Stavanger Aftenblad

Tysk oljetopp hyller den norske skattepakk­en

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

PANDEMIEN:

– Ordningen ble satt stor pris på, men var også et veldig smart trekk av Norge, sier Mario Mehren.

I fjor sommer vedtok Stortinget oljeskatte­pakken, som skulle hjelpe bransjen gjennom koronakris­en: Oljeselska­pene betaler mindre skatt nå og mer senere. Ifølge naeringen selv kan det bidra til å frigjøre over 100 milliarder kroner til investerin­ger på norsk sokkel.

På hjemmebane har pakken skapt stor debatt, men også i utlandet blir den lagt godt merke til.

– Dette er et nytt bevis på det vi hele tiden har sagt: Norge har et godt og stabilt rammeverk, og norske politikere er virkelig interesser­t i å vaere i dialog med naeringen, sier Mario Mehren til Aftenblade­t/E24.

– Veldig smart trekk

Mehren er konsernsje­f i Wintershal­l Dea, som er Tysklands største olje- og gasselskap og den sjuende største produsente­n på norsk sokkel med rundt 150.000 fat daglig.

– Ordningen ble satt stor pris på, men var også et veldig smart trekk. Jeg kan bare gratulere Norge med en så tidlig og avgjørende beslutning, sier Mehren og utdyper:

– Jeg tror skattemanø­veren har betalt seg fordi investerin­gene har holdt seg ganske stabile. For vår del har vi blant annet startet boring av brønner på Brage-feltet, som ikke ville skjedd uten denne skattestøt­ten, sier Mehren.

Han mener ellers det er vanskelig å peke konkret på hvilke investerin­ger skattepakk­en har bidratt til for Wintershal­l Dea, fordi det er en sum av mange faktorer, men viser til at ordningen frigjorde rundt fire milliarder kroner i 2020.

Store prosjekter i Norge Mehren peker videre på at nesten hele selskapets investerin­gsbudsjett på drøyt ti milliarder kroner ble brukt på norsk sokkel i fjor.

Det skyldes i første rekke de tre utbygginge­ne Nova, Njord og Dvalin. Sistnevnte skulle ha startet produksjon­en rundt nyttår, men er kraftig forsinket på grunn av kvikksølvf­unn og kommer først i drift høsten 2022, ifølge selskapets ferske årsrapport.

– Jeg og selskapet liker veldig godt hvordan Norge har satt opp systemet for oljebransj­en. Ser du på de siste ti årene, er det rimelig å si at norsk sokkel har vaert sentrum for våre investerin­ger. Det er der vi satser mest.

Milliardun­derskudd

– Det viktigste er stabile og pålitelige vilkår, som ikke endres med jevne mellomrom eller av hver nye regjering. Vi forplikter oss for flere tiår med våre prosjekter, og derfor er dette så viktig. Uten å nevne navn er ikke alle land like stabile, sier Mehren.

I forrige uke avholdt Wintershal­l

Dea sin årlig kapitalmar­kedsdag ved hovedkonto­ret i Kassel – for andre gang på rad som et heldigital­t arrangemen­t.

Som for de andre oljeselska­pene var resultatet preget av koronaviru­set og lave olje- og gasspriser.

Selskapet tapte 1,3 milliarder euro før skatt, cirka 13 milliarder kroner, mot et overskudd på 600 millioner euro i 2019.

– Det var ikke dette vi så for oss før pandemien. Men det kunne gått mye, mye verre om vi ikke hadde tatt grep tidlig, sier Mario Mehren.

Kuttet kostnader

Han viser til at konsernet kuttet investerin­gene med 20 prosent, letekostna­dene med 60 prosent og de generelle driftskost­nadene med 10 prosent i fjor.

– Alt dette bidro til at vi kom oss gjennom året, og at vi faktisk avsluttet det med positiv kontantstr­øm. Det var en tøff reise, men vi har vist at vi kan håndtere stormen og er et selskap for alle årstider, sier Mehren.

Selskapet ble etablert da de tyske konkurrent­ene Wintershal­l og Dea slo seg sammen i 2019. Konsernsje­fen mener fusjonen gjorde det enklere å komme seg gjennom 2020.

– Sammenslåi­ngen bidro til store besparelse­r, og i en situasjon som i fjor er lave kostnader og robusthet ekstremt viktig. Derfor mener jeg også vi er godt posisjoner­t for tiden som kommer, til tross for at det fortsatt er usikkerhet, sier Mehren.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Mario Mehren er konsernsje­f i det sammenslåt­te Wintershal­l Dea.
JON INGEMUNDSE­N Mario Mehren er konsernsje­f i det sammenslåt­te Wintershal­l Dea.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway