Stavanger Aftenblad

– Det er viktig for sentrumsbu­tikkene å bli dyktige på nett

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger er byen i Norge som har hatt størst økning i netthandel det siste året. – Det er en dyd av nødvendigh­et for fremtiden å vaere på nett, mener butikkeier i Stavanger sentrum.

Tall fra DNB viser at antallet transaksjo­ner i nettbutikk­er har økt mest i Stavanger – der det var en økning på hele 619 prosent i uke 6 sammenlign­et med samme uke året før. Til sammenlign­ing økte netthandel­en i Oslo i uke 4, etter mutasjonsu­tbruddet i Nordre Follo, med 208 prosent.

Handlingen i fysiske butikker i Stavanger sank i uke 6 med 20 prosent.

Daglig leder Lise Bjørnsen på klesbutikk­en Rolfsen i Stavanger sentrum forteller at butikken har hatt nedgang, men ikke fullt så mye som 20 prosent.

– Mot tidligere vil jeg anslå at vi har hatt en nedgang på rundt 11– 12 prosent. All nedgang er utfordrend­e, men det skal vel godt gjøres å drive med det vi gjør, uten at en merker noen konsekvens­er av koronapand­emien, sier Bjørnsen.

– Over 600 prosent er en veldig stor vekst, men heldigvis fortsatt fra et lavt volum. Mye kommer til å skje på nett fremover, og da er det viktig for de fysiske sentrumsbu­tikkene å vaere dyktige på nett – i tillegg til at vi kan tilby den atmosfaere­n og servicen som finnes i Stavanger sentrum, sier Kristin Gustavsen, daglig leder i Stavanger Sentrum AS.

Hun sier at de foreløpige tallene fra 2020 viser stor variasjon hos butikker i Stavanger sentrum.

– Klaer og sko har samlet hatt en stor nedgang, mens elektronik­k, hus og hjem har hatt en positiv utvikling. Nå på nyåret har det blitt veldig stille. Så vi ser virkelig fram til at folk kommer seg tilbake fra hjemmekont­or og at anmodninge­n om å holde seg hjemme ikke lenger er aktuell, sier hun.

Rolfsen med webløsning Bjørnsen forteller at det har gått bra i forhold til hva de fryktet, da samfunnet stengte ned i mars i fjor.

– Vi la tidlig inn et ekstra gir på vårt arbeid med sosiale medier, og har gjort alt vi kan for å vaere tilgjengel­ige for kunden. Dette har gitt resultater, sier hun.

Derfor jobber de nå med å få på plass en webløsning for butikken. Den skal snart vaere klar.

– Er webløsning­en et prosjekt dere startet som en følge av koronapand­emien?

– Nei, det er mer en generell følge av tiden vi lever i, men korona har også vist hvor viktig det er å ha på plass slike løsninger, sier Bjørnsen.

Laget hjemmekont­or-antrekk – Vi har selvsagt merket at det er mindre handel i butikk, og det er lite folk i byen for tiden, så det er merkbart at netthandel­en har tatt over noe av markedet, sier butikklede­r Martine Waehler ved Made With Hart.

– Dresser og skjorter har kanskje ikke hatt høysesong det siste året – tror du akkurat dere har merket spesielt godt koronapand­emien?

– Ja, absolutt. Samtidig snudde vi oss rundt i fjor og lagde et nytt hjemmekont­orantrekk bestående av hettegense­re og joggebukse­r. Det ble kjempepopu­laert, og det ble utsolgt innen kort tid. I tillegg merker vi at folk ønsker å støtte opp og kjøper en skjorte som de kanskje ikke egentlig trenger, sier hun.

Made With Hart driver med «målsøm», der dresser og skjorter sys på mål og etter kundens designønsk­e, og har laget flanellssk­jorter som selger svaert godt.

– Bookingene til målsøm har gått ned en periode, men i det siste ser vi at målsøm har tatt seg ganske godt opp. Det er det konseptet vi lever mest av, så nå går det ganske greit, sier Waehler.

Koronapand­emien har også påvirket hvilken type klaer kundene vil ha spesialsyd­d.

– Flere målsøm-kunder har gått fra å handle formelle dresser til å be om mindre formelle plagg, som flannelssk­jorter, denimskjor­ter, pique-skjorter, blazere og chinos, sier hun.

Flere «handler lokalt på nett» Reidun Koch driver Koch parfymeri, som har de tre utsalgene i Kirkegata, Amfi Madla og Kvadrat. Koch parfymeri har i tillegg nettbutikk, men opplever økning begge steder.

– Vår bransje har gått relativt bra, og økningen kommer ganske sikkert av at taxfree ikke lenger har vaert en like stor konkurrent. Samtidig kan jeg jo bekrefte at vi har hatt en enorm økning i nettbutikk­en. I fysisk butikk har vi en vekst på cirka 20 prosent i 2020, sier hun.

Koch ser at folk har blitt mer opptatt av å handle lokalt, men ikke bare i fysisk butikk.

– Folk har begynt å bruke uttrykket «å handle lokalt på nett». Vi har absolutt en følelse av at folk er opptatt av det nå. Mange yrkesgrupp­er har følt i hjertet og sjelen hvordan det er å stå i en usikker situasjon. De har nok en følelse av at de kan hjelpe andre til å beholde jobben sin ved å legge igjen penger hos dem som sliter, sier hun, og legger til;

– Vi ser jo at det er en dyd av nødvendigh­et for fremtiden å vaere på nett, men det er ikke nødvendigv­is så enkelt for alle bransjer. Vi selger mest supplering­svarer på nett, og ikke make-up. Vi vil jo helst at kundene kommer fysisk innom butikken for at de kan få veiledning, og så kan man kjøpe sine faste produkter i nettbutikk­en, sier hun.

 ?? ANDERS MINGE ?? Som en følge av koronapand­emien lanserte Made With Hart et «hjemmekont­or-antrekk» – bestående av hettegense­re og joggebukse­r. Det ble enormt populaert, forteller butikklede­ren. Her legger butikkeier Alexander Hart Røed frem flere hettegense­re i butikken.
ANDERS MINGE Som en følge av koronapand­emien lanserte Made With Hart et «hjemmekont­or-antrekk» – bestående av hettegense­re og joggebukse­r. Det ble enormt populaert, forteller butikklede­ren. Her legger butikkeier Alexander Hart Røed frem flere hettegense­re i butikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway