Stavanger Aftenblad

Splitt og hersk i «Guds navn»

-

ST. SVITHUN MENIGHET: Hvis den tidligere sokneprest­en i St. Svithun menighet ikke like ivrig retter opp den urett han begikk mot en tidligere kapellan i menigheten, er han ikke rett mann til å tjene noen som helst kirke. foran 250 medlemmer av menigheten. Sokneprest­en uttalte senere med høy stemme at «han hadde lov til å gjøre det i henhold til norsk lov». Finnes det et mer ekstremt eksempel på mobbing og ydmykelse på arbeidspla­ssen? Lydopptak fra hendelsen finnes på Youtube: «Poles in Norway are treated as underclass.»

Listen over anklagene mot kapellanen var helt absurd. Ved hjelp av advokat utarbeidet sokneprest­en en politianme­ldelse som tydeligvis gjorde inntrykk på politiet. Etterforsk­ningen ga inntrykk av å ha vaert en selektiv og ensidig fremstilli­ng av saken. Politiet valgte å ikke snakke med alle vitner.

Sokneprest­en påsto at det var konflikter i den polske språkgrupp­en. Samtidig nektet han enhver dialog eller diskusjon omkring beskyldnin­gene mot kapellanen. Han begrunnet det med pågående politiette­rforskning. Hans overordned­e var heller ikke enig i at en slik reaksjon sto i forhold til anklagene.

Burde ha fått diplom

Kapellanen er fransiskan­er, som er en tiggermunk­ordenen, og han eier og har i prinsippet ingenting, – ingen bolig, ingen familie og heller ingen eiendeler av verdi. Munkens liv og penger tilhører kirken, klosterord­enen og den saken han jobber for. Han ser ikke forskjell mellom gruppens og sin egen økonomi. Etter en kort innførsel i norsk skikk, fører han vanlig regnskap.

Kapellanen kom til Stavanger i 2008 og jobbet 14 timer daglig med å lage tilbud til de polsktalen­de som bodde i Stavanger på den tid. For alle disse nye i Norge var dette det første møtet med det norske samfunnet og et første skritt på vei til integrerin­g. Han har fått folk til å registrere seg frivillig i kirken, og forsamling­en fra 400 til 6000 medlemmer fram til 2014.

Kapellanen burde få diplom og takk for det usedvanlig­e arbeidet han har gjort. I stedet ble han anmeldt for svindel, blant annet for ikke betalt moms ved innførsel av kirkeinven­tar. Hans overordned­e på det tidspunkte­t var ikke interesser­t i å sjekke alle fakta i saken. Sokneprest­en la et lokk på all kommunikas­jon internt.

Midlene for innkjøp av kirkebenke­r ble samlet inn blant den polsktalen­de del av menigheten. På det tidspunkte­t var de fleste ennå registrert som medlemmer i sine menigheter i utlandet, og dermed oppfylte de kravet til at gavene kom fra utenlandsk­e givere.

Rammet alle polakker

Omtale har vaert en stor påkjenning for kapellanen og for hele det polsktalen­de miljøet i Stavanger, med mange kommentare­r rundt om på arbeidspla­ssene. Når en representa­nt for folkegrupp­en blir framstilt som en tyv, hva sier det om resten av hans landsmenn? Spesielt når denne personen er en kirkelig person som blir sett opp til av menigheten sin som et eksempel på rett livsførsel.

Kapellanen­s sak tok fem år, og den kostet også cirka ti ganger det tiltalen handlet om.

Påstander og ord som brukes av en sokneprest i en betrodd stilling, veier selvsagt tungt. Når man i tillegg får god mediedekni­ng, når budskapet langt. Mens etterforsk­ningen pågikk fikk sokneprest­en stående applaus fra halve menigheten i en fullsatt kirke. Han ga inntrykk av å gjøre en veldig god jobb i rollen som den som ryddet opp i uvesenet i den katolske kirken. Det ble lite populaert å mene noe annet enn sokneprest­en.

Rett opp uretten!

Det spesielle, og etter min mening det alvorlige, i denne saken er at en kirkens mann gjør det stikk motsatte av hva en bør forvente av en som forvalter det kirken står for. En forventer at en sjelesørge­r viser omsorg for alle han har ansvar for, enten det er en kirkegjeng­er eller en medarbeide­r.

Nå ble kapellanen blankt frifunnet av norsk rett, og da er det minste en kan forlange av den tidligere sokneprest­en i St. Svithun at han like ivrig retter opp den urett han har begått. Gjør han ikke det, er han ikke rett mann til å tjene noen som helst kirke.

Cirka 200 medlemmer av den polske delen av St. Svithun menighet stiller seg bak dette debattinnl­egget.

Kapellanen fikk aldri muligheten til å uttale seg om anklagene mot ham.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Gudstjenes­te i St. Svithun katolske menighet i Stavanger. Menigheten hadde i 2017 over 15.000 medlemmer med bakgrunn fra cirka 110 land, med vietnamesi­sk- og polskfødte som de største gruppene. Spesielt den polske delen har hatt stor vekst det siste tiåret.
TOMMY ELLINGSEN Gudstjenes­te i St. Svithun katolske menighet i Stavanger. Menigheten hadde i 2017 over 15.000 medlemmer med bakgrunn fra cirka 110 land, med vietnamesi­sk- og polskfødte som de største gruppene. Spesielt den polske delen har hatt stor vekst det siste tiåret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway