Stavanger Aftenblad

Han vil bygge verdens første drivstoffs­tasjon ute i havet

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

VINDTURBIN: Unitech Offshore får støtte til pilotprosj­ekt.

Unitech Offshore har fått støtte av Forsknings­rådets «Grønn plattform» til et forprosjek­t om å utrede produksjon og lagring av hydrogen på Unitechs flytende vindturbin Zefyros.

Forprosjek­tet skal benyttes til å utarbeide en hovedprosj­ektsøknad i løpet av våren på naer 100 millioner kroner. Dette skriver selskapet i en pressemeld­ing.

Grønn Plattform er en ny satsing fra Regjeringe­n for å stimulere til det grønne skiftet og er et samarbeid mellom Forsknings­rådet, SIVA, Innovasjon Norge og Enova.

Målet til Unitech offshore er å utvikle det som kan bli verdens første flytende vindturbin med egen hydrogenpr­oduksjon og hybrid energilagr­ing.

– Hydrogenpr­oduksjon og -lagring er interessan­t for en rekke offshore applikasjo­ner innen maritime operasjone­r og offshore havbruk for å nevne noen. Et eksempel er fremtidige autonome båter med hybrid fremdrifts­teknologi som da kan fylle på både strøm og hydrogen ute på havet fjernstyrt fra land. Lagring og anvendelse av hydrogen kan gjøres i forskjelli­ge former. Det kan vaere i metallhydr­ider, som gass eller for eksempel som ammoniakk. Prosjektet skal utrede et testanlegg for produksjon og lagring av energi i batterier, som hydrogen gass og hydrogen i from av metall hydrider, skriver selskapet.

Med på laget er bla EMPA (Sveits), Source Energie (UK), LOS Elektro og Bremnes Seashore AS og prosjektet gjennomfør­es i samarbeid med bla Universite­tet i Oslo, Sustainabl­e Energy Catapult, NCE Maritime Cleantech og Norwegian Offshore Wind Cluster.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway