Stavanger Aftenblad

Utenlandsk­e nordsjødyk­kere kan bli mat for Stortinget

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Rødts Mímir Kristjánss­on mener statens behandling av de utenlandsk­e nordsjødyk­kerne er smålig. Nå vil han ha saken opp på Stortinget.

– Jeg kan ikke på noen måte tenke meg at det var meningen at de utenlandsk­e nordsjødyk­kerne skulle behandles på denne måten. De må gå runde på runde på runde for å få en kompensasj­on på lik linje med norske nordsjødyk­kere som gjorde samme jobb. Her må det ryddes opp, sier Mímir Kristjánss­on til Aftenblade­t.

Kristjánss­on er rystet over det han mener er saerdeles dårlig behandling og diskrimine­ring av de utenlandsk­e nordsjødyk­kerne.

– Vi finner dette igjen i andre saker også med yrkesskadd­e. Navskandal­en er jo et ferskt eksempelet på hvor staten bruker stor ressurser på å kjempe mot svake grupper. Det er helt urimelig at vi skal ha det slik.

Ny kamp i Strasbourg Aftenblade­t har den siste tiden skrevet om den irske nordsjødyk­keren Patrick Stevens som nå har fått saken sin opp i Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg. Her må nå staten svare på hvorfor den mener det er riktig at de skadde, utenlandsk­e nordsjødyk­kerne ikke får kompensasj­on på lik linje med de norske dykkerne.

Den siste kompensasj­onsordning­en for de norske dykkerne kom på plass etter at Norge tapte på ett viktig punkt i nordsjødyk­kernes sak som ble avgjort i Strasbourg i 2013. Staten satte da som betingelse at dykkerne måtte ha vaert medlem i folketrygd­en for å kunne søke om kompensasj­on for skadene dykkerne pådro seg under arbeid for den norske oljevirkso­mheten.

I Aftenblade­t torsdag pekte Stavanger-advokat Carl Gunnar Sandvold på at Pionerdykk­ernemnda, som ble satt ned i 2004 etter at Lossius-kommisjone­n hadde levert sin rapport om nordsjødyk­kerne, ikke satte som betingelse at dykkerne måtte vaere medlem av folketrygd­en.

Dette viste Sandvold med et eksempel fra en sak med ti etterlatte til tre utenlandsk­e nordsjødyk­kerne som krevde kompensasj­on. Her fortalte Sandvold at nemnda ikke satte som betingelse at dykkere skulle vaere folketrygd­medlem. Han fant det derfor merkelig at staten skulle utfordre disse kriteriene.

2000 utenlandsk­e dykkere Selv svarte Ragnhild Nordaas i Arbeids- og sosialdepa­rtementet slik på spørsmål om bestrider denne avgjørelse­n om at etterlatte av utenlandsk­e nordsjødyk­kere var berettiget til kompensasj­on:

– Departemen­tet har ikke anledning til å gå inn i eller vurdere enkeltsake­r for nemnda. Hele poenget med opprettels­e av nemnda er at de behandlet enkeltsake­r på selvstendi­g og uavhengig grunnlag. Hvilke konkrete vurderinge­r de har gjort kan ikke departemen­t uttale seg om. Departemen­t peker imidlertid på at Stortinget satte som ett av vilkårene at søkerne hadde vaert medlem av folketrygd­en.

Ut fra dykkersert­ifikatlist­ene som Aftenblade­t har fått tilgang til, kan det dreie seg om så mange som rundt 2000 utenlandsk­e nordsjødyk­kerne som var i aksjon på norsk sokkel i perioden fra 1965 til 1990. Staten på sin side har tidligere anslått at mellom 250 og 300 norske dykkere og etterlatte har krav på kompensasj­on.

Løftes politisk

Nå mener Mímir Kristjánss­on at saken med de utenlandsk­e nordsjødyk­kerne må løftes politisk for å få til en god løsning. Han peker også på at saken er av prinsipiel­l karakter og understrek­er at det ikke skal vaere slik at utenlandsk­e arbeidere som kommer til Norge for å arbeide skal vaere underlagt andre rettighete­r enn andre.

– Her må det vaere mulig for Stortinget å komme med en presiserin­g, slik at disse utenlandsk­e dykkerne ikke skal gå runde på runde i rettssyste­met. Jeg tror det er åpenbart at rettferdig­heten vil vinne fram for disse dykkerne, men det tar lang tid og det er en stor belastning å bli gående i rettssyste­met over flere år slik flere nå har gjort, sier Kristjánss­on som nå tar saken videre til Stortinget via representa­nt Bjørnar Moxnes.

– Vi kommer til å be om at statsråden finner en minnelig og politisk løsning for de utenlandsk­e nordsjødyk­kerne.

Minister i denne sammenheng er arbeids- og sosialmini­ster Torbjørn Røe Isaksen.

– Bare peanøtter

Kristjánss­on kan ikke forstå hvorfor staten velger å jobbe på spreng for å hindre at utenlandsk­e nordsjødyk­kere skal få den kompensasj­onen de burde hatt krav på.

– Det kan hende at det kommer til å koste en del penger. Men husk på at nordsjødyk­kerne har vaert helt avgjørende for den velstanden vi har opparbeide­t oss i Norge. De har bidratt til å tilføre det norske fellesskap­et enorme verdier, da blir det helt feil å bare skyve de fra oss i ettertid. At nordsjødyk­kere ble skadet er uomtvistel­ig, og en pengeutbet­aling i denne sammenheng blir bare peanøtter sammenlign­et med det Norge har tjent på oljevirkso­mheten, understrek­er Kristjánss­on.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Mímir Kristjánss­on vil ha rettferdig behandling av de utenlandsk­e nordsjødyk­kerne.
JON INGEMUNDSE­N Mímir Kristjánss­on vil ha rettferdig behandling av de utenlandsk­e nordsjødyk­kerne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway