Stavanger Aftenblad

– Eritreiske soldater drepte hundrevis av sivile i Etiopia

-

NAIROBI: – Eritreiske styrker drepte systematis­k hundrevis av sivile i det som ser ut til å vaere forbrytels­er mot menneskehe­ten, sier Deprose Muchena i Amnesty Internatio­nal. I rapporten «The Massacre in Axum» dokumenter­er Amnesty det som kan vaere den største massakren i Tigray-konflikten. Amnesty har intervjuet 41 overlevend­e og øyenvitner til massakren, som forteller hvordan soldatene skjøt sivile som prøvde å flykte, stilte opp menn på rekke og skjøt dem i ryggen og banket opp «hundrevis, om ikke tusenvis» av andre menn. Etterlatte ble nektet å begrave sine døde.

Amnesty har også ved hjelp av satellittb­ilder verifisert hendelsene 19. november, da Etiopias helligste by ble gjenstand for vilkårlige granatangr­ep, omfattende plyndring og ødeleggels­er, og det ble gravd massegrave­r ved to av byens kirker.

– I de ni dagene som fulgte, utførte eritreiske soldater utstrakt plyndring av sivile eiendommer og utenomrett­slige henrettels­er, sier Muchena.

Den etiopiske menneskere­ttskommisj­onen tar Amnesty-rapporten på alvor, sier leder Daniel Bekele til AFP, mens Eritreas informasjo­nsminister Yemane Gebremeske­l avviser rapporten helt og kaller den feilaktig. – Eritrea er rasende og avviser kategorisk de latterlige anklagene som rettes mot landet, tvitret han i går.

Bakgrunn for den vaepnede konflikten er at Etiopias statsminis­ter Abiy Ahmed i starten av november innledet en militaerof­fensiv mot Tigray-folkets frigjøring­sfront (TPLF) etter et angrep mot en militaerba­se i regionen. (NTB)

 ?? AP/NTB ?? I byen Axum finnes eldgamle ruiner og kirker som er av stor betydning for Etiopias ortodokse troende.
AP/NTB I byen Axum finnes eldgamle ruiner og kirker som er av stor betydning for Etiopias ortodokse troende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway