Stavanger Aftenblad

Rogaland Teater hadde klart seg uten krisehjelp

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Rogaland Teater fikk 3 millioner kroner i koronastøt­te av staten i 2020. Regnskapet viser at teateret hadde gått med overskudd også uten denne hjelpen.

Resultatet for 2020 ble et overskudd på 7,5 millioner kroner, som er drøyt en million kroner bedre enn året før.

– Jeg er imponert over teaterets evne til å ha kontroll på kostnadene.

Alle ansatte har vaert dyktige til å passe på pengebruke­n i en krevende tid; det har vaert stans i reiser, mindre innkjøp, vedlikehol­dsarbeid ble utsatt og ansatte har vaert permittert­e, sier teaterdire­ktør Ellen Match Henrichsen.

Større usikkerhet var knyttet til inntektssi­den. Regnskapet viser at bar- og billettinn­tektene ble mer enn halvert, fra 19,2 millioner kroner til 7,7 millioner kroner.

– Det ble mye hopp og sprett med inntektene, alt etter hva som var de gjeldende smittevern­reglene. Først i tredje kvartal, da vi fikk ekstratils­kudd fra staten, følte jeg meg trygg på at vi ville komme gjennom året på plussiden, sier Math Henrichsen.

– Sett i ettertid, var det strengt tatt nødvendig å permittere ansatte?

– Vi jobbet hardt for å unngå permitteri­nger, blant annet med å finne andre oppgaver til ansatte. Men med den kunnskapen vi hadde i mars i fjor, hadde vi ikke noe annet valg enn å permittere nesten alle ansatte 50 prosent i noen uker. Alle forestilli­nger måtte avlyses, og staten ba oss sikre forsvarlig drift. På det tidspunkte­t var det heller ingen løfter om økonomisk støtte. Vi gjorde det beste vi kunne ut fra den informasjo­nen vi hadde på det tidspunkte­t, sier teaterdire­ktøren.

Fornøyde medarbeide­re

Hun var derfor spent da teateret gjennomfør­te medarbeide­rundersøke­lsen i desember etter om lag 10 måneder med korona. Svaret var oppløftend­e:

100 prosent av de ansatte svarte at de ofte eller alltid var stolte over å jobbe på Rogaland Teater, samme resultat som forrige undersøkel­se i 2018.

På spørsmål om de ansattes forhold til ledelsen, svarte 95 prosent at de ofte eller alltid har tillit til naermeste leder. Det er en økning fra 87 prosent i 2018.

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk resultaten­e. Vi var jo litt spente etter et så krevende år. Og med mange på hjemmekont­or hadde vi heller ikke samme kontakt med alle ansatte som normalt, sier Ellen Math Henrichsen.

Skuespille­r og lokal tillitsval­gt for Skuespille­rforbundet, Svein Solenes, bekrefter at stemningen har vaert – og fortsatt er – god blant de ansatte.

– Vi er veldig fornøyd med måten ledelsen har håndtert situasjone­n på. Det har vaert krevende tider for hele organisasj­onen, men vi er glade for at teateret i hele denne perioden har holdt hodet over vannet, sier Solenes.

Han sier at ledelsen har hatt god dialog med de ansatte, også i spørsmålet om permitteri­nger.

– Klart det er ingen som ønsker å bli permittert. Vi hadde en lang prosess hvor vi blant annet så på andre løsninger, før det ble besluttet å permittere de ansatte i fire uker. Da så vi at det var den eneste ansvarlige løsningen, ikke minst med tanke på å sikre en langsiktig drift av teateret, sier Solenes.

– Virker det som en feil beslutning når man ser overskudde­t som teateret sitter med?

– Jeg tenker ikke på det slik. Det er vanskelig å bruke det vi nå vet om koronapand­emien om de beslutning­ene som ble tatt i fjor vår. Den gang visste vi ikke noe om hvordan dette ville utvikle seg, sier Svein Solenes.

Stramt også i 2021

Teateret har budsjetter­t med halvfulle saler i hele 2021. Teaterdire­ktøren tenkte at det var et konservati­vt anslag da forslaget ble lagt fram for styret.

– Nå viser det seg å bli kanskje verre enn det. Gjeldende regler er maks på 50 publikumme­re på biscenene og maks 100 publikumme­re i hovedsalen. Vi opplever at det er stor sannsynlig­het for at det blir unntakstil­stand til langt utover høsten, sier hun.

Hun er derfor glad for at staten har gitt 5 millioner kroner i ekstra tilskudd for første halvår.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Skuespille­rne ved Rogaland Teater, her ved Espen Hana og Svein Solenes, er fornøyd med måten teaterlede­lsen har håndtert koronakris­en.
FREDRIK REFVEM Skuespille­rne ved Rogaland Teater, her ved Espen Hana og Svein Solenes, er fornøyd med måten teaterlede­lsen har håndtert koronakris­en.
 ??  ?? Først i slutten av 2020 skjønte direktør Ellen Math Henrichsen at Rogaland Teater ville gå med overskudd det året.
Først i slutten av 2020 skjønte direktør Ellen Math Henrichsen at Rogaland Teater ville gå med overskudd det året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway