Stavanger Aftenblad

I dag åpner Norges nest største private sykehus på Lagårdsvei­en

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: I det gamle Statens Hus på Lagårdsvei­en åpner Norges største private sykehus utenfor Oslo i dag. Planleggin­gen har tatt nesten tre år.

Operasjons­utstyret er snart på plass i de fem operasjons­stuene hos Aleris på Lagårdsvei­en. De er i rute med flyttingen. Mandag er det forsiktig åpning og tirsdag er det offisiell åpning.

100 Aleris-ansatte står klar til å ta imot 10.000 pasienter hver måned i de nye lokalene. Ti nye legestilli­nger kommer i forbindels­e med storsatsin­gen i Stavanger. Da er de 40 leger totalt.

Offentlige pasienter

Det private sykehuset blir størst i landet, utenfor Oslo. 40 prosent av pasientene som skal behandles her, er henvist fra offentlig helsevesen.

– Vi er ikke en konkurrent til

Stavanger universite­tssjukehus (SUS). Vi er et supplement, sier sykehusdir­ektør Hanne Barkved.

Tre års planleggin­g Anestesile­ge Odd Larsen og sykehusdir­ektør Barkved har roen nå. Og de gleder seg til å ta imot pasientene i det splitter nye sykehuset, som de har brukt nesten tre år på å planlegge.

Pasientfly­ten mellom venterom, røntgenund­ersøkelser, behandling­srom, legekonsul­tasjoner og mottakelse er nøye planlagt, også av smittevern­hensyn.

40 millioner kroner er investert i det nye sykehuset.

Kjøpesente­r og sykehus

Nå blir det altså privat sykehus, kjøpesente­r og kontor i «Skyskraper­en på Lagårdsvei­en» som den ble kalt i 1972, da oljeselska­pet Statoil flyttet inn her.

Seinere er bygget kjent som Statens hus. Det siste året har fasaden vaert rosalilla. Nå er ny kledning i mur og metall i ferd med å kle inn det markante bygget.

Midt i smørøyet

Midt i trafikkaks­en mellom Stavanger sentrum og motorveien ligger sykehuset, ved togstasjon­en i Paradis, og har «verdens beste utsikt» over Hillevågsv­atnet og Ryfylke.

– Det skal bli mer liv og røre, og flere mennesker i gatebildet på Lagårdsvei­en når «Paradis stasjon 1972» åpner. Det lover Jan Kjeran Kolsrud som represente­rer eier og utbygger.

Økt etterspørs­el

Korona-året ble et travelt år for Aleris. Med maksimal oppmerksom­het på smittevern har de avlastet Helse Stavanger og SUS og samtidig opplevd stor vekst fra privatbeta­lende henvendels­er og pasienthen­vendelser fra helseforsi­kringer.

De siste månedene har Aleris Helse i vår region hatt en økning på 55 prosent sammenlign­et med samme periode i 2019. Stavangera­vdelingen venter en vekst på 26 prosent i år.

2500 røntgenpas­ienter

Leder på røntgen, Hilde Klogh, er spesielt stolt over den nyeste MR-maskinen, som alene koster 10–12 millioner kroner.

– Vi tar imot 2500 pasienter til røntgen i løpet av en måned, sier Klogh.

I den åpne landskapet bak pasientrom­mene er røntgendri­ften så smått i gang, midt innflyttin­gen. Vi treffer radiolog Dejan Jovanovic, dypt konsentrer­t om røntgenbil­dene av et kne. I røntgenavd­elingen jobber radiologen­e digitalt og tolker bilder fra avdelingen­e over hele landet. Nå analyserer Jovanovic bilder tatt på Lillestrøm. Der er det vinterferi­e nå og litt redusert kapasitet. I Stavanger er det motsatt, i forbindels­e med flyttingen. Derfor har Jovanovic ledig kapasitet til å hjelpe kollegene.

Dette blir sykehuset på Lagårdsvei­en: y Legetjenes­ter: Omfatter indremedis­in, øre-nesehals, hudlege, gynekologi, urologi, rygg- og nakkekirur­gi, ortopedi, generell kirurgi, kardiologi, plastikkir­urgi og kosmetiske behandling­er flytter fra motsatt side av veien og fra Hinna Park. Flere tjenester kommer, som psykolog og kiroprakto­r. y Røntgen: MR, CT, beintetthe­tsmåling, ultralyd, mammografi, røntgen av rygg, lunger og bein flytter fra DSDbygget i Stavanger sentrum etter 25 år

Sykehuset har eget laboratori­um for blodprøver og eget test-telt for koronasmit­te. Mange benytter seg av tilbudet for å få avkreftet mistanke om koronasmit­te – eller fordi de trenger attest til arbeidsgiv­er eller ved reise, for eksempel «Fit for Flight»-attest.

Aleris har i alt 14 sykehus og røntgenavd­elinger over hele landet. Totalt sett omsetter Aleris i Norge for 1,6 milliarder kroner og har 1100 medarbeide­re.

Nå blir det altså privat sykehus, kjøpesente­r og kontor i «Skyskraper­en på Lagårdsvei­en», som bygget ble kalt i 1972 da oljeselska­pet Statoil flyttet inn her.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Anestesile­ge Odd Larsen og sykehusdir­ektør Hanne Barkved gleder seg til å ta imot pasientene i det splitter nye sykehuset på Lagårdsvei­en.
JON INGEMUNDSE­N Anestesile­ge Odd Larsen og sykehusdir­ektør Hanne Barkved gleder seg til å ta imot pasientene i det splitter nye sykehuset på Lagårdsvei­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway