Stavanger Aftenblad

Sa du kildekriti­kk?

- Filosof og pedagog

GJESTEKOMM­ENTAR: Hvordan unngå feilskjaer når du «gjør din egen research».

Det deles så mye rare historier for tiden. Nazistene skal for eksempel ha ødelagt universets kammertone ved å definere den som 440 Hz. Rothschild-familien skal på magisk vis eie og kontroller­e verdens finansmark­eder. Snøen som falt i Texas i vinter, skal ha vaert noe kunstige greier som Joe Biden eller Bill Gates har laget. I USA ble Kongressen stormet av mennesker som omtrent kokte over av sprø historier om presidentv­alget. For ikke å snakke om alle de bisarre opptøyene og sabotasjea­ksjonene som konspirasj­onsteorien­e rundt koronapand­emien har bidratt til.

De som deler de rareste og potensielt mest skadelige historiene, har ofte til felles at de paradoksal­t nok oppfordrer folk til å vaere kritiske og undersøke påstandene på egen hånd. Men hvis du blir presentert med en besnaerend­e fortelling om hvordan makthavere forsøker å undertrykk­e deg ved å fjerne alle duer og erstatte dem med overvåking­skameraer, så er det ikke dermed sagt at det å «gjøre din egen research» bringer deg noe naermere sannheten. Som mennesker er vi nemlig skrudd sammen slik at vi intuitivt leter etter bekreftels­er på historier som appellerer til oss, og internett er skrudd sammen slik at hva som helst kan bekreftes. Som for eksempel at «Finland» er et landområde russerne og japanerne fant opp sammen for at ikke noen andre skulle fiske der, eller at jorden er flat.

Tradisjone­ll kildekriti­kk går for sakte I dag spres de villeste historier så raskt til så mange, og med så store konsekvens­er, at jeg tror det er på tide å innse at hva vi til nå har laert om «kritisk tenkning» og «kildekriti­kk» rett og slett blir for omstendeli­g. Med litt lettvinte snarveier kan jo selv gode prinsipper for kildekriti­kk pervertere­s slik at de løper i løgnens tjeneste: Hvis du ikke liker de fakta journalist­ene presentere­r, kan du alltid stille spørsmål ved kapitalint­eressene til mediehusen­e. Du vil aldri ta fullstendi­g feil i at «fakta» i seg selv er observert fra et bestemt perspektiv, og at utvalg og presentasj­on av «fakta» er gjort med bakgrunn i en bestemt agenda. Dermed er jo skillet mellom «oppfatning» og «fakta» litt diffust. Og hvor mange førstehånd­skilder har vel direkte observert jordkloden som en roterende kule?

God bruk av kilder er en kunst som det tar årevis med trening å laere, og det tar ikke vår internett-hverdag hensyn til. Jeg tror derfor vi trenger en litt enklere tilnaermin­g til kildekriti­kk. Som kanskje ikke gir et like solid grunnlag for kunnskap som det man laerer i akademia, men som gir noen enkle tommelfing­erregler som fungerer sånn noenlunde.

Noen nye tommelfing­erregler

De store mediehusen­e har ansatt journalist­er som passer på hverandre som smeder. Hvis en avis eller tv-kanal publiserer en nyhet som er vinklet på en måte som kan villede, er skrevet av noen med egenintere­sser i saken eller inneholder feil, så kaster de seg over hverandre som gribber. De store mediehusen­e er din tryggeste kilde til informasjo­n. Også de feiler, og gjør skjeve utvalg av nyheter, men alle andre feiler mer.

Det er forskjell på nyhetssake­r og debattinnl­egg. Debattinnl­egg er ikke skrevet innenfor rammene av nyhetsjour­nalistikke­n. Selv om redaktøren­e er flinke til å sile ut direkte useriøse innlegg, er ikke det som står der forsøk på å levere balanserte skildringe­r av faktiske forhold.

Fagfellevu­rderingsme­kanismene i vitenskape­lige tidsskrift er ikke feilfrie, men det er det sikreste systemet vi har.

Stol likevel ikke blindt på din egen tolkning av noe som er vitenskape­lig publisert langt utenfor ditt fagfelt. Her feiler også ofte forsknings­journalist­ikken, selv om du vanligvis kan stole på at journalist­en har litt bedre forutsetni­nger for å tolke funnene enn du har. Saerlig bør du huske at «nye og revolusjon­erende funn» ofte viser seg å vaere vanskelige å reproduser­e.

Folk som kommer med avsløringe­r om at store mediehus eller forsknings­fellesskap forsøker å lure deg, har ingen troverdigh­et. Det hender ekstremt sjeldent at folk som går imot etablert kunnskap, ender opp med å få rett til slutt. Til felles har disse også at de aldri har kommet med «avsløringe­r» om at store mediehus eller forsknings­fellesskap har forsøkt å lure noen.

Noen nettsteder fremstår som seriøse nyhetskana­ler uten å vaere det. Noen av dem er enkeltpers­oners blogger som fremstår som nyhetsform­idlere uten å vaere det. Andre er rene propaganda­fabrikker, eller lever av reklameinn­tektene som kommer av at folk lar seg lure til å klikke på overskrift­ene. Husk at sider som Steigan, HRS, Sosialnytt, Dagmagasin­et, Ukensnytt og så videre aldri stilles til ansvar på samme måte som «mainstream media.» De vil derfor aldri ha den samme troverdigh­eten som «mainstream media.»

Unngå skjevforde­ling, les avisen! Nyheter som du ser blir delt på Youtube, Twitter, Facebook og så videre, kommer fra folk som er altfor like deg selv. Det samme gjelder Google-søk. Google forsøker å gi deg det du har trodd på før. Ikke google deg frem til nyheter, og ikke la deg lokke for ofte av nyhetene som dukker opp i feeden din. For å justere den voldsomme skjevforde­lingen av informasjo­n du utsettes for, må du lese avisen.

Jeg sier det en gang til:

Les avisen!

De store mediehusen­e er din tryggeste kilde til informasjo­n. Også de feiler, men alle andre feiler mer.

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB ?? «For å justere den voldsomme skjevforde­lingen av informasjo­n du utsettes for, må du lese avisen», skriver Kristian Kise Haugland.
SHUTTERSTO­CK/NTB «For å justere den voldsomme skjevforde­lingen av informasjo­n du utsettes for, må du lese avisen», skriver Kristian Kise Haugland.
 ??  ?? Kristian Kise Haugland
Kristian Kise Haugland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway