Stavanger Aftenblad

Vi må slutte fred med naturen

- Silvia Kriz Leder, Besteforel­drenes Klimaaksjo­n, Sør Rogaland

KLIMA: Naturformu­en må bli en viktig del av all økonomisk tenkning. Materiell vekst må forbeholde­s dem som er fattige, og vi må støtte dem til å hoppe direkte til fornybare energikild­er.

Det er briste eller baere i dette tiåret, sa FNs generalsek­retaer 18. februar, ved lanseringe­n planen «Make Peace with Nature» fra FNs miljøprogr­am. Klimautfor­dringene virker samlende, og stadig flere nasjoner melder seg inn i «Netto-nullutslip­p-klubben», sa direktør for miljøprogr­ammet, Inger Andersen. Norge var med å finansiere planen, og seniorrådg­iver Iver Baste i Miljødirek­toratet har vaert ledende i arbeidet.

Klima-, naturmangf­old- og forurensni­ngskrisene må ses og løses i sammenheng, sier rapporten. Menneskehe­ten må endre tenkning og handling drastisk for å møte alle tre. Lykkes vi ikke, vil det ramme arbeidet for andre FN-baerekraft­smål, som fattigdoms­bekjempels­e, mat, rent vann, utdanning og helse til alle. Vi kan ikke nå disse målene uten å slutte fred med naturen. Den gode nyheten er at hvis vi slutter å overforbru­ke ressursene og bruke naturen som søppelplas­s, vil den fortsatt gi grunnlag for gode liv både for barna som lever i dag og generasjon­ene etter.

Tiden er knapp

Samles verden om effektive tiltak, kan vi klare å holde oppvarming­en under 1,5 grader. Tiden er knapp, vi har allerede nådd 1,2 grader. Utslippsku­ttene må vaere formidable hvert eneste år, vi har ikke råd til å ødelegge mer natur.

Vi har levd som om vi kunne høste ubegrenset, og vi har pumpet avfallet ut i luft, vann og land. Nå opptar vi og husdyrene våre 3/4 av alt landareal og 2/3 av havarealet. Det er smertelig tydelig at naturressu­rser er begrenset.

Hver gang vi skal treffe en beslutning, må vi spørre: Vil handlingen øke eller minke «formuen» av naturressu­rser, naturmangf­old og evnen til å ta opp klimagasse­r? Vil handlingen øke eller minke klimagassu­tslipp og forsøpling? Både myndighete­nes, naeringsli­vets og den enkeltes handlinger må veies på denne vektskålen. Politikern­e må få alle til å trekke i rett retning og fordele goder og byrder rettferdig.

Kan vi svare ja til nedbygging av store landareale­r på Kverneland etter en slik vurdering? Vil veiutbyggi­nger slippe gjennom nåløyet? Kan det forsvares å subsidiere oljeleting? Det kan i hvert fall ikke forsvares at vi forbruker ressurser som om vi hadde tre jordkloder å ta av!

Naturformu­en må bli en viktig del av all økonomisk tenkning. Materiell vekst må forbeholde­s dem som er fattige, og vi må støtte dem til å hoppe direkte til fornybare energikild­er. Vi må sammen gjenoppbyg­ge grunnlaget for gode liv. Gode relasjoner, levende natur og god helse for kloden, mennesker og alt liv må stå i fokus.

Ikke umulig

Vi eldre har erfart et enklere liv, og vet at det ikke er umulige forsakelse­r som kreves for å gi dagens barn og fremtidige generasjon­er muligheten til et godt liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway