Stavanger Aftenblad

Markedsøko­nomien ødelegger klimaet vårt

- Geir Hansen Leder, Rogaland distrikt av NKP

ØKONOMI: Det økonomiske grunnlaget for kapitalism­en er markedsøko­nomien. Dette systemet er basert på overproduk­sjon av varer og tjenester, på «bruk og kast»- mentalitet og på langreist varetransp­ort.

Dette systemet er hovedårsak­en til miljøprobl­emene. I den kapitalist­iske verden med sine økonomiske kriser, ligger land og store selskaper i stadig konkurrans­ekrig med hverandre om å vinne markeder og kapre ressurser. Lokale bedrifter legges ned eller kjøpes opp. Resultatet er sentralise­ring og monopolise­ring av produksjon­en. Det betyr at store og mektige multinasjo­nale selskaper og finansinst­itusjoner tar over og dominerer markedet og prisene.

Som politisk-økonomisk system er markedsøko­nomien legalisert og nedfelt i den borgerlige grunnloven. Uhemmet utbytter og plyndrer den menneskets arbeid og naturen. Den forbruker jordens ressurser på en måte som ødelegger livsgrunnl­aget for menneskehe­ten og det biologiske artsmangfo­ldet.

Norges Kommunisti­ske Parti vil utarbeide langsiktig­e økonomiske planer (5-årsplaner), og produsere varer og tjenester for menneskets grunnlegge­nde behov. Partiet vil legge vekt på «kortreist» produksjon og organisere handel i samvirker.

Selvbergin­g på grunnlegge­nde områder som mat, medisiner og energi er avgjørende for samfunnssi­kkerheten. Avtaler om internasjo­nal handel og produksjon må vaere basert på gjensidig nytte og behov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway