Stavanger Aftenblad

Hvorfor er Rogaland nederst på vaksinasjo­nsstatisti­kken?

- Janne Håland janne.haland@aftenblade­t.no Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

ROGALAND: Andelen vaksinerte innbyggere i Rogaland er lavest i landet, men det bekymrer ikke lokale helsetoppe­r. 4,7 prosent av rogalendin­gene har fått sin første dose med koronavaks­ine. Det er lavest i landet. De andre fylkene har vaksinert mellom 5,3 og 7,5 prosent av sine innbyggere med dose 1. Rogaland ligger også nederst på skalaen når det gjelder dose 2 (se tabellen).

– Vi har vaksinert med alt vi har fått. Vi har ingen mulighet for å påvirke hvor mange doser vi får levert. Det styres sentralt, sier direktør for helse og velferd Eli Karin Fosse i Stavanger kommune.

Ung befolkning Folkehelse­institutte­t (FHI) er ansvarlig for distribusj­on av koronavaks­inene. Tilgjengel­ige vaksinedos­er fordeles i hovedsak etter hvor mange det er i risikogrup­pene i kommunene.

– Regionen vår er kjent for å ha en relativt ung befolkning. Altså kan befolkning­ssammenset­ningen vår vaere utslagsgiv­ende for disse tallene, sier Fosse.

Hun får støtte av kommuneove­rlege Hans Petter Torvik i Sandnes.

– Jeg tror mye av grunnen er den unge befolkning­en i Rogaland, saerlig i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. Ser man for eksempel på Bjerkreim, har de en større andel vaksinerte per 1000 innbyggere enn for eksempel Sandnes. Det skyldes at Bjerkreim har en litt eldre befolkning, sier han.

De første i vaksinekøe­n er sykehjemsb­eboere og personer over 85 år. Deretter vaksineres det i aldersgrup­per på ti og ti år, først 65–74 år. Enkelte yngre personer med høy risiko for sykdom kan også prioritere­s med denne aldersgrup­pen. Prioriteri­ngsrekkefø­lgen

er dynamisk, og kan endre seg underveis.

Noen startet før

– En annen mulig forklaring på at noen fylker ligger et hakk foran oss, kan vaere at noen kommuner på Østlandet startet vaksinasjo­nen i romjulen, sier helse- og velferdsdi­rektør Fosse.

De første snaut 10.000 dosene ble fordelt mellom Oslo, Ringsaker, Hamar, Stange, Sarpsborg, Fredriksta­d og Hvaler.

– Jeg tror likevel ikke dette utgjør en veldig stor prosentand­el, sier kommuneove­rlege Torvik.

Han understrek­er at Sandnes kommune kunne ha vaksinert opp mot 1400 innbyggere daglig, hvis det hadde vaert nok vaksiner tilgjengel­ig.

– Vi er klar, og bruker det vi får, sier han.

Antallet doser varierer Kommunene har fått vaksiner hver uke.

– Men det har variert fra uke til uke hvor mange doser vi har fått. De to siste ukene har vi for eksempel bare fått nok til å gi andre dose til de som fikk første dose tre uker tidligere, sier Fosse i Stavanger.

Hun sier at vaksinasjo­nen går etter planen.

– Noen uker har vi fått mange faerre doser enn vi hadde regnet med, men forsto etter kontakt med FHI at dette kunne jevne seg ut over tid. Det har vi i grunnen avfunnet oss med, sier hun.

Helst ønsker hun å få vaksinert så mange som mulig så raskt som mulig.

– Det er klart, men når man ser på smittetryk­ket akkurat nå, er det jo veldig mye høyere på Østlandet enn her. Det er ikke noen veldig sterke argumenter for at vi skulle vaere prioritert foran for eksempel Østlandet og Agder akkurat nå.

Mer til helseperso­nell

Det er kommuneove­rlege Torvik i Sandnes enig i:

– En diskusjon som reises på Østlandet, er at hvis de hadde fått flere vaksiner, ville det kanskje vaert mindre spredning ellers i samfunnet. Det kunne ha kommet oss til gode, fordi det ville vaert mindre forflytnin­g av smittede personer til oss. Men plutselig kan det også komme større lokale utbrudd her, sier han.

Fra midten av januar og ut februar har kommunene hatt anledning til å bruke 20 prosent av Pfizer-vaksinene for å vaksinere kritisk helseperso­nell. Fra forrige uke fikk kommunene tilsendt Astrazenec­a-vaksiner som skal brukes på helseperso­nell.

Jeg tror mye av grunnen er den unge befolkning­en i Rogaland, saerlig i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.

Hans Petter Torvik, kommuneove­rlege i Sandnes

 ?? ANDERS MINGE ?? Kommuneove­rlege Hans Petter Torvik fikk nylig vaksine av Anita Rognmo Grostøl, hygienesyk­epleier ved SUS. Han er ikke bekymret for at Rogaland foreløpig har lavere vaksinedek­ning enn andre fylker.
ANDERS MINGE Kommuneove­rlege Hans Petter Torvik fikk nylig vaksine av Anita Rognmo Grostøl, hygienesyk­epleier ved SUS. Han er ikke bekymret for at Rogaland foreløpig har lavere vaksinedek­ning enn andre fylker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway