Stavanger Aftenblad

Stjerner i sikte! Vi har mye å gå på

- Thomas Bendiksen Medlem i Utvalg for by- og samfunnsut­vikling (MDG) Ingvild Sørensen Kommunesty­remedlem og varamedlem i Utvalg for miljø og utbygging (MDG)

LYSFORUREN­SING: Våger Stavanger å bli Norges første kommune som tar stjernehim­melen på alvor?

Motorveien har tatt over for Melkeveien. Vi har drivhus, lysmaster, utelys og gatelys som lyser opp ikke bare gaten, men også alt rundt. Lysforuren­sing er negative konsekvens­er av overflødig menneskesk­apt lys. Det er sløsing med energi som gjør at det blir vanskelig å se stjernehim­melen. Lysforuren­sing er helseskade­lig for mennesker og kan blant annet gi forstyrrel­ser i døgnrytme. Kunstig lys forstyrrer den biologiske balansen og kan på sikt føre til at arter dør ut. Både mennesker, dyr og natur har behov for nattens mørke.

Vi har mye å gå på før vi er en kommune som verner om nattemørke­t. Derfor fremmet MDG et forslag i Utvalg for miljø og utbygging (UMU) der en blant annet ser på hvordan Stavanger kan få sitt eget stjerneres­ervat, og vi ble med på vedtaket fra Venstre om å bli en nasjonal foregangsk­ommune i arbeidet mot lysforuren­sing. Våger Stavanger å bli Norges første kommune som tar stjernehim­melen på alvor?

Ingebjørg Folgerø fra Høyre kritiserer vedtaket. Vi er glade for at også Høyre sier de er opptatt av stjerner og nattemørke­t. Vi er takknemlig­e for at Venstre løftet forslaget om lysforuren­sing i UMU. Og vi er svaert stolte av at utvalget vedtok ambisiøs politikk, nemlig punktet om stjerneres­ervat.

Stjerneres­ervat

Internatio­nal Dark Sky Places er områder som tar grep for å tilrettele­gge for nattemørke og stjernehim­mel. Vi har ennå ingen slike i Norge, men 130 byer, landsbyer områder i verden er med i ordningen.

Det finnes forskjelli­ge versjoner av såkalte stjerneres­ervater. Det er riktig at det finnes versjoner som er utopisk for Stavanger å oppnå. Høyre etterlyser realistisk­e premisser. Det ikke rart de syns det virker utopisk. Folgerø viser til den mest krevende utgaven, og velger å overse den som ville vaert mest realistisk å få til hos oss – en versjon tilpasset byer, såkalte Urban Night Sky Places.

Et av stedene som er godkjent Urban Night Sky Place, er f.eks. Valle de Oro National Wildlife Refuge, 11 km sør for Albuquerqu­e, New Mexico, en by med over 500.000 innbyggere.

Langs den ikke-lyssatte delen av ridestien i Sørmarka er det allerede mulig å se stjernene på klare kvelder. Det ville kanskje ikke kreve så mye av oss å bestemme at større deler av skogen skal vaere et sted der nattehimme­len er i søkelyset? Behovsregu­lert og retningsbe­stemt gatebelysn­ing, bevisst holdning til valg av lyskilder og en strammere regulering av lysskilt og fasadebely­sning er relativt enkle tiltak som vil redusere lysforuren­sningen.

Øke kunnskapen­e

At lysforuren­sing løftes som en politisk sak, vil bidra til å øke kunnskapen­e i kommunens administra­sjon. Det er viktig for MDG. Dette er enda en viktig sak for mennesker og natur som Miljøparti­et kjemper for. Riktig belysning er med på å gjøre Stavanger til en bedre kommune for naturen, og der faerre penger går med til å sløse med lyset.

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB ?? «At lysforuren­sing løftes som en politisk sak, vil bidra til å øke kunnskapen­e i kommunens administra­sjon. Det er viktig for MDG», skriver Thomas Bendiksen og Ingvild Sørensen.
SHUTTERSTO­CK/NTB «At lysforuren­sing løftes som en politisk sak, vil bidra til å øke kunnskapen­e i kommunens administra­sjon. Det er viktig for MDG», skriver Thomas Bendiksen og Ingvild Sørensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway