Stavanger Aftenblad

– Saab kommer å bli gull verdt

- Paal Kvamme paal.kvamme@bt.no

FISKÅ: Det belgiske kjaerestep­aret støvsuger Norge for gamle Saab-biler. – Dette er pensjonen vår, sier

Jean Pierre og Gina.

– Welcome to the war zone, sier Jean Pierre Rolly (60).

Flere titalls halvslakte­de bilvrak ligger strødd mellom høyt gress, rustne bilfelger og motordeler.

Den malingslit­te gården ligger avsides til, opp en lang og hullete grusvei, uten naboer i umiddelbar naerhet.

Bygningene kunne vaert en kulisse fra en bloddryppe­nde skrekkfilm. Men her er det kun én ting som slaktes:

Gamle Saab-er.

Flagget til topps

Sammen med Gina Van De Voorde (57) har Rolly slått seg ned i Fiskå, en liten sunnmørsby­gd med noen få hundre sjeler. Her har det belgiske kjaerestep­aret kjøpt seg en gammel gård, heist Saab-flagget til topps i flaggstang­en og startet aksjeselsk­apet Saab Corner.

Siden i fjor har de støvsugd Norge for gamle Saab-er og fylt opp eiendommen med flere dusin avskiltede biler.

– Noen ler av oss, sier Rolly. Det er kanskje litt uvanlig at et belgisk par velger å flytte til en liten bygd på Sunnmøre for å leve av å selge deler fra en svensk bilproduse­nt som gikk konkurs for mange år siden.

– Ja, sier Rolly.

– Men det er en kjempefin jobb.

Fikk nok av storbyen

Utsikten er det ingenting å si på. Den som løfter blikket over bilvrak i alle tenkelige farger, som ser forbi Saab-flagget som blafrer øverst i flaggstang­en, vil se både fjell, fjord og vakkert jordbruksl­andskap.

Rolly er tidligere BMW-mekaniker, mens Gina Van De Voorde jobbet i eldreomsor­gen hjemme i Flandern. De flyttet til Norge i 2018 med et ønske om å bo mer landlig.

– Vi ville ikke bo i en by lenger. Det finnes ikke steder i Belgia der man kan bo fritt og landlig, sier hun.

Etter mange år med oljesvarte never, tok Rolly seg jobb som turbussjåf­ør. Han kjørte amerikansk­e og kinesiske turister på sightseein­g i Norden. Slik fikk han øynene opp for Norge og Vestlandet. At de havnet i Fiskå, er tilfeldig. De hørte at gården var til salgs for en rimelig penge og slo til.

– Kun originalt

Nå bor paret i ene delen av huset, mens den andre halvparten er fylt opp med deler fra Trollhätta­n. I alle rom, etasjer og hyller ligger det Saab-deler. Mye er flere tiår gamle originalde­ler som aldri har vaert ute av sine pappesker. Det er godt nytt for norske Saab-eiere som vil holde bilene sine på veien.

– Vi selger kun originale Saabdeler, sier Rolly.

Han åpner naermeste pappeske og rister ut Saab-merkede bremseklos­ser som aldri har hilst på en bremseskiv­e.

– Hvor i all verden får dere tak i ubrukte deler, 30–40 år etter at de ble produsert?

– Litt her og litt der. For eksempel kom vi over et nedlagt Saabverkst­ed på Lillehamme­r. Vi kjøpte alt de hadde av deler – usett, sier Rolly.

Nå har de fått snusen i et gammelt Saab-lager i Danmark.

– Det er litt av en skattkiste! 80 prosent er helt ubrukte, gamle originalde­ler. Men eieren vil ha flere millioner kroner. Det blir for mye.

– En investerin­g

Paret er overbevist om at Saab snart kommer til å stige i verdi – både delene og bilene.

– Originalde­ler stiger veldig i

pris nå. Begynner du å montere uoriginale deler på bilen din, er det mange som ikke vil kjøpe den. Da faller verdien, sier han.

Duoen mener at det er latterlig billig å handle Saab i Norge.

– I Belgia koster en god, første generasjon­s Saab 900 turbo kabriolet gjerne en kvart million kroner. I Norge får du den for halve prisen. Den røde 9000-modellen som står utenfor, kjøpte vi for 9000 kroner. I Nederland vil en slik bil koste fire-fem ganger så mye, sier han.

Buskete øyenbryn løfter seg. – For en ekte 9–3 Viggen Monte Carlo kabriolet må du lett ut med 300.000-500.000 kroner i Belgia, sier han.

– Så Norge er veldig billig.

Begeistret Broom-Benny Benny Christense­n, bilekspert i TV 2s Broom, blir regelrett glad av å høre om det belgiske parets planer.

– De har altså kjøpt opp diverse delelager? Det kan vaere bra business om noen år. Kanskje allerede nå. Saab er litt som Volvo. De har noen ihuga entusiaste­r, sier Christense­n.

– Belgierne påstår at Saab er veldig billig her til lands?

– Det stemmer. Saab er billig både i Norge og Sverige – enn så lenge.

– Kan Saab vaere en bra investerin­g?

– Hvis du kjøper riktig bil, som er original og i god teknisk stand, skal du ikke bort fra at du får igjen pengene på sikt. Jeg har sansen for Saabs innovasjon, alternativ­e design og snodige løsninger, sier Christense­n og legger til at en tidlig Saab 99 EMS slett ikke hadde vaert å forakte.

Har 60–70 biler

Mens Jean Pierre kjører land og strand rundt for å hente nye donorbiler og deretter demonterer dem, gjør Gina Van De Voorde kontorarbe­id, vasker delene og prøver å lage et system i delegalska­pen.

– Hvor mange Saaber har dere akkurat nå?

– 60–70 stykker. Ikke alle er her på gården. Jeg er akkurat som gjøken som legger egg i andres reir, sier han.

– Men hvorfor akkurat Saab? – For å vaere helt aerlig: Før i tiden syntes jeg at Saab var skikkelig stygge biler, så stygge at de nesten ble fine. Men det er noe eget med Saab. Jeg liker både de tekniske løsningene og kvaliteten. Man jobber på disse bilene uten å vaere IT-ekspert. Er vannpumpen røket, kan jeg fikse den, sier han.

– Før kunne mekanikere fikse ting. Nå er de bare delebytter­e. Man trenger ikke bilmekanik­ere lenger. Man trenger elektronik­kspesialis­ter, sier Rolly.

Han blir avbrutt av at det rister i telefonen. En kar i Bodø trenger deler til en dieselinns­prøytning. Snart er Rolly tilbake i samtalen:

– Det høres rart ut, men Saab ble populaert da selskapet gikk konkurs. Ingen kjøper en Saab for å skryte av det. Eierne er entusiaste­r, sier han.

– Kan bo på verdens ende

– Dere må vaere naboen fra helvete med alle bilvrakene i hagen?

– Ja. Men bilene skal vekk snart. Kommer du om noen uker, så ser det mye bedre ut. Tanken er å bygge en stor garasje for alle delene. Ambisjonen er å bli større og større.

– Snakker vi internasjo­nale ambisjoner her?

– Hvis folk fra andre land tar kontakt og vil ha deler, så er det greit. Men vi har ikke akkurat tenkt å promotere oss i utlandet. Å sende ting fra Norge til andre land er kjempedyrt.

– Er markedet i Norge stort nok? – Ja. Den ene dagen kan det vaere tjue telefonsam­taler, neste dag ingen, sier 60-åringen.

Å bo på en liten plass på Sunnmøre er ingen problem.

– Med en bedrift som dette kan du sitte på verdens ende. Alt skjer via internett eller telefon, sier Rolly.

– Pensjonen vår

– Men klarer dere å leve av dette?

– Nja. Foreløpig er det vanskelig. Vi er fremdeles i oppstarten og prøver å bygge opp delelagere­t. Men det vil bli bra i fremtiden.

– Så det er en god investerin­g? – Å ja! Det er jeg helt sikker på, sier Rolly.

– I USA og Australia er det utrolig hva folk betaler for den rette delen. Prisene kommer til å stige. Jeg kjenner folk i Belgia og Frankrike som sitter på store lager av ekte Saab-deler. Han i Frankrike sier at «dette er pensjonen min». Det er sånn vi tenker også.

– Hva skjer nå? Skal dere kjøpe enda flere biler?

– Selvfølgel­ig. I kveld drar jeg til Trondheim for å hente en 900. Så skal jeg til Bergen og Sykkylven, sier Rolly før han kobler bilhengere­n på det som er selve motoren i Saab-bedriften:

En Nissan.

For å vaere helt aerlig: Før i tiden syntes jeg at Saab var skikkelig stygge biler, så stygge at de nesten ble fine. Men det er noe eget med Saab. Jeg liker både de tekniske løsningene og kvaliteten.

Jean Pierre Rolly

 ??  ??
 ?? PAAL KVAMME ?? 16-tommers Aero-felger er Saab-snacks som begynner å bli vanskelig å finne. Her ligger de slengt i hagen.
PAAL KVAMME 16-tommers Aero-felger er Saab-snacks som begynner å bli vanskelig å finne. Her ligger de slengt i hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway