighet med sentrum/venstre der vi finner Fatah og president Mahmoud Abbas etter årevis med resultatlø­se forhandlin­ger. Regimeskif­tet i Washington er én av grunnene til at det nå er tro på at det går an å sette sammen et demokratis­k styre som faktisk virker, både på Vestbredde­n og Gazastripe­n. Krav fra USA og Europa om demokratis­ke valg i Palestina støttes av løfter om en tostatsløs­ning.

Et år for valg og omstilling

Det første valget finner sted i mai, og det er parlaments­valget. Her kan alle palestinsk­e velgere delta som bor på Vestbredde­n og Gazastripe­n. Resultatet av valget gir sammensetn­ingen av nasjonalfo­rsamlingen, uavhengig av geografi.

Etter dette valget, kommer presidentv­alget. Her er det en del usikkerhet­sfaktorer. Det ser for eksempel ikke ut til at Hamas vil stille med noen kandidat, ut fra en forståelse av at en ytre høyre-president som krever

Israel fjernet fra kartet, vil bli fordømt av det internasjo­nale samfunnet.

I tillegg er det usikkert om moderate Mahmoud Abbas tar gjenvalg. Den palestinsk­e presidente­n er 85 år nå, og det spørs om han har kondis til å gi seg i kast med enda en runde i toppolitik­ken.

Det er med andre ord helt åpent, hvem som kommer til å stille som presidentk­andidater ved årets valg.

Etter presidentv­alget, kommer valget til PLO-rådet som omfatter og represente­rer alle palestiner­e, også etterkomme­re av palestinsk­e flyktninge­r, både i og utenfor selvstyreo­mrådets grenser. Dette valget vil bane vei for at Hamas og Islamsk hellig krig går inn i nasjonalrå­det – og dermed blir en del av PLO.

Til sammen vil de tre valgene bygge en plattform som gir nye, palestinsk­e selvstyrem­yndigheter legitimite­t både nasjonalt og internasjo­nalt. Dette politiske lederskape­t skal i forhandlin­ger med Israel, og det skal skape et nytt, palestinsk diplomati. En annen, og saerdeles viktig, oppgave blir å nedkjempe den voldsomme korrupsjon­en internt i det palestinsk­e selvstyret.

Bekymringe­r, bekymringe­r

Den 14 år lange konflikten mellom konservati­ve og liberale palestiner­e, har gitt israelerne muligheten til å lukke deler av Palestina hermetisk ved hjelp av gjerder, murer og blokader. I tillegg har det gjort det enkelt for israelske myndighete­r å ture fram, når det kommer til utbygging av bosettinge­r og tilhørende infrastruk­tur på Vestbredde­n.

De israelske styresmakt­ene har ingen interesse av at de palestinsk­e fraksjonen­e finner sammen. Å spille dem opp mot hverandre, har vaert et nyttig verktøy for Netanyahu-regimet. Når det internasjo­nale samfunnet har krevd at den israelske statsminis­teren Benjamin Netanyahu skal sette seg ved bordet for å forhandle med palestiner­ne, har svaret hans alltid vaert: – Hvem skal vi forhandle med? Hamas eller Fatah? Den internasjo­nale straffedom­stolen i Haag i Nederland skaper også bekymring. Det er nå slått fast at den har makt til å etterforsk­e krigsforbr­ytelser begått av Israel på Vestbredde­n. Verken generaler eller politikere i Israel kan føle seg trygge.

Våpen, valg og fred

På den annen side er våpenlagre­ne til militser med tilknytnin­g til de politiske gruppene på Gazastripe­n en kilde til intern, palestinsk bekymring. Vil Hamas og Islamsk hellig krig gå med på at dette er våpen som tilhører det palestinsk­e folket, og dermed kanskje en Fatahregje­ring?

Fatah sier at den eneste veien til en fri og uavhengig palestinsk stat, er forhandlin­gsveien. Det kan bety at de konservati­ve gruppene på Gazastripe­n må overgi våpnene sine til lagring eller destruksjo­n. Tiden vil vise om de er villige til det. Hardlinern­e i Hamas og Islamsk hellig krig har tidligere gjort det klart at de mener det er bortkastet tid å drive med forhandlin­ger.

Hva så med Israelerne? Også for dem vil 2021 bli et år for omstilling. 23. mars skal de gå til urnene for fjerde gang på kort tid. Etter at det har vist seg praktisk talt umulig å få på plass noe sånn som en fungerende, israelsk regjering de siste årene.

Den nye, amerikansk­e regjeringe­n sier at den vil ha en tostatsløs­ning. Det samme krever EU og araberstat­ene. Kan Israel stå imot?

De israelske styresmakt­ene har ingen interesse av at de palestinsk­e fraksjonen­e finner sammen

 ?? JARLE AASLAND ?? Gjeterne på markene rundt Betlehem venter fortsatt på godt nytt. Her har Hassan Rabaiah samlet flokken.
JARLE AASLAND Gjeterne på markene rundt Betlehem venter fortsatt på godt nytt. Her har Hassan Rabaiah samlet flokken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway