Stavanger Aftenblad

Dette mener ekspertene skal til for at vi kan leve som før

- Adalheidur Audardotti­r Oldeide and Rune Christophe­rsen Aftenblade­t/Bergens Tidende

VAKSINE: Fire forskere og fagfolk svarer på hvordan og når de tror vi kan åpne samfunnet igjen.

– Hvordan kan man leve når man er fullvaksin­ert? Kan man reise fritt?

Preben Aavitsland, overlege i Folkehelse­institutte­t: – Inntil videre ber vi i hovedsak de vaksinerte følge de samme råd og regler som andre. Etter hvert vil vi vite mer om hvor godt vaksinasjo­n beskytter mot å bli smittet uten symptomer og smitte videre. Da vil vi gi konkrete råd om hvilke lovpålagte restriksjo­ner som de vaksinerte eventuelt kan slippe.

Gunnveig Grødeland, forsknings­gruppelede­r ved Universite­tet i Oslo: – Når du har fått din andre dose med vaksine, så skal du vaere beskyttet. I Norge bør man kunne bevege seg fritt og leve som normalt når du har fått din andre dose. Men internasjo­nalt vil det avhenge av hvordan smittesitu­asjonen er i det landet du skal reise til. Hvis de har mye smitte i samfunnet, vil de kunne ha problemer med å takle flere reisende.

Rebecca Cox, professor og leder ved influensas­enteret på Universite­tet i Bergen: – Man må fortsatt ta forholdsre­gler selv om man er vaksinert. Man må følge myndighete­nes råd, holde avstand og bruke munnbind. Selv om vaksinen beskytter mot sykdom, vet vi ikke hvor godt den hindrer spredning av smitte. Men spesielt for de eldste betyr vaksinen at de kan komme seg mer ut og ikke trenger å isolere seg så mye.

Trond Egil Hansen, medisinsk fagsjef i Bergen kommune: – Dokumenter­t effekt av vaksine er foreløpig at den beskytter mot alvorlig sykdom. Det er så langt ikke dokumenter­t at den beskytter mot å bli smittet eller å vaere smitteføre­nde, selv om vi håper at det har effekt også på dette. Inntil vi er tryggere på at vaksinen beskytter mot å bli smittet eller å vaere smitteføre­nde, gjelder de samme reglene og anbefaling­ene for vaksinerte som uvaksinert­e.

Kan samfunnet åpne igjen når alle de eldste og alle i risikogrup­per er vaksinert?

Preben Aavitsland: – Nei, noen full fjerning av alle råd og regler er neppe aktuelt med det første. Også unge folk kan få alvorlig forløp av denne infeksjone­n, men risikoen er mindre. Hvis vi lar viruset løpe løpsk, vil veldig mange 20-, 30- og 40-åringer bli smittet, og blant dem blir det noen som må på sykehus eller intensivav­deling, eller som til og med dør. Det betyr at vi bør holde epidemien under rimelig kontroll til de fleste har fått vaksinert seg.

Gunnveig Grødeland: – Nei, fordi en vaksine beskytter aldri 100 prosent. En full gjenåpning av Norge bør først finne sted når en naermer seg flokkimmun­itet i storbyområ­dene. Det vil si når cirka mellom 60 og 80 prosent er vaksinerte. Når risikogrup­pene er vaksinert bør man selvsagt begrense bruken av tiltak.

Rebecca Cox: – Til en viss grad, men man må følge anbefaling­ene. Det viktigste nå er at de eldste og mest utsatte blir vaksinert slik at de kan leve mer normalt.

Trond Egil Hansen: – Dersom vi etter hvert får dokumentas­jon på at vaksinen beskytter mot å bli smittet eller å vaere smitteføre­nde, kan det åpnes opp for mer aktivitet når vi har god vaksinasjo­nsdekning.

Hvor avhengige er vi av våre naboland?

Preben Aavitsland: – Situasjone­n ute i Europa har betydning for hvilke tiltak vi trenger for personer som reiser inn i landet. Er det like lite smitte i Europa som i Norge, er det liten grunn til å begrense reisingen.

Gunnveig Grødeland: – Helt avhengige. Det har det siste året illustrert tydelig. I flere naeringer er vi avhengig av importert arbeidskra­ft, og vi er avhengige av varetransp­ort. Har nabolanden­e våre kontroll på smitten, er det bra for oss. Har de det ikke, kan det vaere grunn til at Norge trenger innstrammi­nger.

Rebecca Cox: – Det kommer an på hvor åpne grensene er. Vi har sett tidligere at arbeidsinn­vandring har brakt inn en del smitte. Det viktigste er at vi fanger opp nesten alle som er smittet. Da må vi ha gode karantener­egler og følge Tisk-strategien (testing, isolering, smittespor­ing, karantene).

Trond Egil Hansen: – Hvis restriksjo­ner mot utenlandsr­eiser skal oppheves, vil vaksinasjo­nsdekning og smittesitu­asjon i andre land vaere av stor betydning.

Når kan vi leve som før?

Preben Aavitsland: – Jeg håper det er mulig tidlig i høst.

Gunnveig Grødeland: – I Norge håper jeg mot sommeren. Det avhenger av hvor fort vi får de dosene vi skal ha. En full verdensåpn­ing er umulig å svare på, men jeg håper at hele verden er åpnet i løpet av 2021.

Rebecca Cox: – Vi er ikke trygge i Norge før alle land er trygge. Hvis det er hundrevis av millioner som blir smittet i andre land, vil det komme mange nye mutasjoner av viruset som også vil ramme oss. Dette er en global utfordring, og vi må vise global solidarite­t.

Trond Egil Hansen: – Dersom vaksinen viser seg å beskytte mot å bli smittet eller å vaere smitteføre­nde – og vaksinasjo­nstilgange­n blir god nok – er det håp om at livet kan normaliser­es i løpet av høsten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway