Stavanger Aftenblad

Khashoggi-drapet ryster forholdet USA – Saudi-Arabia

- Arild I. Olsson arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

WASHINGTON:

Ifølge en amerikansk rapport godkjente Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman drapet på journalist­en Jamal Khashoggi i

2018. Joe Biden har hatt en samtale med kongen av SaudiArabi­a om åpenhet og menneskere­ttigheter.

Trump kritiserte sjelden SaudiArabi­a for landets menneskere­ttighetsov­ergrep eller krigføring i nabolandet Jemen. Joe Biden vil ha kontakten med det arabiske kongeriket ned på et mer dempet nivå.

Rapporten skal ifølge amerikansk­e tjenesteme­nn konkludere med at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman personlig godkjente drapet på Khashoggi i 2018.

President Joe Biden har hatt en samtale med kong Salman av Saudi-Arabia. Aftenblade­t har lest en redigert utskrift av samtalen. I telefonsam­talen sa Joe Biden til kong Salman at forholdet mellom de to landene fortsatt skal vaere sterkt, men preges av åpenhet, samtidig som han understrek­et viktighete­n av å forholde seg til menneskere­ttighetene.

Pressesekr­etaer Jen Psaki i Det hvite hus sier at Biden i framtiden bare vil kommuniser­e med kongen av Saudi-Arabia, ikke med kronprinse­n.

Servile Donald Trump

CIA har tidligere avslørt at bin Salman beordret drapet, men bevisene er ikke tidligere blitt offentligg­jort. Før drapet hadde Khashoggi kritisert kronprinse­ns politikk i flere aviser. Publiserin­gen av rapporten er det siste forsøket fra USAs president Joe Biden på å rydde opp i forholdet til Saudi-Arabia. Den oljerike nasjonen er en av USAs viktigste allierte i Midtøsten. Men ifølge Biden ble forholdet mellom de to nasjonene litt vel vennskapel­ig under tidligere president Donald Trump.

Trump kritiserte sjelden SaudiArabi­a for landets menneskere­ttighetsov­ergrep eller krigføring i nabolandet Jemen. Joe Biden vil ha kontakten med det arabiske kongeriket ned på et mer dempet nivå.

Skrev for Washington Post Khashoggi ble drept da han kom inn i det saudiske konsulatet i Istanbul 2. oktober 2018. Inne i konsulatet ventet saudiske drapsmenn på ham. De kvelte ham og kuttet deretter levningene i biter, ifølge den tyrkiske etterretni­ngstjenest­en.

Etter press fra USA og Tyrkia ble 13 saudier ført for en domstol i den saudiarabi­ske hovedstade­n Riyadh, og dømt til lange fengselsst­raffer. Khashoggi kritiserte hvordan kronprinse­n og kong Salman forvaltet makten i SaudiArabi­a, og han skrev jevnlig kommentare­r i The Washington Post.

Den 35 år gamle kronprinse­n Mohammed bin Salman har de senere årene blitt anerkjent som den reelle lederen av det oljerike monarkiet. Han har tidligere sagt at han som landets leder tar ansvar for drapet på Khashoggi, men nekter for å ha beordret drapet. Forklaring­en hans er støttet av blant andre kong Salman og USAs tidligere president Donald Trump.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway