Stavanger Aftenblad

Kirke fra tidlig 900-tall?

- Edvard Eikill Stavanger

HISTORIE: Det er så spennende – hva finnes vel under Domkirken?

Kong Håkon den gode kom som kristen fra England i året 935, og var konge helt til sin død i 961. Sagaene forteller at han bygde kirker og fikk prester til landet. Asbjørn fra Melhus fikk brent tre av hans kirker, leser vi. På 950-tallet var Torolv Skjalge, Erlings far, herren på Sola. Han får en lite hedrende omtale i Flatøybok, har vaert en fael drapsmann og viking, men kan saktens ha lagt midler til en kirke i Stavanger, og vist kongen sin velvilje slik. Mang en ugjernings­mann har bygd kirker gjennom historiens løp.

Skolert fyrste

Håkon var kanskje sju-åtte år da han kom til kong AEthelstan (Adalstein) i England. Han ble konge etter sin far Edvard i året 926, og ble en skolert fyrste som hadde et så stort ry for laerdom og kultur at hans hoff ble holdt for å vaere det fremste i Europa. Her ble mange fyrstesønn­er tilbudt den beste laerdom Europa kunne tilby på denne tiden. Det er en formidabel avstand mellom de to kongene med Olav-navnet, de som står som kristnings­kongene våre, og Håkon, i den starten de hadde på sitt voksne liv. De to Olavene begynte som rå vikinger, og Håkon som elev ved et fremragend­e, kultivert laeresete. Det er hevet over tvil at han forsøkte å bringe sine landsmenn til kristen tro, men han brukte ikke rå makt, slik de som hadde startet som vikinger, gjorde det.

Fagerskinn­a forteller at Håkon hadde vaert konge i seksten år før trønderne tvang ham til å drikke skålene ved blotet på Maere. Men sagaen forteller ingenting om at han dermed falt fra sin kristne tro. Det er et minne senere generasjon­er som mente seg så prektige, har gitt ham.

Tenk om

Han fikk vaere konge til året 961, det er ett tusen og seksti år siden i år. Tenk om arkeologen­e finner en av kong Håkon den godes kirker under Domen!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway