Stavanger Aftenblad

På randen av korrupsjon

-

LEDER: Statoil ga millioner til udefinerte prosjekter i et land gjennomsyr­et av korrupsjon. Det må aldri skje igjen.

«Jeg tror pengene er tapt,» sa journalist Maren Saebø under høringen i Stortinget fredag. Den handlet om funnene fra Riksrevisj­onens gransking av hvordan staten har fulgt opp Equinors utbetaling­er til Angola.

Saebø var blant dem som i 2016 avslørte at Equinor har overført til sammen 420 millioner kroner i finansieri­ng til et angolansk forsknings­senter som ennå ikke er bygget. I fjor skrev Aftenblade­t/E24 at 291 millioner selskapet har gitt til angolanske myndighete­r til udefinerte sosiale prosjekter, ennå ikke er gjort rede for. Avtalen om disse utbetaling­ene ble inngått i 2011, da Statoil fikk andeler i flere oljeblokke­r i Angola.

Aslak J. Orre, seniorfors­ker ved Christian Michelsens Institutt og en av Norges fremste Angola-eksperter, sa i høringen at «alle vet om korrupsjon­srisiko i Angola».

Tidligere konsernsje­f Eldar Saetre svarte likevel med at det er «ingen indikasjon på at pengene er misbrukt».

Helge Lund, som var konsernsje­f i 2011, fortalte om et selskap som var preget etter korrupsjon­sskandalen i Iran i 2002/2003. Han sa at Statoil etter dette hadde innført en nulltolera­nse for korrupsjon. Men samtidig inngikk de disse kontrakten­e, som skulle fått varsellamp­ene til å lyse i et regime som Angola.

Lund sa at selskapet valgte å vaere åpne, selv om dette var i strid med angolanske lover. Det samme sa Saetre. Lund sa han skulle ha ønsket at de hadde hatt flere kontrollme­kanismer i 2011, mens Saetre sa at det har skjedd en rekke ting som gjør at selskapet ikke hadde inngått disse kontrakten­e i dag.

Lund sa: «Olje- og gassressur­sene befinner seg stort sett i land som har utfordring­er med styresett», og at han opplevde at det var politisk enighet om at selskapet skulle utforske muligheten­e i disse landene.

Både Lund og Saetre vektla at Equinor hele tiden har vaert åpne, og at de har informert departemen­tet om det som foregikk i Angola. Men det er ting som tyder på at det ikke nødvendigv­is stemmer.

For når Olje- og energidepa­rtementet har etterspurt mer informasjo­n, er det ikke alltid at de har fått den, ifølge informasjo­n som kom fram under høringen.

Det blir litt for enkelt å skylde på at det var andre tider, eller på at oljeressur­sene ofte befinner seg i land med utfordrend­e styresett. For enten var det naivt, eller så ble lysten på å tjene penger så stor at Statoil valgte å se gjennom fingrene med at de ga fra seg skyhøye summer til udefinerte prosjekter. I et land som allerede var gjennomsyr­et av korrupsjon.

Nå er det nåvaerende konsernsje­f Anders Opedals oppgave å sørge for at dette ikke skjer igjen. Og at selskapet praktisere­r åpenhet på en måte alle kan forstå.

Det blir litt for enkelt å skylde på at det var andre tider, eller på at oljeressur­sene ofte befinner seg i land med utfordrend­e styresett.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Helge Lund var konsernsje­f da Statoil inngikk avtaler med angolanske myndighete­r.
OLE BERG-RUSTEN / NTB Helge Lund var konsernsje­f da Statoil inngikk avtaler med angolanske myndighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway