Stavanger Aftenblad

Røde Kors ber om mer hjelp til Jemen raskt

-

OSLO: Millioner av mennesker sulter i Jemen, syke og sårede får ikke helsehjelp, og krigen raser videre. Jemen kan ikke vente lenger, advarer Røde Kors.

– Titusener av sivile har blitt rapportert såret eller drept i krigshandl­ingene, samtidig har helseinsti­tusjoner, skoler, hjelpeorga­nisasjoner og livsviktig infrastruk­tur blitt angrepet, sier generalsek­retaer Bernt G. Apeland i Røde Kors. I dag inviterer FN til ny giverkonfe­ranse for Jemen, i samarbeid med Sverige og Sveits. Under den forrige giverkonfe­ransen i juni i fjor ble det gitt tilsagn om 12 milliarder kroner. Dette var rundt 7 milliarder for lite til å dekke de mest grunnlegge­nde behovene ut året, og FN måtte mot slutten av året derfor halvere matrasjone­ne til rundt 8 millioner mennesker nord i landet.

Nesten 21 millioner mennesker i Jemen trenger nødhjelp, og ifølge FN står 5 millioner av dem på randen av en hungerkata­strofe. FN advarte nylig om at 400.000 barn under fem år er i akutt fare for å dø av sult, dersom ikke verdenssam­funnet straks kommer dem til unnsetning.

Den internasjo­nale Røde Kors-komiteen (ICRC) ber om at flyplassen i hovedstade­n Sana gjenåpnes og håper å kunne nå 3 millioner mennesker i landet i år. Men krigshandl­ingene i landet har den siste tida blusset opp. Houthi-bevegelsen, som etter flere år med kaotiske tilstander, tok kontroll over Sana i september 2014, innledet i begynnelse­n av februar en offensiv mot byen Marib og oljefelten­e rundt. (NTB)

 ?? HANI MOHAMMED ?? Folk i Jemen flykter på nytt fra kampene. Her Houthi-soldater som overtok kontrollen i Sana i 2014.
HANI MOHAMMED Folk i Jemen flykter på nytt fra kampene. Her Houthi-soldater som overtok kontrollen i Sana i 2014.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway