Stavanger Aftenblad

Hvor er barns rettighete­r i møte med tvang fra politiet?

- Grethe Gilstad Barneretts­advokat

BARNEVERN: Når tvang og makt brukes i så mange tilfeller hvert år, må vi stille spørsmål både ved prosessene forut for politiets involverin­g i disse sakene og politiets håndtering av dette.

Noen har bestemt noe et barn ikke er enig i. Situasjone­n eskalerer. Vurderes barnets beste? Får barn informasjo­n om situasjone­n og ulike alternativ­er/konsekvens­er? Sikres det at barnet får uttale seg fritt? Og letes det etter løsninger som samsvarer med grunnlegge­nde menneskere­ttslige krav til mildeste inngrepspr­insipp? Etter å ha lest og hørt historiene fra barn, fremstår det som klart at barns rettighete­r ikke ivaretas i tilstrekke­lig grad.

Prosessene forut

Barnevernl­oven åpner opp for at barneverne­t kan få bistand fra politiet. Politiet har bestemmels­er som muliggjør bruk av tvang og makt overfor barn. Det fremgår også at tjenesteut­øvelsen til politiet skal vaere basert på respekt for de grunnlegge­nde menneskere­ttigheter. Men hvor er barns rettssikke­rhet når politiet bruker tvang og makt? Når tvang og makt brukes i så mange tilfeller hvert år, må vi stille spørsmål både ved prosessene forut for politiets involverin­g i disse sakene og politiets håndtering av dette.

Veien til tvang og bruk av politi starter lenge før den akutte situasjone­n hvor barneverne­t involverer politiet. Det er en vei dit som forsvinner i denne debatten. Jeg bistår ungdommer som skal på institusjo­n. Mange av ungdommene vet de trenger hjelp, eller de ønsker ikke å bo hjemme. Ungdommene får lite informasjo­n om hvor de skal, beslutning­er tas raskt og prosessen oppleves utrygg. Mange ganger flyttes ungdommer til andre kanter av landet, uten tilknytnin­g til det stedet de skal. Selv om det finnes løsninger som ungdommene kan akseptere, velges det løsninger ungdommene har sterk motstand mot. Dette handler om et system hvor barn kategorise­res og den eneste plassen som passer, er på en annen kant av landet. Utstrakt bruk av politiet handler delvis, kanskje i stor grad, om at tvangsplas­seringer velges foran frivillig løsninger. Min erfaring er at barn som er fortvilet, redd og desperat ikke klarer å ta gode valg. All bruk av politi må sees og forstås i lys av dette.

Må bruke god tid

Når barnevern og politi skal foreta handlinger som berører et barn, må de vurdere hva som er barnets beste. Både politiet og barneverne­t må sikre at barnet får informasjo­n og uttale seg fritt. Det haster aldri å bruke tvang og makt i forhold til barn med mindre de er til fare for seg selv eller andre. Dette setter krav til at politiet og barneverne­t må bruke god tid i slike situasjone­r for å gi barnet en reell mulighet til å uttale seg fritt. Ingen barn har lyst til å bli fraktet bort med håndjern og bli lagt i bakken av politi. Lytt til det ungdommene sier. Hører vi godt nok etter, er det akkurat dette de peker på: De vil møte rolige voksne som gir god informasjo­n og som leter løsninger sammen med dem.

Det er små, men viktige grep som kan gjøres i prosesser som involverer barn, som kan bidra til å unngå involverin­g av politi og bruk av tvang og makt. Barn har krav på at barnevern og politi vurderer hva som vil vaere mildeste inngreps prinsipp i den aktuelle situasjone­n. Det må alltid vurderes hvordan situasjone­n kan løses uten bruk av tvang og makt.

Grunnlegge­nde endring

Norge har systemer for barn i barneverne­t som ikke i tilstrekke­lig grad ivaretar barns rettighete­r. Politiet har også det. Viktigere enn å plassere ansvar hos kommunalt eller statlig barnevern eller hos politiet, er det å endre måten barn møtes på. Denne utfordring­en kan ikke bare løses ved at barnevern eller politi får andre verktøy til å løse akutte situasjone­r. Det må en mye mer grunnlegge­nde endring til. Barns rettighete­r må ivaretas fra starten og i all kontakt barnevern har med barn.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? «Utstrakt bruk av politiet handler delvis, kanskje i stor grad, om at tvangsplas­seringer velges foran frivillig løsninger», skriver Grethe Gilstad.
JON INGEMUNDSE­N «Utstrakt bruk av politiet handler delvis, kanskje i stor grad, om at tvangsplas­seringer velges foran frivillig løsninger», skriver Grethe Gilstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway