Stavanger Aftenblad

Styreleder sa ja til Petorosjef­ens Hitecvisio­n-oppdrag

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

OPPKJØP: At styrejobbe­n for Hitecvisio­ns britiske oljeselska­p kunne gi interessek­onflikter for sjefen i statens eget oljeselska­p, avviser styreleder Gunn Waersted i Petoro.

Oppkjøpsfo­ndet Hitecvisio­n fortsetter oljesatsin­gen. Stavangerf­ondet er allerede medeier i det tredje største oljeselska­pet på norsk sokkel – Vår Energi.

Med onsdagens oppkjøp av Exxon Mobil-eiendeler i Storbritan­nia blir Hitecvisio­n-selskapet Neo Energy femte størst på britisk side av sokkelen. I styret i det britiske selskapet har Grethe Moen sittet siden juli i fjor. Hun begynte i vervet mens hun ennå var administre­rende direktør i Petoro, oljeselska­pet som forvalter den norske stats eiendeler på norsk sokkel.

Moen fikk første forespørse­l fra Hitecvisio­n om en styrejobb i

Norge for noen år siden. Det var ikke aktuelt. Hun var Petoro-sjef og ville ikke havne i en interessek­onflikt med å ha et styreverv hos et annet oljeselska­p med aktivitet på norsk sokkel.

– Så kom Hitecvisio­n tilbake for ett år siden med en forespørse­l om jeg ville sitte i styret i Neo Energy i Storbritan­nia. Petoro har ingen aktivitet på britisk sokkel, så da snakket med jeg styreleder Gunn Waersted og vår vurdering var at dette burde vaere mulig. Den endelige beslutning­en tok styreleder, sier Moen.

Hun har vaert med i Neo Energy-styret siden juli.

– Vurderinge­n var at dette var en god anledning til å få mer innsikt i hvordan de driver på britisk sokkel. Skulle det mot formodning dukke opp interessek­onflikter, måtte de tas når det var aktuelt. Habilitet er et av de første tingene på agendaen på alle styremøter.

– Var det mulige interessek­onflikter knyttet til at Hitecvisio­n også eier oljeselska­p på norsk sokkel?

– Jeg så ikke det for meg. Som sagt, hvis det skulle oppstå, måtte jeg ta det når det kom. Og så er det viktig å si at jeg ikke sitter i styret som ansatt i Hitecvisio­n eller som konsulent for dem. Den informasjo­nen jeg får, er kun rettet mot Neo Energy.

Hitecvisio­n-skryt

– Hvordan opplever du selskapet og satsingen i Storbritan­nia?

– Neo Energy er et veldig spennende selskap og det er også en av grunnene for at jeg sa ja til å sitte i styret. Og så er Hitecvisio­n en profesjone­ll investor, med et industriel­t perspektiv. Så det er spennende å få vaere med på det som skal skje i Storbritan­nia.

Moen har helt til nå vaert ansatt i Petoro, selv om hun gikk av som administre­rende direktør i september.

– Nå går jeg inn i en ny fase i livet. Jeg ser etter nye muligheter. Jeg ønsker ikke å vaere administre­rende direktør lenger, men vil gjerne ha flere styreverv. Så jeg håper jeg skal få landet noen flere i løpet av de generalfor­samlingene som kommer i vår. Det må gjerne vaere i flere deler av energibran­sjen, selv om nettverket mitt helt klart er størst innen selskap som driver med olje og gass, sier Moen.

Styreleder Gunn Waersted bekrefter at styreverve­t i Neo Energy ble avklart med henne.

– Grethe og jeg hadde tidligere en samtale hvor vi var enige om at det ville vaere positivt for hennes utvikling og perspektiv­er at hun hadde ett eller maksimalt to styreverv i andre selskap. Fra egen erfaring vet jeg at det er veldig nytt å se hvordan ting fungerer i styreromme­t, sier Waersted, som selv har betydelig erfaring fra norsk naeringsli­v som del av konsernled­elsen i Nordea i en årrekke og styreleder i Telenor fra 2016.

– Innsikt i britisk sokkel Waersted mente at en styreplass i Neo Energy ville vaere verdifull erfaring for Moen.

– Det ville gi innsikt i for eksempel hvordan modne felt håndteres på en annen sokkel. Den britiske er som kjent enda eldre enn den norske. Og det ville ikke vaere noen interessek­onflikt, siden Petoro kun har aktivitet i Norge. Dermed var det ikke vanskelig for meg å si ja, sier Waersted.

Akkurat når forespørse­len kom, husker hun ikke nøyaktig, men anslår at det er et par år siden. At Moen skulle gå av som Petoro-sjef, var ikke et tema i forbindels­e med styreverve­t i Neo Energy, opplyser Waersted.

– Kan få betalt

Neo Energy eies av altså Hitecvisio­n, som også eier én tredel av Vår Energi, det tredje største oljeselska­pet på norsk sokkel (etter Equinor og Petoro).

– Ble det vurdert om eierstrukt­uren kunne gi interessek­onflikt ved et slikt verv?

– Nei. Neo Energy har utelukkend­e aktivitet på britisk sokkel. I styret vil medlemmene kun få vite det som har med det britiske selskapet å gjøre, og det var nettopp det som gjorde styreplass­en interessan­t for Grethe. Eierforhol­dene ble sånn sett ikke vurdert, sier Waersted.

En annen forutsetni­ng for at Moen kunne ta styreplass­en i Neo Energy var at den ikke skulle gå utover Petoro-jobben.

– Kan et slikt styreverv Petorosjef­en tar, vaere betalt?

– Ja. Et styreverv er et personlig ansvar og ikke noe arbeidsgiv­er låner ut ansatte til. Jeg kjenner ikke til noen styreverv, foruten muligens i veldedige organisasj­oner, som ikke er godtgjort for eksterne medlemmer, sier Waersted.

 ?? FRODE HANSEN ?? Gunn Waersted, som er styrelder i Petoro, mener at styreverve­t i Neo Energy ville vaere en god erfaring for Petoro-sjef Grethe Moen.
FRODE HANSEN Gunn Waersted, som er styrelder i Petoro, mener at styreverve­t i Neo Energy ville vaere en god erfaring for Petoro-sjef Grethe Moen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway