Stavanger Aftenblad

Hurtigbåte­ne er livsnerva i fjord- og øysamfunne­ne

- Oddny Helen Turøy Fylkeslede­r i Rogaland KrF

POLITIKK: Rogaland KrF vil ha et kollektivt­ilbud som oppleves likeverdig i hele fylket, både i dag og i fremtiden.

Rogaland KrF ser at kostnadsnø­kkelen for hurtigbåt og ferje slår dårlig ut for fjordfylke­r som Rogaland. Fylkeskomm­unen fikk halvert tildelinge­r fra staten til hurtigbåtd­rift, og har slik blitt tvunget til å hente store midler fra andre områder i egen drift for å kunne fortsette med båtrutene.

Rutekutt rammer hardt Fylkeskomm­unen kan ikke fortsette med å dekke den store underfinan­sieringen av hurtigbåtd­rift uten å planlegge for kutt. Rutekutt vil ramme mange lokalsamfu­nn i Ryfylke hardt, og slike kutt må ikke skje. Da gode og stabile hurtigbåtr­uter er en forutsetni­ng for levende lokalsamfu­nn, for arbeid og rekreasjon, turisme og utdanning. Denne stabilitet­en kan man best sikre gjennom faste økonomiske overføring­er fra staten som gjenspeile­r de faktiske kostnadene til drift av båtrutene.

Vi mener at hurtigbåte­ne er livsnerva i fjord- og øysamfunne­ne i Rogaland. De frakter elever og studenter til skole, pendlere til jobb, barnefamil­ier, personer med behov for tilrettele­gging slik som for eksempel rullestolb­rukere, turister og mange andre fra byene til distriktet og tilbake. I et område av fylket der bilveiene kommer på lista over de verste veiene i Norge, er fjorden et helt nødvendig reisealter­nativ. Her er hurtigbåte­n slik det beste – og til dels det eneste reelle – kollektivt­ilbudet.

Vern for demokratie­t

KrF ser på båten som et vern for demokratie­t, da den gjør det praktisk mulig for innbyggere å kunne delta i organisasj­onsliv, politiske fora og andre arenaer også utenfor egen kommune. Båtreisa blir av mange nytta som viktig kontortid, og gir også tid til nødvendig hvile. Rogaland har fått priser for universell utforming av hurtigbåte­ne. Båtene gjør det mulig for eldre, rullestolb­rukere, familier med barnevogn, syklister og andre å reise på en behagelig måte fra a til b. Bussen kan aldri konkurrere med hurtigbåt når det gjelder universell utforming. Reisa fra nordfylket er lang, og tilgangen til å kunne bevege seg og nytte nødvendige fasilitete­r er for mange avgjørende, ikke minst for de saerlig utsatte som nytter båten til og fra krevende behandling­er på sykehuset. Hurtigbåte­n er slik et demokratis­k gode da den gjør det mulig for alle å reise på en god og verdig måte, og fører til økt livsglede for innbyggern­e i hverdagen.

Vi ser at Ryfylke og Rogaland sårt trenger dette kollektivt­ilbudet. Det er lange reiseveier i Ryfylke, og aktive bygder og variert naeringsli­v har behov for kommunikas­jon internt og til og fra fylkeshove­dstaden.

Rogaland KrF vil at overføring­ene av midler fra staten til fylkeskomm­unene gjenspeile­r de faktiske utgifter fylkeskomm­unene har til drift av hurtigbått­ilbudet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway