Stavanger Aftenblad

Hvorfor mer netthandel i Stavanger enn byer med høyere smittetall?

-

STAVANGER: – Hvis man sammenlign­er med nedstengin­gen i mars 2020, har kundene blitt betydelig flinkere til å hoppe over på netthandel nå. Det har blitt en hurtigdigi­talisering, og det er størst økning blant de eldre, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransf­ormasjon i DNB.

– Så fort det kommer en nedstengin­g, er det alt som handler om hjemmeakti­viteter som øker mest, slik som oppussing, interiør og hobbygjens­tander. Vi trenger også mer hjemme, så sportsutst­yr, men også elektrouts­tyr, går det mer av. Det samme gjelder alt av god mat som kan lages hjemme, sier Oftedahl.

Men hvorfor er vekst i antallet transaksjo­ner i nettbutikk­er størst i Stavanger? Her var en økning på hele 619 prosent i uke 6 sammenlign­et med samme uke året før. Men byen har ikke hatt det største smittetryk­ket.

– Stavanger lar seg ofte påvirke av det som skjer i øvrige storbyer, selv om de ikke har de samme tiltakene. Om det er for å forberede seg eller om de påvirkes av mediene, er uvisst, sier Oftedahl.

I Bergen, som fikk innført strenge nasjonale tiltak søndag 7. februar, steg netthandli­ngen med 344 prosent i den påfølgende uken, mens butikkhand­lingen hadde en nedgang på 98 prosent. Overrasken­de nok var det flere som handlet i butikk i Trondheim i uke 6 i år enn i fjor. Økningen var på 2 prosent.

– Trondheim lever litt sitt eget liv og har gjort det gjennom hele krisen, så de følger ikke helt trenden i resten av landet. De har både klatret på fysisk handel og netthandel, opplyser Oftedahl. Men selv om flere handlet i butikk, økte netthandli­ngen også markant. Økningen var på 147 prosent.

I Nordre Follo, hvor mutasjonsu­tbruddet startet, sank handelen i butikk med 100 prosent i uken etter nedstengin­gen. Netthandel­en steg med 178 prosent. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway