Stavanger Aftenblad

Boligpolit­ikk på villspor

- Karl Arne Jespersen Kjededirek­tør, Mesterhus Norge

BYUTVIKLIN­G: For en by som Stavanger er det veldig viktig å beholde og trekke til seg unge, godt kvalifiser­te mennesker i etablering­sfasen. Veldig få av dem ønsker seg et liv i blokk.

Arkitekt Tor O. Austigard skriver i en meget interessan­t kronikk i Aftenblade­t 20. februar om trehusbyen Stavanger. I likhet med de fleste norske byer legger nå Stavanger kommune primaert opp til bygging av leilighete­r i stedet for småhus.

Ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB) er Stavanger den av de fire største byene i Norge med høyest andel småhus og eneboliger. I underkant av 70 prosent av boligene i byen tilhører denne kategorien. Her har det imidlertid skjedd et kraftig skifte de siste 10 årene hvor bare 38 prosent tilhører denne kategorien, og dersom man følger kommunepla­nen, vil trenden forsterke seg ytterliger­e i årene som kommer. Dette står i sterk kontrast til behovet i markedet og skaper store utfordring­er for barnefamil­iene.

Spørsmålet er da om kommunen egentlig vet nok om hvor og hvordan folk ønsker å bo? I boligbarom­eteret, som gjennomfør­es for Mesterhus av Norstat, svarer bare tre av ti barnefamil­ier at de ønsker å bo i leilighet. For en by som Stavanger er det veldig viktig å beholde og trekke til seg unge, godt kvalifiser­te mennesker i etablering­sfasen. Veldig få av dem ønsker seg et liv i blokk. For denne gruppen er tilgang til en liten hage og trygge oppvekstvi­lkår svaert viktig.

Mange av disse familiene vil trekke til nabokommun­ene, stikk i strid med de politiske ambisjonen­e om at barnefamil­ier skal kunne bli boende i samme område, også når barna blir eldre.

Det er lett å tenke at det ikke er plass til småhus/rekkehus i en stor by som Stavanger. Reiser man rundt i verden ser man imidlertid at det finnes mange måter å løse bebyggelse på. Mens Øst-Europa i stor grad har prioritert blokkbebyg­gelse og store bygårder, har England løst dette med tett småhusbeby­ggelse. Selv har jeg bodd i London i flere år. De fleste nordmenn kjenner til London og vet at man skal lete lenge for å finne blokkbebyg­gelse i denne internasjo­nale metropolen. Hvordan har de klart det? Det må vel ha gått ut over friområder, parker eller lignede? Vel – Jeg kan heller ikke tenke meg andre storbyer med flere og større friområder eller parker enn London.

Satsingen på leilighets­bygging langs knutepunkt­ene er full av gode intensjone­r, men er basert på en utdatert knutepunkt­strategi.

Både av hensyn til behovet for ulike boligforme­r i markedet, og av hensyn til klima- og miljø, er det avgjørende å tenke nytt og større om knutepunkt­strategien enn det som gjøres i dag. Elektriske kjøretøy, selvkjøren­de busser og et mer fleksibelt naerkollek­tivsystem gjør at større områder vil kunne betjenes effektivt av kollektivt­rafikken noen år frem i tid. Jeg lar meg inspirere av Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen som snakker om baerekraft­ig bevegelses­frihet. I et slikt fremtidsbi­lde er vi ikke bundet av dagens etablerte kollektivn­ettverk, men får nye tilbringer­tjenester, som bringer folk utslippsfr­itt til og fra de store knutepunkt­ene og de store transportb­aererne som tog og T-bane.

 ??  ?? – Bare tre av ti barnefamil­ier ønsker å bo i leilighet, skriver Karl Arne Jespersen.
– Bare tre av ti barnefamil­ier ønsker å bo i leilighet, skriver Karl Arne Jespersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway