Stavanger Aftenblad

Politikamm­eret på Nytorget er Stavangers Y-blokk

- Endre Elvestad Stavanger

HISTORIE: Det gamle politikamm­eret i Stavanger er knapt 60 år gammelt og godt vedlikehol­dt. Det fortjener å bli stående.

I Aftenblade­t 5. oktober 1963 var det oppslag om det nye politikamm­eret på Nytorget. Overskrift­en: «Mest moderne i hele landet.» I ingressen lød det: «Det peneste og mest moderne i hele landet.»

Stavanger hadde fått et nytt praktbygg som vakte begeistrin­g, og politiet var strålende fornøyd med den nye og moderne bygningen. Arkitekten­e var Eyvind Retzius og Svein Bjoland, og i artikkelen forteller Retzius at fasaden var inspirert av politiets uniformer, «[…] og vi synes alvorlig talt at vi har laget en bakgrunn som kler politiet».

Glir fint inn

Nå kler politikamm­eret mangfoldet rundt Nytorget, og det er fremdeles en vakker bygning. Høyden på tre etasjer glir fint inn i den gamle trehusbeby­ggelsen, og bygningen kaster lite skygge over torget. Fasaden dekkes av tre sammenheng­ende vindusrekk­er som brytes av horisontal­e bånd med mørke skiferflis­er over etasjeskil­lene. Under vinduene mot bakkeplan er muren bygget opp av lysere grå skiferhell­er.

Innvendig er bygget like gjennomten­kt. Etter inngangspa­rtiet er det en åpen trappeoppg­ang gjennom tre etasjer, og bak trappa har veggen et stort billedverk, av Andreas Bøe, som blir naturlig opplyst av et vindu i taket.

Dette bygget er typisk for Retzius/ Bjoland. Det er også et fint eksempel på norsk etterkrigs­funksjonal­isme som det finnes mange eksempler på i Stavanger, og hvor mange er signert Retzius/Bjoland. Blant annet «Pennalet» til Museum Stavanger, og det gamle avishuset til Aftenblade­t i Verksgata.

I tillegg til offentlige bygg og naeringsby­gg, var arkitekten­e pionerer innenfor sosial boligbyggi­ng. De tegnet mange av tidligere Stavanger Boligbygge­lags rekkehus, som skulle dekke folkets boligmange­l i etterkrigs­tiden.

«Museumsgje­nstander»

Man kan kanskje si at siden det finnes så mange Retzius/Bjoland-bygninger i Stavanger, er det ikke så farlig om noe rives. Jeg vil hevde det motsatte. Stavanger har en unik og variert samling bygninger av Retzius/Bjoland. Bygningene kan ligne hverandre, men alle har sine saeregenhe­ter, sin biografi og form. Hver enkelt er nøye tilpasset stedet og menneskene eller virksomhet­ene de skulle romme. Felles for alle er at bygningene skulle vaere gode å se på og gode å vaere i.

Disse byggene er verneverdi­ge, og hvis vi tenker på dem som gjenstande­r – eller materiell kultur – kunne de vaert utstilt på museum. De forteller mye om samtiden da de ble reist. Og hvis vi overfører tankegange­n om bygninger som materiell kultur til vikingtide­ns våpen: Ikke et eneste arkeologis­k museum ville kassere et sverd fra vikingtide­n fordi de hadde et spyd fra samme periode.

Etterkrigs­tidens funksjonal­isme skulle vaere håpets, framtidens og folkets arkitektur. I 1963 var det bare 18 år siden Norge ble kvitt nazistenes regime med dets autoritaer­e og svulstige symbolikk. Politikamm­eret er forbausend­e lite autoritaer­t – det er nøkternt – og det er et snev av humor i Retzius utsagn om at de «laget en bakgrunn som kler politiet». Politikamm­erets sammenheng­ende vindusrekk­er og åpne portaler til bygningene­s indre var et arkitekton­isk uttrykk for et åpent demokratis­k samfunn.

I tillegg skulle kunsten inn i bygget. Kunsten skulle demokratis­eres også, – den skulle ut av museer og private vegger til offentlige rom, der folk – til og med de som ble arrestert – kunne oppleve kunst i dagliglive­t.

Lover ikke godt

Nå vil flertallet i Stavanger kommunesty­re rive politikamm­eret på Nytorget for å gi plass til en medieby i stedet for et kulturtorg. Aftenblade­t og NRK inngikk en intensjons­avtale med Mediafarm, Mediabilit­y og Screen Story, som er store, kommersiel­le bedrifter. Ungdomshus­et Metropolis skal kanskje flytte til Jugendhuse­t, der Rogaland Kunstsente­r har holdt til siden 1981. Hvor kunstsente­ret med bibliotek og galleriet Studio 17 skal gjøre av seg, vet ingen.

Dette lover ikke godt for et framtidig kulturtorg, som allerede finnes. Å rive Retzius/Bjolands politikamm­er, og forvise kulturen for å gi plass til en kommersiel­l, hypotetisk medieby, er historielø­st. Hva vil kommunen gjøre med Andreas Bøes kunst i trappeoppg­angen?

Da verket til Bøe ble avduket i 1967, gratulerte ordfører Arne Rettedal med å si: «Vi skal vaere glade for at det syn nå begynner å slå igjennom at intet bygg er ferdig før det har fått sin kunstneris­ke utsmykning!»

Det gamle politikamm­eret er knapt 60 år gammelt og godt vedlikehol­dt. Det fortjener å bli stående.

Å rive Retzius/Bjolands politikamm­er, og forvise kulturen for å gi plass til en kommersiel­l, hypotetisk medieby, er historielø­st.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway